Honden met een blauwe tong: Top 10 bijzondere honden

Dit artikel is voor het laatst geupdate op 28 maart 2023 door Kimberly

Ben je op zoek naar de leukste honden met een blauwe tong? Er zijn honderden verschillende hondenrassen. Ieder ras heeft zijn eigen kenmerken die het onderscheiden van de anderen. Deze specifieke kenmerken kunnen voor sommigen vreemd overkomen. In veel gevallen wordt de tong blauw genoemd, maar de tong van een hond kan een lichtere kleur lijken dan zwart of paars.

Weet jij welk hondenras een blauwe tong heeft? De Chow Chow is de bekendste, maar er zijn nog veel meer rassen met een blauwe tong. Maar wat betekent het eigenlijk als een hond een blauwe tong heeft? Is het een normaal verschijnsel of wijst het op een onderliggende gezondheidsprobleem? In dit artikel zullen we dieper ingaan op het fenomeen van honden met een blauwe tong en de feiten van de fabels scheiden.

Ten eerste, welke hondenrassen hebben een blauwe tong? Er zijn verschillende rassen die bekend staan om hun blauwe tongen, waaronder de Chow Chow, de Shar-Pei, de Weimaraner en de Australische veedrijvershond. Er zijn ook andere hondenrassen die een blauwe gloed op hun tong hebben, maar deze is niet zo opvallend als bij de eerder genoemde rassen.

De 10 populaire honden met een blauwe tong

Laten we snel beginnen met de lijst met populaire honden die een blauwe tong hebben! Hieronder zie je de top 10 meest populaire honden. Ken jij ze allemaal? Er zijn er uiteraard nog veel meer dan de lijst hieronder, maar hopelijk geeft het je een goed beeld. Het kan ook zijn dat de honden die je hieronder ziet in andere kleuren kunnen voorkomen.

1 Chow Chow

chow chow blauwe tong

De Chow Chow is een hondenras dat bekend staat om zijn kenmerkende uiterlijk, waaronder de blauwe tong. De Chow Chow is een van de weinige rassen die van nature een blauwe of paarse tong heeft. Naast de blauwe tong hebben Chow Chows ook een dikke vacht en kleine oren die rechtop staan. Ze staan bekend als rustige en loyale honden die niet veel blaffen.

De Chow Chow is een oud ras dat oorspronkelijk afkomstig is uit China, waar hij werd gebruikt als waakhond en jachthond. Ze zijn intelligent en zelfstandig, maar hebben ook een sterke persoonlijkheid en kunnen koppig zijn. Hierdoor kan de opvoeding en training van een Chow Chow enige tijd en geduld vergen.

Hoewel Chow Chows doorgaans gezonde honden zijn, zijn er enkele gezondheidsproblemen die vaak voorkomen bij het ras. Deze omvatten heupdysplasie, elleboogdysplasie, glaucoom, huidproblemen en ademhalingsproblemen. Daarom is het belangrijk om regelmatig de gezondheid van uw Chow Chow te laten controleren door een dierenarts.

2 Rottweiler

rottweiler hond

De Rottweiler is een krachtig hondenras met een stoer uiterlijk en een indrukwekkende geschiedenis als werkhond. Ook deze honden kunnen een blauwe tong hebben. Ze zijn oorspronkelijk afkomstig uit Duitsland, waar ze werden gefokt als herdershonden en waakhonden voor vee en boerderijen. Tegenwoordig worden Rottweilers vaak gebruikt als politiehonden, diensthonden en therapiehonden.

Rottweilers hebben een gespierd en krachtig lichaam met een diepe borstkas en een brede kop. Ze hebben een korte, glanzende vacht die meestal zwart met bruin van kleur is. Hun temperament kan variëren, maar ze staan bekend als loyaal en toegewijd aan hun gezin. Het is belangrijk om te benadrukken dat, zoals bij elk ras, het gedrag van individuele Rottweilers afhankelijk is van hun genetica, socialisatie en training.

Hoewel Rottweilers over het algemeen gezonde honden zijn, zijn er enkele gezondheidsproblemen die vaak voorkomen bij het ras. Deze omvatten heupdysplasie, elleboogdysplasie, hartproblemen en kanker. Het is belangrijk om regelmatig de gezondheid van uw Rottweiler te laten controleren door een dierenarts.

