Bearded Collie

Dit artikel is voor het laatst geupdate op 25 oktober 2023 door Kimberly

De Bearded Collie komt oorspronkelijk uit Schotland waar ze gebruikt werden (en nog steeds) om de schapen te hoeden. Het zijn vrolijke honden die graag werken en zeer slim/intelligent zijn zodat ze, als je niet uitkijkt, op hun eigen humoristische manier, proberen de boel naar hun hand te zetten.

Ondanks hun smeltende blik is een consequente opvoeding beslist noodzakelijk. Het zijn hele gevoelige honden dus een harde aanpak is zeker niet op zijn plaats. Ze zijn uitermate geschikt voor allerlei takken van hondensport, zoals Fly-bal, behendigheid, frisbeesport, gehoorzaamheid, schapen hoeden, doggy-dance etc.

Als U samen met uw Bearded Collie, met een behoorlijke dosis humor, traint zult U ver kunnen komen. Het zijn echter geen honden om onder hoge druk te werken, dat heeft een averechts effect!!

Ze hebben veel (geestelijke) afleiding, aandacht en beweging nodig, dus je moet er wel voldoende tijd voor hebben. U moet zich er echter ook van bewust zijn dat deze langharige clowns, na een wandeling heel wat zand, takjes en andere rommel meeslepen dus houdt U niet van een vrolijke, tegen U opspringende hond waarbij ze er geen rekening mee houden dat ze vieze poten hebben en zand op de vloer, kunt U er echt beter niet aan beginnen!

Uiterlijk

AfkomstEngeland
GroepHerdershonden
Hoogte53-56 cm
Gewicht20-25 kg
KleurAlle kleuren grijs, zwart of zandkleurig. Eventuele aftekeningen zijn toegestaan.

Over de Bearded Collie

Het zijn echte gezinshonden die graag in de buurt van hun familie zijn, en zullen doodongelukkig worden als ze verbannen worden naar een kennel of tuin omdat U het in huis teveel rommel vind. Het zijn middelgrote honden (teef 51-53 cm,reu 53-56 cm) met een dubbele vacht wat zeker de nodige vachtverzorging vereist. Van pup af aan zult U de pup moeten leren wennen aan het borstelen.

Heeft de Bearded Collie een volwassen vacht moet je toch gemiddeld wel rekenen op 1 a 2 uur vachtverzorging per week, dit kan verschillen per beardie, de 1 heeft een makkelijker vacht dan de ander. De kleuren kunnen varieren van bruin, blauw, fawn, zwart en grijs (slate) met witte aftekeningen.

Lees ook: Top 15 keer het beste hondenzwembad

Product advies

De Bearded collie is langer dan ze hoog zijn en ze hebben prachtige ogen vol met expressie. Tot op hoge leeftijd (14, 15, 16 jaar zijn geen uitzondering) blijft de Bearded Collie speels en actief. Dagelijks maken we met onze Joy lange wandelingen, waarbij ze naar hartelust kan rennen en spelen. In september gaan we, na het volgen van clickertraining en met succes afgesloten EG training, beginnen met Doggy-dance.

Ook Joy is niet meer weg te denken uit ons leven en 1 ding is zeker, met een Bearded Collie is het leven nooit saai en heb je een vriend(in) voor het leven!!! Tot slot wil ik U een korte beschrijving van de Bearded Collie, die ik ooit eens ergens heb gelezen, maar zo treffend vind, U niet onthouden: “het lichaam van een beardie begint met een altijd likkende en kussende tong en eindigt met een altijd kwispelende staart”. Dit is wel een hele passende beschrijving.

Geschiedenis van de Bearded Collie

De Bearded Collie, door de liefhebbers ook wel ´Beardie´ genoemd, was eeuwenlang een goede werkkracht als schaapsherder. Hij werd bewonderd door de herders, maar ook door de adel door zijn vriendelijk karakter. Zijn voorouders kwamen van het Europese continent, zoals de Poolse Schaapshonden. Deze werden gekruist met herdershonden van Britse eilanden. Zijn naam kreeg hij door zijn lange baard, die kenmerkend is voor zijn ras.

Verzorging

De Bearded Collie heeft een ruwe, stevige beharing met een dichte, zachte onder vacht. Dagelijks borstelen is verstandig om eventueel knopen te ontwarren. Hij verhaart weinig, maar wanneer hij zijn puppyhaar verliest geeft men best wat extra aandacht. Zorg ervoor dat hij reeds als pup gewend wordt aan de verzorging.


kimberly

Over de auteur

Hoi! Ik ben Kimberly en ik ben schrijver voor Hondendeal. Als trots baasje van een Toller en mijn jarenlange ervaring met allerlei uiteenlopende hondenrassen help ik mijn bezoekers graag een goede keuze te maken. Dit kunnen nieuwe hondenproducten zijn, maar ik geef ook graag handige tips omtrent opvoeding en de leukste hondensporten. Als je een vraag hebt over één van de blogs op mijn website, neem dan gerust contact met mij op!

Plaats een reactie