Top 15 gevaarlijk voedsel voor honden

Dit artikel is voor het laatst geupdate op 26 oktober 2023 door Kimberly

Wanneer je aan het aanrecht in de keuken staat en een maaltijd aan het klaarmaken bent voor die dag, zal je je wel bewust zijn van het schaduwrijke wezen dat naast je zit. Ze zitten daar met hun puppy ogen te wachten en te kijken naar iets wat ze kunnen opvangen. De meeste van ons kunnen het niet helpen om af en toe wat van wat we aan het koken zijn in hun richting te gooien.

Hoewel onze honden er misschien wel uitzien alsof ze ons voedsel willen boven alles, betekent dit niet dat ze het ook moeten krijgen. Ons spijsverteringssysteem werkt anders dan het hunne. Wij mensen genieten van veel dingen die ze niet kunnen verteren of die giftig voor hen zijn.

Als je een hond hebt en weet dat er een kans is dat je wat van je voedsel met hen gaat delen, is het dan ook van essentieel belang om te begrijpen wat ze wel en niet kunnen eten. In dit artikel bespreken we de meest voorkomende voedingsmiddelen die je hond niet zou moeten eten en waarom het gevaarlijk voor hen is.

Lees ook: Top 20 keer de beste honden kauwstaaf

Product advies

Gevaarlijke voedingsmiddelen die je hond niet zou moeten eten

Honden zijn dieren die niet veel meer nodig hebben dan vlees in hun dieet. Sommige voedingstoffen die ze nodig hebben kunnen ze halen uit fruit en groenten, maar je moet selectief zijn in wat je hen voert. Het is van essentieel belang dat het voedsel niet gevaarlijk is.

Alcohol

Aan het einde van een lange dag kan een biertje of een glas wijn wonderen doen. Alcoholische dranken en voedsel dat zelfs maar sporen van alcohol bevat, kunnen echter heel schadelijk zijn voor je hond. Het kan braken en diarree veroorzaken.

Net als bij mensen zal het bij hen een depressie in het centrale zenuwstelsel veroorzaken en zelfs ademhalingsproblemen, trillingen, coma en zelfs de dood tot gevolg hebben. Hun lichaam is gewoon niet gemaakt om alcohol te verteren. Als je huisdier alcohol heeft ingenomen, moet je onmiddellijk contact opnemen met het Diergeneesmiddelen Informatie Centrum of je dierenarts.

Avocado

Avocados zijn misschien wel een superfood voor ons mensen, maar voor honden zit het niet altijd even lekker. Ze hebben er minder last van dan paarden en vogels, maar het is nog steeds moeilijk voor hen om het te verteren. In grote hoeveelheden kan het hart- en vaatziekten veroorzaken.

Botten

We kunnen onze honden geen botten geven? Maar wat dan met al die botten die door hondenwinkels overal in het land worden verkocht? Geven we onze puppys al die tijd gevaarlijk voedsel?

Nee, niet noodzakelijkerwijs. Botten die rechtstreeks van dieren komen en gekookt zijn, zijn anders dan botten die door hondenvoerfabrieken zijn verwerkt. Je kunt je hond nog steeds botten geven van bijvoorbeeld vee, maar je moet nooit vogelbotten geven omdat deze kunnen splinteren. Je kunt ze ook geen gekookte botten geven omdat deze ook kunnen splinteren en in hun keel blijven steken.

Cafeïne

Wij mensen leven van koffie, maar onze honden niet. Koffie bevat een stofje dat cafeïne heet. Wanneer honden dit innemen, kan het braken en diarree, overmatig dorstgevoel, vaker plassen, hijgen, hyperactiviteit, trillingen, aanvallen en zelfs de dood tot gevolg hebben. Dat betekent dat je je koffie lekker zelf kunt houden.

Snoep

Suiker is overbodig en gevaarlijk in je hondendieet. Er zijn misschien wel momenten dat je hen een klein stukje van iets zoets kunt laten proeven, maar zelfs een beetje teveel kan schadelijke reacties veroorzaken.

De suikers en conserveermiddelen in snoep kunnen hyperactiviteit en een verhoogde hartslag veroorzaken. Als ze teveel eten, kan dit uiteindelijk leiden tot diabetes en ongezonde gewichtstoename.

Chocolade

Chocolade valt onder zowel de categorie snoep als koffie, omdat het zaadje waarvan chocolade wordt gemaakt, cafeïne bevat. Chocolade is voor honden heel giftig en ze zouden er nooit van mogen genieten.

Pure chocolade is het meest gevaarlijk omdat hier de hoogste concentratie cacao in zit, samen met bakchocolade. Zelfs witte chocolade, waarvan het cafeïnegehalte het laagst is, zou je hond niet moeten geven.