Rottweilers hebben een stevige en consequente opvoeding nodig, en het is belangrijk om vroege socialisatie en training te bieden om ervoor te zorgen dat ze zich ontwikkelen tot goed aangepaste volwassen honden. Ze hebben ook regelmatige lichaamsbeweging en mentale stimulatie nodig om gelukkig en gezond te blijven.

3 Shar Pei

shar pei

De Shar Pei is een uniek en interessant hondenras met een kenmerkend uiterlijk en een rijke geschiedenis. Oorspronkelijk afkomstig uit China, werd de Shar Pei gefokt als waakhond en werd hij ook gebruikt voor verschillende andere doeleinden, waaronder jagen, hoeden en als gevechtshond.

Een van de meest opvallende kenmerken van de Shar Pei is de losse, gerimpelde huid die over het lichaam hangt en vooral zichtbaar is op het hoofd en de nek. Shar Pei’s hebben ook een korte vacht die in verschillende kleuren voorkomt, waaronder rood, zwart, crème en blauw.

Shar Pei’s zijn over het algemeen loyale en toegewijde gezelschapshonden, maar ze kunnen ook onafhankelijk en koppig zijn. Ze hebben een consequente en stevige opvoeding nodig om te leren omgaan met hun eigenzinnige persoonlijkheid. Vroege socialisatie en training zijn ook belangrijk om ervoor te zorgen dat uw Shar Pei goed opgeleid en goed aangepast is.

Hoewel Shar Pei’s over het algemeen gezonde honden zijn, zijn er enkele gezondheidsproblemen die vaak voorkomen bij het ras, zoals huidproblemen en oogproblemen. Het is belangrijk om de gezondheid van uw Shar Pei regelmatig te laten controleren door een dierenarts om eventuele problemen vroegtijdig te ontdekken en te behandelen.

4 Akita

akita

De Akita is een hondenras dat afkomstig is uit Japan. Ze zijn genoemd naar de provincie Akita, waar ze oorspronkelijk werden gefokt als jachthonden en als waakhonden voor de Japanse adel. Het ras heeft een sterke en imposante uitstraling, met een dikke vacht en een krachtige bouw.

Akita’s hebben een dichte en dubbele vacht die in verschillende kleuren voorkomt, waaronder wit, rood, gestroomd en sesam. Ze hebben een korte, brede snuit en kleine, driehoekige oren die rechtop staan. Hun ogen zijn donker en amandelvormig, waardoor ze een intense en waakzame uitdrukking hebben.

De Akita is een trouwe en toegewijde metgezel, maar het is belangrijk om te weten dat dit ras vaak onafhankelijk en eigenzinnig kan zijn. Ze hebben consequente en stevige training nodig om goed opgeleid te worden en zich aan te passen aan het leven in huis. Vroege socialisatie is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat uw Akita goed kan omgaan met andere honden en mensen.

Hoewel ze een rustig en kalm temperament hebben, kunnen Akita’s agressief worden als ze niet goed worden opgeleid of als ze niet op de juiste manier worden gesocialiseerd. Het is belangrijk om hun natuurlijke neiging tot dominantie te begrijpen en hiermee om te gaan tijdens de training.

5 Duitse herder

duitse herder hond

De Duitse Herder is een veelzijdig en intelligent hondenras dat afkomstig is uit Duitsland. Ze zijn ontstaan ​​in de late 19e eeuw als herdershonden voor schapen en werden later gebruikt als politiehonden en in militaire dienst. Vandaag de dag zijn ze populair als gezinshonden, hulphonden en in de hondensport.

Duitse Herders zijn middelgrote tot grote honden met een atletische bouw en rechte rug. Ze hebben een dikke, dubbele vacht die kan variëren van zwart en bruin tot solide zwart, met bruine of amberkleurige ogen en rechtopstaande oren. Ze hebben ook een kenmerkende wigvormige kop met een lange snuit.

Duitse Herders staan bekend om hun loyaliteit, intelligentie en trainbaarheid. Ze zijn van nature beschermend en waakzaam, waardoor ze uitstekende waakhonden zijn. Ze hebben echter wel een ervaren en verantwoordelijke eigenaar nodig die hen de juiste training en socialisatie geeft om zich goed aan te passen aan het leven in huis.

