Honden die niet blaffen: Top 10 stille hondenrassen

Dit artikel is voor het laatst geupdate op 28 maart 2023 door Kimberly

Veel mensen houden van honden, maar sommige mensen zijn op zoek naar een hond die niet te veel lawaai maakt. Honden die niet blaffen kunnen ideaal zijn voor mensen die in appartementen wonen of in drukke wijken waar het belangrijk is om de vrede te bewaren. In dit artikel zullen we een aantal rassen bekijken die bekend staan om hun stille gedrag.

Er zijn veel hondenrassen die niet veel blaffen en geschikt kunnen zijn voor mensen die op zoek zijn naar een stille hond. Het is belangrijk om te onthouden dat elk ras unieke eigenschappen heeft en dat het belangrijk is om onderzoek te doen voordat je een hond kiest die bij je levensstijl past. Het is ook belangrijk om te onthouden dat elke hond individueel is en verschillende persoonlijkheidskenmerken kan hebben, ongeacht het ras.

De populairste honden die niet blaffen

Laten we snel beginnen met de lijst met populaire en bijzondere hondenrassen die heel weinig, of helemaal niet blaffen. Hieronder zie je de top 10 meest populaire honden. Er zijn er uiteraard nog veel meer. Het kan ook zijn dat de honden die je hieronder ziet in andere kleuren kunnen voorkomen. Ken jij ze allemaal?

1 Basenji

basenji hondenras

De Basenji is een hondenras dat bekend staat om zijn unieke kenmerken, waaronder het feit dat het ras niet blaft. In plaats daarvan maken Basenji’s een geluid dat bekend staat als ‘jodelen’ of ‘yodelen’, dat lijkt op een mengeling van blaffen, huilen en zingen.

De Basenji is een oud ras dat zijn oorsprong vindt in Centraal-Afrika, waar het werd gefokt voor de jacht op kleine dieren, zoals konijnen en apen. Het ras heeft zich ontwikkeld om stil te zijn tijdens de jacht, zodat het de prooi niet zou afschrikken. Dit natuurlijke gedrag heeft zich voortgezet in het moderne ras en heeft ertoe geleid dat Basenji’s bekend staan als de ‘blaffende hond die niet blaft’.

Naast hun unieke vocale eigenschappen hebben Basenji’s ook andere interessante kenmerken. Zo hebben ze een fijne, glanzende vacht die weinig verzorging nodig heeft en zijn ze zeer actief en energiek, wat ze geschikt maakt voor actieve eigenaren die van wandelen en rennen houden.

2 Berner Sennenhond

berner sennenhond

Een andere hond die weinig blaft is de Berner Sennenhond, ook wel bekend als de Berner of Berner Mountain Dog, is een groot hondenras dat zijn oorsprong vindt in Zwitserland. Het ras werd oorspronkelijk gefokt als een veelzijdige boerderijhond die hielp bij het hoeden van vee, het bewaken van eigendommen en het trekken van karren.

De Berner Sennenhond staat bekend om zijn zachte en vriendelijke persoonlijkheid, evenals zijn opvallende uiterlijk. Het ras heeft een dikke vacht van zwart, wit en bruin haar, met kenmerkende driehoekige oren en een dikke staart. Berners hebben een imposante verschijning, maar zijn over het algemeen zeer sociaal en liefdevol naar hun gezin.

3 Duitse Dog

duitse dog hond

De Duitse Dog, ook wel bekend als de Deense Dog, is een groot hondenras dat zijn oorsprong vindt in Duitsland. Het ras werd oorspronkelijk gefokt als een jachthond en later als een waakhond en gezelschapshond.

Duitse Doggen staan bekend om hun grote formaat en krachtige bouw, en kunnen tot wel 80-90 kg wegen. Ondanks hun imposante verschijning, hebben Duitse Doggen een zachte en aanhankelijke persoonlijkheid. Ze zijn over het algemeen rustig en kalm, en gedijen goed in gezinnen waar ze veel aandacht en liefde krijgen.

Duitse Doggen hebben een korte en gladde vacht die weinig onderhoud vereist. Ze hebben echter wel de neiging om veel te kwijlen en te snurken, dus het is belangrijk om hier rekening mee te houden voordat je besluit om een Duitse Dog als huisdier te nemen.

Vanwege hun grootte en kracht hebben Duitse Doggen voldoende beweging en training nodig om gezond en gelukkig te blijven. Ze zijn intelligente honden die snel kunnen leren, maar ze kunnen soms ook koppig zijn en een sterke wil hebben.

4 Cavalier King Charles Spaniël

cavalier king charles spaniel

De Cavalier King Charles Spaniël is een kleine hondenras dat oorspronkelijk werd gefokt voor gezelschap. Het ras is vernoemd naar koning Charles II van Engeland, die bekend stond om zijn liefde voor deze honden. Cavaliers zijn zeer sociale honden en gedijen goed in gezelschap van mensen en andere huisdieren.

