Leren hondentuig kopen? Alle tuigjes online

Dit artikel is voor het laatst geupdate op 26 oktober 2023 door Kimberly

Een leren hondentuig is één van de producten die je kunt gebruiken om jouw trouwe viervoeter uit te laten. De laatste jaren zien we dit product steeds vaker voorbij komen. Tijd om er een informatieve blog over te schrijven, want de kans is groot dat jij op dit moment op zoek bent naar een hondentuig dat gemaakt is van leer!

Deze producten hebben namelijk een aantal leuke voordelen ten opzichte van het normale hondentuig zoals we die allemaal kennen. In dit artikel neem ik je graag mee in onze zoektocht naar het beste leren hondentuig!

Ook vertel ik je graag alles over het gebruik van deze tuigjes, en waarom je deze zou moeten kopen. Maar ook waar je op moet letten en allerlei andere handige tips.

Mocht je na het lezen van dit artikel nog vragen hebben, stel ze dan gerust in de reacties hier onder aan de pagina! Tijdens onze zoektocht naar het beste producten kijken we naar een aantal belangrijke punten. Hierin nemen we onze eigen mening mee, maar ook die van andere hondenliefhebbers.

Denk hierbij aan de prijs en kwaliteitsverhouding, de voor- en nadelen van bepaalde producten en uiteraard de reviews van anderen. Zo ben ik er van overtuigd dat jij geen miskoop doet! Tot slot sluiten we af met handige informatie over deze producten.

Welke maat je bijvoorbeeld moet kopen, hoe je deze tuigjes omdoet en hoe je deze moet schoonmaken. Let op: vaak kun je de onderstaande producten in meerdere maten kopen, klik op “controleer prijs” om naar het product te gaan.

Het beste leren hondentuig

Onze vijf favoriete leren hondentuigjes

Na het zien van de bovenstaande leren hondentuigjes heb je hopelijk al een goede keuze kunnen maken. Als dat nog niet zo is dan kan je hieronder onze top vijf favoriete producten bekijken. Dit op basis van onze eigen ervaring, maar ook op die van andere hondeneigenaren. Dit zijn producten die zichzelf inmiddels al bewezen hebben, en dus aan te raden zijn!

Nobby Hondentuig Softleer donkerbruin

Het eerste product in onze lijst met favoriete leren hondentuigjes is van het bekende en geliefde merk Nobby. Dit leren tuigje wordt beoordeeld met een 5 van de maximaal 5 sterren op basis van één review op Bol.com. Dit komt waarschijnlijk omdat dit tuigje nog niet zolang op de markt is.

Dit tuigje van Nobby is een borsttuig en is verkrijgbaar in een donkerbruine variant, zoals hierboven is afgebeeld, en een bruine variant. Het Nobby borsttuigje geeft jouw voldoende controle over de hond, zonder dat dit ten koste gaat van comfort, ideaal toch?

Dog’s Companion Leren Harnas hondentuigje

Op de tweede plaats in onze lijst staat het leren hondentuig van Dog’s Companion. Onder hondenliefhebbers is dit één van de populairste merken, en dat is niet zonder reden! Dit harnas wordt beoordeeld met een 4,5 van de maximaal 5 sterren op basis van twee reviews op de website van Bol.com. Dit leren hondentuig van Dog’s Companion is verkrijgbaar in drie verschillende kleuren.

Het leren hondentuig wordt met de hand gemaakt van Italiaans nappaleer. Dat maakt hem zeer flexibel en zeer krachtig. Ook is dit tuigje verkrijgbaar in meerdere maten, zodat er altijd wel eentje tussen zit die goed bij jouw hondje past!

Flamingo KARLIE Rondo hondentuig zwart

Het derde product in onze lijst met favoriete leren hondentuigjes is van Flamingo. Dit Karlie Rondo model is op dit moment nog door niemand beoordeeld, ben jij de eerste die dit product gaat testen?

Net zoals de bovenstaande producten is ook dit leren tuigje verkrijgbaar in verschillende maten en modellen. Daardoor zal er ongetwijfeld eentje tussen zitten die goed bij jouw hond past.