6 Bordercollie

border collie

De Bordercollie is een van de meest intelligente hondenrassen ter wereld. Oorspronkelijk gefokt om te hoeden en te drijven, is dit ras tegenwoordig populair als gezinshond, hulphond en in de hondensport.

Bordercollies hebben een atletische bouw en zijn meestal zwart en wit, maar kunnen ook andere kleuren hebben zoals bruin, rood en blauw. Ze hebben een dikke vacht die regelmatig moet worden geborsteld om klitten te voorkomen. Hun ogen zijn vaak opvallend en kunnen verschillende kleuren hebben, zoals blauw, bruin, groen of een combinatie van kleuren.

Wat Bordercollies onderscheidt van andere rassen is hun intelligentie en werkethiek. Ze zijn zeer trainbaar en hebben een enorme drive om taken uit te voeren. Dit maakt ze bijzonder geschikt voor hoeden en drijven, maar ook voor andere taken zoals het assisteren van mensen met een handicap of het werken in de hondensport.

Bordercollies zijn zeer actieve honden die veel beweging nodig hebben. Ze hebben regelmatig wandelingen, spelen in de tuin en trainingssessies nodig om zowel fysiek als mentaal gezond te blijven. Vanwege hun hoge energieniveau zijn ze meestal niet geschikt voor mensen die een rustig hondenras zoeken.

7 Tibetaanse Mastiff

tibetaanse mastiff

De Tibetaanse Mastiff is een grote, krachtige hond die oorspronkelijk afkomstig is uit Tibet en omringende gebieden in China, India en Nepal. Dit ras staat bekend om zijn imposante verschijning, zijn waakzaamheid en beschermende instincten.

Tibetaanse Mastiffs hebben een dikke vacht die bestaat uit een zachte onder vacht en een lange, ruwe boven vacht. Ze zijn meestal te vinden in kleuren zoals zwart, bruin, rood en grijs. Hun hoofden zijn groot en breed, met hangende oren en prominente rimpels rond hun gezicht.

Vanwege hun geschiedenis als waakhonden zijn Tibetaanse Mastiffs instinctief beschermend tegen hun gezin en eigendommen. Ze kunnen terughoudend zijn tegenover vreemden en hebben een zekere mate van socialisatie en training nodig om te leren hoe ze zich moeten gedragen in verschillende situaties.

Ondanks hun grootte en kracht zijn Tibetaanse Mastiffs over het algemeen rustige, geduldige en loyale honden. Ze hebben veel beweging nodig om fit en gezond te blijven, maar zijn niet zo energiek als sommige andere grote rassen. Ze zijn relatief gemakkelijk te trainen en genieten van het werken voor hun baasjes.

8 Koreaanse Jindo

koreaanse jindo

De Koreaanse Jindo is een hondenras dat afkomstig is uit Zuid-Korea. Deze middelgrote hond staat bekend om zijn trouw aan zijn baasje, hoge intelligentie en onafhankelijke karakter. Het is een ras dat zeer toegewijd is aan zijn gezin, maar enigszins terughoudend kan zijn tegenover vreemden.

De Koreaanse Jindo heeft een dikke, korte vacht die hem beschermt tegen de koude winters in Korea. Ze zijn meestal te vinden in kleuren zoals wit, beige en rood. Hun oren staan rechtop en hun staart is vaak krullend over de rug.

Deze hond heeft een sterk, onafhankelijk karakter en kan daardoor een uitdaging zijn om te trainen. Het is belangrijk om vanaf jonge leeftijd met de training te beginnen en consistent en geduldig te zijn. Ze kunnen zich soms terugtrekken in zichzelf en hebben een gevoelige aard, dus het is belangrijk om hun gevoelens te respecteren en ze niet te overweldigen met te veel training of druk.

Omdat de Koreaanse Jindo oorspronkelijk is gefokt als jachthond, hebben ze veel beweging en mentale stimulatie nodig om gezond en gelukkig te blijven. Ze kunnen over het algemeen goed overweg met kinderen en andere huisdieren, maar hebben een sterke prooidrift, dus het is belangrijk om ze goed in de gaten te houden rond kleinere dieren.

9 Pomeriaan

pomeriaan karakter

De Pomeriaan, ook wel bekend als de Dwergkeeshond, is een klein ras dat afkomstig is uit het gebied rond Pommeren in Duitsland en Polen. Deze hond staat bekend om zijn schattige uitstraling, compacte formaat en lange, pluizige vacht.

