De gouden tip om een hond op te voeden

Dit artikel is voor het laatst geupdate op 20 oktober 2023 door Kimberly

Honden zijn behoorlijk intelligente dieren. Ze zijn goed in staat om commando’s aan te leren en te onthouden. Toch kunnen honden natuurlijk niet redeneren zoals mensen. Ze kunnen de werkelijkheid niet vatten zoals wij dat kunnen. Bij de opvoeding van je hond is het daarom belangrijk dat je altijd duidelijk en consequent bent.

Gebruik voor een commando dus altijd dezelfde woorden of het zelfde teken. Op die manier zal de hond sneller het commando en het gewenste gedrag met elkaar kunnen associëren. Honden willen hun baasje plezieren. Wanneer je duidelijk bent in wat je wil zal de hond sneller het gewenste gedrag vertonen. Een grote fout die de baasjes maken is dat ze niet altijd even streng omgaan met de hond.

De hond mag bijvoorbeeld de ene keer in de living wanneer zijn poten proper zijn. Wanneer hij van een wandeling uit de regen terugkomt mag dat niet. Voor ons is dat logisch maar voor de hond is dit niet te begrijpen. Waarom mag hij de ene keer wel in de woonkamer en de andere keer niet? Voor honden is dit behoorlijk verwarrend. Ze begrijpen dan niet wat hun baasje van hen wil. Dat maakt hen onrustig en gestresseerd.

Lees ook: Top 15 keer het beste hondenkussen

Product advies

Wees consequent in wat je doet

Je kan je hond heel wat leren. Het is dus wel zaak om consequent met de hond om te gaan. Wil je niet dat je hond in de zetel ligt? Verbied de hond dan altijd en onder alle omstandigheden om in de zetel plaats te nemen. als je het de ene keer wel toelaat en de andere keer niets begrijpt je hond er niets van. Wanneer je hond bovendien eerder de neiging heeft om een dominant of koppig karakter te hebben zal hij dit proberen tegen je te gebruiken.

Als hij niet in de zetel mag moet je daar altijd op reageren. Doe je dit niet dan zien sommige honden dit als een kans en krijgen ze het gevoel dat je als baas toch niet zo sterk staat. De hond kan dan proberen om zelf op te klimmen in de rangorde van het gezin. Hij wil met andere woorden proberen om zelf de Alfa hond te worden.

In een roedel is de Alfa hond niet de hond die luistert maar degene die de baas is en de bevelen uitdeelt. Dat is natuurlijk iets wat je niet wil. Een hond die hij zelf de baas speelt is zeer moeilijk in toom te houden en luistert nauwelijks naar bevelen. Maak daarom altijd duidelijk dat jij de baas bent. En dat doe je dus door altijd rechtlijnig en consequent te zijn in je bevelen en reacties.


kimberly

Over de auteur

Hoi! Ik ben Kimberly en ik ben schrijver voor Hondendeal. Als trots baasje van een Toller en mijn jarenlange ervaring met allerlei uiteenlopende hondenrassen help ik mijn bezoekers graag een goede keuze te maken. Dit kunnen nieuwe hondenproducten zijn, maar ik geef ook graag handige tips omtrent opvoeding en de leukste hondensporten. Als je een vraag hebt over één van de blogs op mijn website, neem dan gerust contact met mij op!

Plaats een reactie