Dit leren hondentuigje is gemaakt van volnerfleer waardoor deze lekker zacht en comfortabel is. Het tuigje is aan de binnenkant gewatteerd, genaaid en volledig verstelbaar. Deze producten worden in Duitsland gemaakt. Tot slot krijg je ook nog eens vijf jaar garantie op deze tuigjes!

Cloud7 Lederen Tuigje Hond Central Park

Op de vierde plaats staat het leren hondentuig van Cloud7. Dit is één van de duurdere producten uit onze lijst, maar daar heb je wel echt een premium artikel voor! Deze wordt op dit moment beoordeeld met een 4,5 van de maximaal 5 sterren op basis van 2 reviews op Bol.com.

Het leren Cloud7 hondentuig is een bijzonder stukje vakmanschap. Dit klassieke hondentuig heeft fijn gevlochten details en wordt ontwikkeld met hoogwaardige materialen.

Dit leren tuigje is vooral geschikt voor honden die aan de lijn trekken of een extra riem om hun borst hebben om veiliger te kunnen wandelen. Het tuigje is gemaakt van echte koeienhuid. Het is een zacht, duurzaam leer dat na verloop van tijd een unieke natuurlijke patina ontwikkelt.

Flamingo Karlie Buffal lederen hondentuig

Op de laatste plaats staat wederom een product van Flamingo. Dit keer het Karlie Buffal lederen hondentuig. Deze wordt beoordeeld met een 3 van de maximaal 5 sterren op basis van één reviews op de website van Bol.com. Dit perfect passende leren hondentuigje is gemaakt van super zacht buffelleer en is voorzien van opvallende strass steentjes.

Het hondentuig is handgemaakt en zeer duurzaam. Het leer is waterafstotend en gemakkelijk schoon te maken. Net zoals het andere product van dit merk krijg je ook hier vijf jaar garantie op het leren hondentuigje!

Ik hoop dat je na het zien van onze top vijf favoriete producten een goede keuze hebt kunnen maken! Als dat nog niet zo is neem dan even een kijkje op de website van Bol.com. Daar heb je de keuze uit 79 verschillende leren hondentuigjes!

hondentuig leer

Wat is een leren hondentuig?

Na het bekijken van de producten hierboven heb je vast al wel een goed beeld bij wat een hondentuigje van leer is. Als dat niet zo is, of je wilt meer weten over deze producten, lees dan zeker verder. Hieronder leg ik het je graag uit!

Leren hondentuigjes zijn, zoals de term al doet vermoeden, hondentuigjes die van leer zijn gemaakt. Het is een product waarmee je jouw trouwe viervoeter kunt uitlaten, net zoals een hondenhalsband. Het hondentuig doe je om bij jouw hond, waarna je de hondenriem aan het tuigje kan bevestigen.

Het voordeel van een hondentuig ten opzichte van een halsband is dat de trekkracht en druk over het gehele lichaam wordt verdeeld, in plaats van alleen in de nek van de hond. Dit is beter voor jouw hond, maar dat is niet het enige voordeel van deze producten. Verderop vertel ik je daar graag meer over.

Vanwege het grote aanbod leren hondentuigjes kan het best ingewikkeld zijn om daar de beste uit te kiezen. Ik hoop dat ik je met dit artikel al een stuk op weg heb geholpen!

In de volgende alinea ga ik je meer vertellen over de leren hondentuigjes. Waar je bijvoorbeeld op moet letten voordat je er eentje koopt, welke voordelen deze producten hebben, en hoe je de goede maat kiest.

Waarom zou je een leren hondentuig kopen?

Je weet nu precies welke producten tot onze favorieten behoren, en wat een leren hondentuig is. Maar waarom zou je deze moeten kopen? Er zijn een aantal belangrijke redenen waarom je dit zou moeten doen. Deze heb ik hieronder voor je op een rijtje gezet!

Dit is een product dat je voornamelijk gebruikt om mee te wandelen, maar het kan ook als halsband worden gebruikt. Maar waarom zou kiezen voor een leren hondentuig?

Een hondentuig van leer is duurzamer en steviger

Het eerste voordeel van een leren hondentuig is dat deze sterker en duurzamer zijn. Dit komt omdat leer nu eenmaal bekend staat vanwege deze eigenschappen. De meeste hondentuigjes zijn gemaakt van nylon, en dat gaat nu eenmaal minder lang mee dan leer.