Het ras heeft een zachte en vriendelijke persoonlijkheid en is over het algemeen gemakkelijk in de omgang. Cavaliers zijn speels en energiek, maar zijn ook in staat om rustig en kalm te zijn. Ze zijn zeer toegewijd aan hun gezin en zijn vaak aanhankelijk en knuffelig.

Cavaliers hebben een zijdezachte vacht die regelmatig moet worden geborsteld en verzorgd om klitten en klonten te voorkomen. Ze zijn over het algemeen gezonde honden, maar kunnen gevoelig zijn voor bepaalde gezondheidsproblemen, zoals hartaandoeningen en oogproblemen.

5 Glen of Imaal Terriër

glen of imaal terriër

De Glen of Imaal Terriër is een hondenras dat zijn oorsprong vindt in de Wicklow Mountains in Ierland. Het ras werd oorspronkelijk gefokt voor het jagen op vossen en dassen, en is ook gebruikt als waakhond en als boerderijhond.

Glen of Imaal Terriërs hebben een stevige, compacte bouw en hebben een ruwe, draadachtige vacht die bescherming biedt tegen de ruige omstandigheden waarin ze oorspronkelijk werden gefokt. Ze zijn over het algemeen zeer trouw en loyaal aan hun gezin en hebben een waakzame persoonlijkheid.

6 Schotse Deerhound

schotse deerhound

De Schotse Deerhound is een groot hondenras dat zijn oorsprong vindt in Schotland. Het ras werd oorspronkelijk gefokt als een jachthond voor het opsporen en achtervolgen van herten, en wordt soms nog steeds gebruikt voor deze doeleinden.

Schotse Deerhounds hebben een elegante en sierlijke uitstraling, met een lange en slanke lichaamsbouw en een ruwe, borstelige vacht. Ze zijn over het algemeen zeer sociaal en liefdevol naar hun gezin, maar hebben vaak een onafhankelijke geest.

Het ras heeft veel beweging nodig en gedijt goed in een omgeving waar ze veel ruimte hebben om te rennen en te spelen. Omdat ze van nature jachthonden zijn, hebben Schotse Deerhounds vaak een hoge prooidrift en moeten ze goed gesocialiseerd worden met andere dieren en huisdieren.

7 Shiba Inu

shiba inu

De Shiba Inu is een hondenras dat zijn oorsprong vindt in Japan en behoort tot de groep van spitsen en oertypen. De Shiba Inu is een kleine tot middelgrote hond met een dikke vacht en een wigvormige kop.

Shiba Inu’s zijn over het algemeen vriendelijke en loyale honden, maar hebben vaak een onafhankelijke en koppige persoonlijkheid. Ze kunnen ook territoriaal zijn en kunnen soms agressief zijn tegenover andere honden. Het is daarom belangrijk om vroeg te beginnen met socialisatie en training.

Het ras heeft veel beweging nodig en gedijt goed in een omgeving waar ze veel ruimte hebben om te rennen en te spelen. Shiba Inu’s hebben ook een hoge prooidrift en moeten daarom goed gesocialiseerd worden met andere huisdieren.

8 Rhodesian Ridgeback

rhodesian ridgeback hondenras

De Rhodesian Ridgeback is een hondenras dat zijn oorsprong vindt in Zuid-Afrika en behoort tot de groep van windhonden. Het ras werd oorspronkelijk gefokt als jachthond voor het opsporen en vasthouden van leeuwen en andere grote dieren.

Rhodesian Ridgebacks hebben een sterke, gespierde lichaamsbouw en een korte, glanzende vacht. Ze hebben een opvallende kam op hun rug, die wordt gevormd door de haren die in de tegenovergestelde richting groeien. Het ras heeft een onafhankelijke en trotse persoonlijkheid, maar is over het algemeen vriendelijk en loyaal naar zijn gezin.

Het ras heeft veel beweging nodig en gedijt goed in een omgeving waar ze veel ruimte hebben om te rennen en te spelen. Rhodesian Ridgebacks zijn over het algemeen gezonde honden, maar kunnen gevoelig zijn voor bepaalde gezondheidsproblemen, zoals heupdysplasie en maagtorsie.

9 Ierse setter

ierse setter

De Ierse Setter is een hondenras dat zijn oorsprong vindt in Ierland en behoort tot de groep van jachthonden. Het ras werd oorspronkelijk gefokt als jachthond voor het opsporen en ophalen van wild, met name vogels.

Ierse Setters hebben een slanke, atletische lichaamsbouw en een lange, glanzende vacht in verschillende tinten rood. Ze hebben een vriendelijke en levendige persoonlijkheid en zijn zeer sociaal en loyaal naar hun gezin.

Het ras heeft veel beweging nodig en gedijt goed in een omgeving waar ze veel ruimte hebben om te rennen en te spelen. Ierse Setters hebben ook een sterke jachtdrift en moeten daarom goed gesocialiseerd worden met andere huisdieren.