Citroenfruit

Je hebt misschien wel eens een video gezien van iemand die probeert hun hond een citroen te geven. Hoewel het grappig en vermakelijk is, is het niet de beste keuze voor de gezondheid van je pup. Citroenfruit bevat citroenzuur. Deze essentiële oliën veroorzaken irritatie en zelfs enige zwelling in de mond en keel van je hond.

Als ze in grote hoeveelheden een deel van een citroenplant eten, kan dit leiden tot depressie in het centrale zenuwstelsel. Dit gebeurt echter alleen als ze er veel van eten. Het is onwaarschijnlijk dat het schadelijk is in kleine doses, behalve dan dat ze dan diarree en misselijkheid kunnen krijgen.

Kokosnoot

Kokosnoot is niet iets waar je heel voorzichtig mee moet zijn, in tegenstelling tot chocolade of koffie. Kokosnoot en kokosproducten, zoals kokosolie, zouden je huisdier in kleine hoeveelheden niet moeten schaden. Verse kokosmelk kan soms diarree en misselijkheid veroorzaken. Het is het beste om voorzichtig te zijn wanneer je iets met kokos aan je hond geeft.

Druiven (ook rozijnen)

Druiven en rozijnen zijn best giftig voor honden. Wetenschappers hebben nog niet uitgevonden welke stof in druiven de reactie veroorzaakt. Maar als je hond druiven of rozijnen eet, kan dat leiden tot nierfalen, zelfs in kleine hoeveelheden.

Macadamianoten

Heb je wel eens zin in een smaakje van Hawaii’s tropische stranden? Een macadamianoot is een lekkere, knapperige snack voor ons, maar voor een hond is het bijna gif. Het veroorzaakt verlamming in de ledematen, braken, depressie, trillingen en zelfs hyperthermie. Deze symptomen treden meestal op binnen 12 uur nadat ze de noot hebben gegeten, maar duren meestal niet langer dan 48 uur.

Zuivelproducten

Dieren zoals honden en katten kunnen geen significante hoeveelheden lactose verteren. Ze hebben geen lactase-enzyme dat hen toelaat de eiwitten goed te verteren. Dat leidt vaak tot diarree en braken. Je moet je hond geen kaas, sauzen op melkbasis en melk geven.

Noten

Je mag je hond geen enkele noot geven. Let erop dat dit geen pinda’s omvat, omdat dit een erwt is en geen noot.

Noten zoals amandelen, pecannoten en walnoten verhogen allemaal de kans op pancreatitis als ze ze te vaak eten. Ze bevatten hoge hoeveelheden vetten en oliën, die allemaal vaak braken en diarree veroorzaken.

Uien en knoflook

Elke plant uit de familie Allium kan maag-darmirritatie veroorzaken. Op lange termijn kan dit leiden tot schade aan de rode bloedcellen en uiteindelijk bloedarmoede. Katzen zijn nog gevoeliger voor de schadelijke effecten van groenten zoals uien, bieslook en knoflook. Als ze teveel eten, kunnen honden ook heel ziek worden.

Rauw vlees en eieren

Je zou kunnen denken dat, omdat de voorouders van je hond, de machtige wolven, bijna elk dier rauw konden aanvallen en eten, rauw vlees geen probleem zou moeten zijn. Maar met de tijd zijn honden evolueerd, en vele van de processen die hen in staat stellen rauwe voedingsmiddelen te eten, zijn verdwenen.

Rauw vlees en eieren kunnen bacteriën bevatten zoals salmonella en E. coli. Deze kunnen snel havoc wreken op het spijsverteringsstelsel van je hond. Rauwe eieren bevatten ook een enzyme genaamd avidine. Dit enzyme vermindert de capaciteit van je huisdier om biotine op te nemen. Uiteindelijk leidt dit tot huid- en vachtproblemen.

Voedingsmiddelen met hoog natriumgehalte

Veel van onze snacks zijn tegenwoordig geladen met zout. Maar een grote hoeveelheid zout is niet gezond voor je hond om in te nemen. Het leidt tot overmatig dorst en plassen, net als bij mensen.

Teveel van de natriumion in het lichaam van je hond leidt uiteindelijk tot vergiftiging van je huisdier. Symptomen zijn onder andere diarree, braken, depressie, een verhoogde lichaamstemperatuur, trillingen en zelfs de dood. Geef honden geen pretzels, chips of popcorn met zout.


kimberly

Over de auteur

Hoi! Ik ben Kimberly en ik ben schrijver voor Hondendeal. Als trots baasje van een Toller en mijn jarenlange ervaring met allerlei uiteenlopende hondenrassen help ik mijn bezoekers graag een goede keuze te maken. Dit kunnen nieuwe hondenproducten zijn, maar ik geef ook graag handige tips omtrent opvoeding en de leukste hondensporten. Als je een vraag hebt over één van de blogs op mijn website, neem dan gerust contact met mij op!

Plaats een reactie