Is jouw hond bang voor vuurwerk?

Dit artikel is voor het laatst geupdate op 20 oktober 2023 door Kimberly

Hond bang voor vuurwerk? De zomerdagen zijn net achter de rug en de herfst en winterperiode breekt alweer aan. Voor we het weten zitten we weer midden in de feestdagen met Kerstmis en Oud en Nieuwjaar.

Het daarbij behorende vuurwerk zorgt ieder jaar weer voor veel stress bij honden en hun eigenaren. In dit artikel geef ik je graag een aantal tips zodat jij met een gerust hart het nieuwe jaar in kan!

Waardoor ontstaat vuurwerkangst?

De knallen en flitsen prikkelen de zintuigen waarbij de hond deze ook als bedreigend ervaart. Iedere hond wordt geboren met overlevingsvaardigheden en zal deze ook willen gebruiken bij het horen en/of zien van vuurwerk. Instinctief heeft de hond de volgende keuzes, afhankelijk van de omstandigheden:

Vechten
Vluchten
Verstijven

In onze huiselijke omgeving kiest de hond meestal voor een combinatie van vluchten en verstarren door zich bijvoorbeeld ergens te verstoppen en daar vooral te blijven zitten of liggen. Niet voor niets raken veel honden tijdens Nieuwjaar zoek, omdat ze schrikken van vuurwerk en instinctief op de vlucht slaan. De hond zal dan ook niet snel reageren op je geroep om terug te komen. Wegwezen, verstoppen en daar vooral blijven is wat de hond liever zal doen.

Lees ook: Top 20 keer de beste hondenbrokken

Product advies

Hond bang voor vuurwerk

Je hond kan een of meerdere symptomen vertonen bij angst voor vuurwerk, bijvoorbeeld door te hijgen, trillen, kwijlen, piepen, janken, gapen. Ook kun je angst bij je hond herkennen aan verwijde pupillen, een strakke blik en een lage houding.

Voorkomen is beter dan genezen

Je kunt je hond heel goed trainen om aan vuurwerk te wennen. Begin daar wel op tijd mee. Begin november is een prima tijdstip om hier mee te starten. Je kunt aan de slag gaan met een CD met vuurwerkgeluiden. Deze geluiden kan je tegenwoordig ook op Youtube vinden.

Laat de hond hier langzaam aan wennen door de CD zacht aan te zetten en een leuk spelletje met hem te doen. Zoekspelletjes zijn hier bij uitstek geschikt voor omdat de hond dan geconcentreerd bezig is en vooral zijn neus gebruikt. Zet het geluid van de CD geleidelijk aan steeds iets harder.

Een aantal handige tips

Geef de hond op de dag zelf niet teveel eten.

Laat je hond gerust tegen je aan liggen als hij daar behoefte aan heeft, maar ga hem niet bemoedigend toespreken en/of aaien. Jouw rustige, kalme aanwezigheid is voldoende.

Zorg dat de hond een plek heeft in de kamer waar hij zich terug kan trekken als hij dat zou willen. Een bench afgedekt met een deken is hier bij uitstek geschikt voor.

Sluit de gordijnen en zet de radio of tv iets harder.

Hou deuren gesloten zodat de hond niet naar buiten kan vluchten. Doe de voordeur standaard op slot, zodat deze niet per ongeluk snel kan worden geopend. Hang een briefje aan de binnenkant van de voordeur met daarop: “Let op de hond!”

Ga op de dag zelf vroeg met je hond wandelen op een plek waar de kans op vuurwerk minimaal is. Je kunt ook gerust de wandeling een keer overslaan en de hond in de achtertuin zijn behoefte laten doen.

Hou rekening met “the day after”. Op Nieuwjaarsdag kan er nog regelmatig en onverwacht vuurwerk worden afgestoken.

Wees alert als je met je hond gaat wandelen. Steek je hand eerst door de lus van de lijn en hou deze dan vast. Zo is kans op losrukken minimaal.

Als je met zijn tweeën gaat wandelen, maak dan een tweede (langere) lijn aan de hond vast en laat de tweede persoon die vasthouden. Zo heb je dubbele zekerheid.

Wees terughoudend met het toedienen van kalmerende medicatie. Het kan vaak het probleem eerder verergeren dan oplossen.

Iedere hond is anders en kan dus ook anders reageren op een bepaalde aanpak van de vuurwerkangst. Het is daarom belangrijk om de juiste aanpak voor jouw hond te kiezen. Wil je meer informatie over dit onderwerp, wil je weten welke aanpak voor jouw hond het beste werkt, of wil je een afspraak maken voor hulp bij het trainen met vuurwerkangst?


kimberly

Over de auteur

Hoi! Ik ben Kimberly en ik ben schrijver voor Hondendeal. Als trots baasje van een Toller en mijn jarenlange ervaring met allerlei uiteenlopende hondenrassen help ik mijn bezoekers graag een goede keuze te maken. Dit kunnen nieuwe hondenproducten zijn, maar ik geef ook graag handige tips omtrent opvoeding en de leukste hondensporten. Als je een vraag hebt over één van de blogs op mijn website, neem dan gerust contact met mij op!

Plaats een reactie