10 Windhond

Greyhound

Windhonden zijn een groep hondenrassen die zijn gefokt voor de jacht en het rennen op prooien. Het zijn slanke, atletische honden met lange, sterke poten en een slanke lichaamsbouw. Windhonden zijn gebouwd voor snelheid en uithoudingsvermogen en kunnen snelheden bereiken tot wel 70 km/u.

Er zijn verschillende soorten windhonden, waaronder de Greyhound, Whippet, Saluki, Afghaanse windhond en de Italiaanse windhond. Elk ras heeft zijn eigen unieke kenmerken en persoonlijkheid, maar ze hebben allemaal een sterke jachtdrift en hebben veel beweging nodig.

Windhonden hebben over het algemeen een rustige en zachtaardige persoonlijkheid en zijn goede metgezellen. Ze zijn intelligent en kunnen goed getraind worden, maar hebben ook een onafhankelijke persoonlijkheid en kunnen soms koppig zijn.

Train je hond om minder te blaffen

Het trainen van je hond om niet te blaffen kan een uitdaging zijn, vooral als het een natuurlijk gedrag is voor het ras. Het is echter belangrijk om te onthouden dat het niet realistisch is om te verwachten dat je hond helemaal niet zal blaffen. In plaats daarvan kun je ze trainen om minder te blaffen en alleen te blaffen wanneer dat nodig is.

Een belangrijke stap in het trainen van je hond om minder te blaffen, is het begrijpen van waarom ze blaffen. Honden kunnen blaffen om verschillende redenen, waaronder angst, verveling, opwinding of als waarschuwingssignaal. Als je de reden achter het blaffen begrijpt, kun je werken aan het aanpakken van de onderliggende oorzaak.

Er zijn verschillende methoden die kunnen worden gebruikt om het blaffen van je hond te verminderen, waaronder positieve bekrachtiging, gedragsmodificatie en trainingstechnieken zoals ‘spreken’ en ‘stil zijn’. Het is echter belangrijk om te onthouden dat elke hond anders is en dat het belangrijk is om te werken met een professionele hondentrainer om de beste trainingsmethode te vinden die past bij jouw hond en jouw situatie.

Hoe kalmeer je een angstige hond?

Een angstige hond kan voor zowel de hond als de eigenaar erg stressvol zijn. Het is belangrijk om te begrijpen dat het kalmeren van een angstige hond tijd, geduld en consistentie vereist. Hier zijn een aantal tips om een angstige hond te kalmeren:

Blijf rustig en kalm: Het is belangrijk om zelf rustig en kalm te blijven, omdat honden emoties kunnen oppikken van hun baasjes. Als je gespannen of nerveus bent, kan dit de angst van de hond versterken.

Creëer een veilige en rustige omgeving: Het creëren van een rustige en veilige omgeving kan helpen om de angst van de hond te verminderen. Dit kan worden bereikt door een rustige plek te creëren waar de hond zich veilig voelt, zoals een bench of een rustige kamer.

Geef de hond voldoende beweging en mentale stimulatie: Voldoende beweging en mentale stimulatie kunnen helpen om de angst van de hond te verminderen. Dit kan worden bereikt door regelmatig te wandelen, te spelen en te trainen met de hond.

Gebruik positieve bekrachtiging: Positieve bekrachtiging is een effectieve manier om de angst van een hond te verminderen. Beloon de hond met traktaties en lof wanneer hij zich rustiger gedraagt.

Overweeg het gebruik van kalmerende middelen: In sommige gevallen kan het gebruik van kalmerende middelen helpen om de angst van de hond te verminderen. Overleg altijd met een dierenarts voordat je besluit om kalmerende middelen te gebruiken.

Het is belangrijk om te onthouden dat het kalmeren van een angstige hond tijd kost en het verstandig is om geduldig en consistent te zijn. Als de angst van de hond aanhoudt, is het altijd verstandig om een dierenarts te raadplegen om te kijken of er onderliggende medische problemen zijn die de angst veroorzaken.

Conclusie

Honden zijn er in allerlei verschillende soorten en groottes. De honden in deze lijst hebben van nature de neiging om weinig of helemaal niet te blaffen. De rassen in deze lijst zijn over het algemeen stil, hoewel ze af en toe nog steeds kunnen blaffen. Als je op zoek bent naar het stilste hondenras, dan zou je voor de Basenji kunnen kiezen. Dit is een hond die eigenlijk nooit blaft!

Je bent aan het einde gekomen van dit artikel over stille honden die niet, of nauwelijks, blaffen, hopelijk weet je nu iets meer over deze bijzondere hondenrassen! Mocht je nog vragen hebben dan kun je deze hieronder kwijt!


kimberly

Over de auteur

Hoi! Ik ben Kimberly en ik ben schrijver voor Hondendeal. Als trots baasje van een Toller en mijn jarenlange ervaring met allerlei uiteenlopende hondenrassen help ik mijn bezoekers graag een goede keuze te maken. Dit kunnen nieuwe hondenproducten zijn, maar ik geef ook graag handige tips omtrent opvoeding en de leukste hondensporten. Als je een vraag hebt over één van de blogs op mijn website, neem dan gerust contact met mij op!

Plaats een reactie