6 handige tips om hondenharen te verminderen en verwijderen

Dit artikel is voor het laatst geupdate op 30 januari 2023 door Kimberly

Je hond verhaart en dat is hartstikke normaal. Helaas gaan de hondenharen wel overal zitten en kan dat soms eigenlijk best vervelend. Helemaal afkomen van het probleem gaat helaas niet lukken, maar je kan het wel beperken.

Het huis schoonmaken helpt, maar er dit is natuurlijk niet de enige manier om minder last te hebben van de hondenharen. Wil je weten wat echt helpt tegen hondenharen? Hier bespreken we 6 goede tips om eindelijk van die hondenharen af te komen.

Een goede stofzuiger tegen hondenharen

Je zou zeggen dat iedere stofzuiger hondenharen opzuigt, maar dat is helaas niet helemaal het geval. Alle loszittende haren zuigen stofzuigers op, maar hondenharen zitten vaak vast aan de oppervlak. Met enkel zuigkracht van de stofzuiger komen deze vaak niet los en daarom is het verstandig om een stofzuiger te kopen die speciaal is bedoeld voor hondenharen. 

Stofzuigers tegen hondenharen hebben vaak meer zuigkracht, maar vooral de borstel van de stofzuiger maakt een verschil. Er zit namelijk in deze borstel een draaiend mechanisme die de hondenharen als het waren lostrekt van het oppervlak. Op deze manier komen vastzittende hondenharen los en kan je bijvoorbeeld je vloed, kleed en bank makkelijk schoonmaken.

Een stofzuiger met zo een speciale borstel is vaak iets duurder als een normale stofzuiger. Een goede stofzuiger aanbieding kan je helpen aan een betere prijs.

Gebruik een goede wisser

Een goede wisser kan je helpen om haren bij elkaar te vegen zonder het oppervlak te beschadigen. Heb jij een raamwisser in huis dan kan je hier al heel makkelijk je bank of tapijt mee ontharen. Maak de wisser een beetje nat en haal deze over het oppervlak, je zult zien dat alle haren gemakkelijk meekomen.

Maar je hebt ook allerlei speciale wissers te koop waarmee je dierenharen bij elkaar kan vegen. Deze worden ook wel pluizenverwijderaar of pluizenborsten genoemd. Als je deze over het oppervlak haalt dan doet deze exact hetzelfde.

Was je hond goed in de ruiperiode

Als je hond in de rui zit dan vervangt deze de vacht voor een nieuwe. In deze periode zal de hond dus ontzettend verharen en eigenlijk kan je dit niet stoppen. Het beste kan je de hond goed wassen. Met het wassen zullen de dode hondenharen losgeweekt worden.

Je kan de hond ook naar een speciale trimmer brengen die de hond was en onthaard. Deze kan de hond met een speciale hondenföhn vervolgens helemaal droogblazen. 

Borstel je hond voldoende

Wist je dat het slim is om je hond minimaal één keer in de week te borstelen? Bij het borstelen zullen natuurlijk hondenharen loskomen, die je uiteindelijk niet in huis krijgt. Maar je hond borstelen is voor veel meer dingen goed:

Helpt klitten voorkomen, zeker bij langharige honden.

Naast haren verwijder je ook viezigheid uit de vacht.

De hond vind het heerlijk en het is goed voor de band tussen de hond en jou.

Het borstelen zorgt voor een betere doorbloeding van de huid 

Je verdeelt de talg tijdens het borstelen over de vacht. Dit geeft een mooi glans over de vacht.

Zorg altijd voor een goede pluizenroller

Zoals eerder vermeld, kom je nooit van alle hondenharen af. Dat is ook helemaal niet erg, want in de ruil krijg je ontzettend veel liefde terug. Maar om te voorkomen dat je met haren op je nette kleding de deur uit moet, is een pluizenroller onmisbaar.

Een pluizenroller is niet anders als een roller met een plakstrip. Door deze over je kleding te halen, zullen de haren (en pluizen) aan de roller blijven kleven. Jij kan dus zonder haren op je kleding de deur uit, zonder al te veel moeite hiervoor te doen.

Tip: Zorg dat je altijd pluizenrollers in huis hebt en het liefst ook eentje in je auto legt. Super handig als je per ongeluk de deur uit gaat en bent vergeten om je kleding te ontharen.

Omega 3 verzorgd de vacht van honden

Omega 3 zijn vetten die van nature in vis zit en daarom wordt het ook wel visolie genoemd. Dit kan de vacht van je hond verzorgen waardoor deze niet alleen een mooiere vacht krijgt, maar deze ook nog eens goed verzorgd. Dit laatste is belangrijk, omdat dit het verharen van je hond kan verminderen.

Merk je dat jouw hond ontzettend vaak krabt, bijt, likt aan de huid van de vacht dan kan omega 3 helpen. Let op dat je niet teveel visolie aan je hond geeft, want de maag van een hond is erg gevoelig tegen vet. 

Heb jij nog meer goede tips tegen het verharen van je hond? Laat het hieronder weten!


kimberly

Over de auteur

Hoi! Ik ben Kimberly en ik ben schrijver voor Hondendeal. Als trots baasje van een Toller en mijn jarenlange ervaring met allerlei uiteenlopende hondenrassen help ik mijn bezoekers graag een goede keuze te maken. Dit kunnen nieuwe hondenproducten zijn, maar ik geef ook graag handige tips omtrent opvoeding en de leukste hondensporten. Als je een vraag hebt over één van de blogs op mijn website, neem dan gerust contact met mij op!

Plaats een reactie