Pomerianen zijn zeer aanhankelijke en loyale honden die dol zijn op gezelschap en graag in de buurt van hun baasje zijn. Ze zijn intelligent en nieuwsgierig van aard, en staan erom bekend dat ze goed presteren in gehoorzaamheidstraining en andere vormen van hondentraining.

De Pomeriaan is een speelse hond die graag deelneemt aan activiteiten en interactie met mensen en andere honden. Omdat het een klein ras is, hebben ze niet veel beweging nodig, maar ze moeten wel regelmatig uitgelaten worden en voldoende mentale stimulatie krijgen.

De lange, pluizige vacht van de Pomeriaan vereist regelmatig onderhoud, inclusief borstelen en verzorging om klitten te voorkomen. Hoewel hun vacht er mooi uitziet, kan het ook een bron van problemen zijn, zoals huidirritatie en oververhitting bij warm weer.

10 Dwergkeeshond

keeshond

De Dwergkeeshond, ook wel bekend als de Pomeriaan, is een klein ras dat afkomstig is uit Duitsland en Polen. Deze hond staat bekend om zijn schattige uitstraling, compacte formaat en lange, pluizige vacht.

Dwergkeeshonden zijn levendige en intelligente honden die graag deel uitmaken van het gezin. Ze zijn aanhankelijk en loyaal naar hun eigenaar, maar kunnen ook wat verlegen zijn naar vreemden. Deze honden hebben vaak veel energie en zijn graag actief bezig. Regelmatig wandelen en spelen is daarom belangrijk voor hun gezondheid en welzijn.

De vacht van een Dwergkeeshond is dik en lang, en vereist regelmatig onderhoud. Regelmatig borstelen en trimmen is nodig om klitten en klonten te voorkomen. Hoewel hun vacht er prachtig uitziet, kan het ook problemen veroorzaken, zoals huidirritatie en oververhitting bij warm weer.

Conclusie

Veel mensen denken dat een blauwe tong een teken is van slechte gezondheid, maar dit is niet noodzakelijkerwijs waar. In feite hebben sommige gezonde honden ook een blauwe tong. Het is echter belangrijk om op te merken dat sommige gezondheidsproblemen wel kunnen leiden tot een blauwe tong.

Een blauwe tong kan bijvoorbeeld een teken zijn van een verminderde bloedcirculatie, zuurstofgebrek of zelfs vergiftiging. Als u merkt dat de tong van uw hond plotseling blauw wordt, is het belangrijk om zo snel mogelijk contact op te nemen met een dierenarts om de oorzaak te achterhalen.

Een andere veelvoorkomende misvatting is dat honden met een blauwe tong agressiever of gevaarlijker zijn dan andere honden. Dit is niet waar. Het is belangrijk om te onthouden dat elke hond een individu is met een unieke persoonlijkheid. Het is niet eerlijk om alle honden van een bepaald ras op dezelfde manier te beoordelen op basis van een enkel fysiek kenmerk.

Als u een hond heeft met een blauwe tong, is het belangrijk om hem of haar goed te verzorgen en regelmatig naar de dierenarts te gaan voor controles. Houd ook de tong van uw hond in de gaten en let op eventuele veranderingen in kleur of textuur. Als u zich zorgen maakt over de gezondheid van uw hond, neem dan contact op met een dierenarts.

Honden met een blauwe tong zijn een fascinerend verschijnsel, maar het is belangrijk om de feiten van de fabels te scheiden. Een blauwe tong kan een teken zijn van een gezondheidsprobleem, maar het kan ook gewoon een onschuldig fysiek kenmerk zijn. Het is belangrijk om elke hond als een individu te behandelen en niet te oordelen op basis van uiterlijk alleen. Als u zich zorgen maakt over de gezondheid van uw hond, raadpleeg dan altijd een dierenarts.


kimberly

Over de auteur

Hoi! Ik ben Kimberly en ik ben schrijver voor Hondendeal. Als trots baasje van een Toller en mijn jarenlange ervaring met allerlei uiteenlopende hondenrassen help ik mijn bezoekers graag een goede keuze te maken. Dit kunnen nieuwe hondenproducten zijn, maar ik geef ook graag handige tips omtrent opvoeding en de leukste hondensporten. Als je een vraag hebt over één van de blogs op mijn website, neem dan gerust contact met mij op!

Plaats een reactie