Je bent verplicht om de hond aan te lijnen

Een andere reden om één van deze producten te kopen is vanwege het feit dat je op de meeste plekken in Nederland verplicht bent om jouw hondje aan te lijnen. Soms mogen honden los lopen op de daarvoor aangegeven losloopvelden.

In alle andere gevallen ben je verplicht om de hond aan de riem te houden. Ook wanneer je in het park, bos of bepaalde wandelroutes loopt. Dit is verplicht vanwege de veiligheid voor jouw hond, maar ook voor anderen.

Wanneer jouw hond is aangelijnd kan hij of zij namelijk niet zomaar ontsnappen, of als de hond schrikt plotseling wegrennen. Een leren hondentuigje is één van de producten die je hiervoor kunt gebruiken.

Een lederen hondentuigje verdeelt de druk

Nog een reden om te kiezen voor een hondentuigje van leer, is dat de druk en trekkracht van de hond over het gehele lichaam van de hond wordt verdeeld. Waarbij dit met een hondenhalsband alleen rondom de hals wordt verdeeld.

Het is dan ook met name geschikt voor honden die vaak te hard aan de riem trekken. Niet alleen omdat je zo betere controle over jouw viervoeter hebt, maar ook om te voorkomen dat de hond last krijgt tijdens het wandelen. Een betere drukverdeling is in dit geval gewoon prettig.

Leren hondentuigen zijn ontworpen om comfortabel rondom de borst van jouw hond en achter de hals te passen. Omdat ze meestal zijn ontworpen om druk en spanning gelijkmatig te verdelen, zal de hond geen letsel oplopen, zelfs niet als hij hard aan de riem trekt.

Sommige honden kunnen problemen hebben met gewone hondenhalsband. Bijvoorbeeld omdat het lastiger is om te ademen. Denk hierbij aan honden met een korte snuit, zoals de Frans Bulldog. Leren hondentuigen helpen de druk te verdelen, waardoor bijvoorbeeld mopshonden zonder moeite kunnen ademen.

Je hebt een betere controle over jouw hond

Naast de bovenstaande redenen heb je met een leren hondentuigje ook een betere controle over de hond tijdens de wandeling. Dit komt doordat het hondentuig om de borst van de hond zit, en niet alleen om zijn of haar hals. Op die manier kan je jouw hondje beter begeleiden tijdens de wandeling. En dat zorgt voor een veiligere en comfortabelere wandeling!

Er is een geschikt leren tuigje voor elke hond

Tot slot wil ik benoemen dat er voor iedere hond wel een geschikt leren hondentuig verkrijgbaar is. In dit artikel kan je zien dat je genoeg keuze hebt qua maten, kleuren en merken. Daar zit er vast wel eentje tussen die goed bij jullie past!

Er zijn dus verschillende redenen te bedenken waarom het een goed idee is om een hondentuigje van leer te kopen. Voordat je dat gaat doen zijn er wel een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Daar vertel ik je meer over in de volgende alinea!

leer hondentuig

Waar moet je rekening mee houden?

Voordat je een leren hondentuigje gaat kopen zijn er een paar dingen die je vooraf moet overwegen. Zo moet je het tuigje aanpassen aan de behoeften van je hond. Denk hierbij aan de prijs, de grootte van het tuigje en de ervaringen van anderen. Hieronder heb ik de belangrijkste redenen voor je opgesomd!

De grootte van het leren hondentuigje

Ten eerste moet je rekening houden met de grootte van het hondentuig. Je wilt natuurlijk wel dat deze prettig en comfortabel om de hond past. Om erachter te komen welke maat je moet kopen zijn er een aantal afmetingen die je moet opmeten.

In de meeste gevallen koop je een leren hondentuig op basis van de borstomvang, rug lengte en de omvang van de nek. Zodra je deze afmetingen heb kan je gericht op zoek gaan naar het beste leren hondentuig! Later in dit artikel vertel ik je hoe je deze maten het gemakkelijkste kunt opmeten.

Kleur en het ontwerp van het tuigje

Dit punt geldt niet voor iedereen, maar om de een of andere reden kopen veel mensen hondenartikelen vaak in dezelfde kleur. Persoonlijk koop ik graag opvallende hondenspullen of producten met reflecterende onderdelen.

Als het om een leren hondentuig gaat, is het verstandig om er eentje te kopen met reflecterend materiaal zodat jouw hond goed zichtbaar is in het donker. Veel van deze producten zijn verkrijgbaar in felle opvallende kleuren en zijn voorzien van reflecterende materialen.

Wat zijn de reviews van andere hondeneigenaren?

Nog een belangrijk punt om rekening mee te houden zijn de meningen en beoordelingen van anderen. Wie weet er beter dan degene die het heeft gekocht hoe het leren hondentuig bevalt?

Daarom is het is aan te raden om vooraf de reviews te lezen. Wanneer je een hondentuigje ziet dat geen positieve reviews krijgt kan je deze beter niet kopen. Zo voorkom je een eventuele teleurstelling.

Wat kost het leren hondentuig?

Tot slot is het belangrijk om een leren hondentuig te kopen met de beste kwaliteit en prijs. Let dus altijd goed op wat andere mensen zeggen over een bepaald product.

Prijzen van deze leren hondentuigen beginnen bij ongeveer € 20,- en lopen op tot ongeveer € 330,-. In het laatste geval heb je wel het beste wat er te krijgen is. Houd er dus rekening mee dat je budget tussen deze twee bedragen moet liggen.

lederen hondentuig

Welke maat leren hondentuig moet ik kopen?

De juiste maat kopen is erg belangrijk, maar hoe weet je welke maat je moet kopen? Het enige wat je nodig hebt is een flexibel meetlint en natuurlijk je trouwe viervoeter.

In totaal heb je drie verschillende maten nodig. Dit is de rug lengte, de borstomvang en de omtrek van de hals. Hieronder leg ik je uit hoe je deze drie maten makkelijk kunt opmeten! Let er wel op dat je tenminste twee vingers tussen het meetlint en het lichaam van de hond kunt houden!

De rug lengte opmeten

In de meeste gevallen is de rug lengte belangrijk om te bepalen welk leren hondentuig goed past. Neem hiervoor een meetlint en meet de hond op wanneer hij staat. Dit doen je vanaf het begin van de staart tot het begin van de nek.

De nekomvang opmeten

Een hals omvang is de gemakkelijkste van de drie maten die je moet opmeten. Neem het ​​flexibele meetlint en meet de omtrek rondom de hals van de hond. Hiervoor moet je het breedste punt meten, dat is het gedeelte vlak achter zijn of haar oren.

De borstomvang opmeten

Na het meten van de bovenstaande moet je tot slot ook de borstomvang opmeten, dit is het breedste deel net achter de voorpoten van de hond. Neem opnieuw een meetlint en meet de omtrek van de borst.

Als je de bovenstaande stappen hebt gevolgd zou je nu drie verschillende afmetingen moeten hebben. Nu kan jij gericht op zoek naar het beste leren hondentuig!

leren hondentuig

Veelgestelde vragen

Wat is een goed leren hondentuigje?

Na het lezen van dit artikel zou je een goede beeld moeten hebben welk hondentuig het beste bij jouw hondje past. Een goed tuigje van leer is gericht op het verdelen van druk tijdens het wandelen. Ook mag het tuig niet te los zitten, maar ook niet te strak.

Is een leren hondentuig verplicht?

In Nederland is het bijna overal verplicht om honden aan de lijn te houden, behalve op de aangewezen losloopgebieden. Het gebruik van een leren hondentuig is niet verplicht. Je kunt bijvoorbeeld ook een hondenhalsband gebruiken.

Je bent aan het einde gekomen van dit artikel en we hopen dat je er iets aan hebt gehad. Ook als je op basis van dit artikel een leren hondentuigje hebt gekocht horen wij dat graag in de reacties hieronder!


kimberly

Over de auteur

Hoi! Ik ben Kimberly en ik ben schrijver voor Hondendeal. Als trots baasje van een Toller en mijn jarenlange ervaring met allerlei uiteenlopende hondenrassen help ik mijn bezoekers graag een goede keuze te maken. Dit kunnen nieuwe hondenproducten zijn, maar ik geef ook graag handige tips omtrent opvoeding en de leukste hondensporten. Als je een vraag hebt over één van de blogs op mijn website, neem dan gerust contact met mij op!

Plaats een reactie