Honden koelmat kopen? Alle koelmatten online

Dit artikel is voor het laatst geupdate op 25 oktober 2023 door Kimberly

Een honden koelmat is hét product om in huis te halen tijdens de warme dagen. Zo’n verkoelende mat zorgt er namelijk voor dat jouw hond niet oververhit raakt. In tegenstelling tot mensen raken sommige honden sneller oververhit dan anderen, dit is de manier om oververhitting te voorkomen!

Je kan een honden koelmat zowel binnen en buiten gebruiken. In dit artikel neem ik je graag mee in onze zoektocht naar de beste honden koelmat! Ook vertel ik je graag alles over het gebruik van deze matten, en waarom je deze zou moeten kopen, waar je op moet letten en allerlei andere handige tips.

Als je na het lezen van dit artikel toch nog vragen hebben, stel deze dan gerust in de reacties hier onder aan de pagina! Tijdens onze zoektocht naar de beste koelmat voor honden kijken we naar een aantal zaken.

Denk hierbij aan de prijs en kwaliteitsverhouding, de voor- en nadelen van een aantal producten en wat de ervaringen zijn van anderen. Zo ben ik er van overtuigd dat jij geen miskoop doet! Tot slot sluiten we af met de werking van de honden koelmat, en hoe je deze het beste kan schoonmaken.

Natuurlijk zijn er ook andere mogelijkheden om jouw hond te koelen tijdens tropisch warme dagen, denk bijvoorbeeld aan een hondenzwembad. Let op: vaak kun je de onderstaande producten in meerdere maten kopen, klik op “controleer prijs” om naar het product te gaan.

De beste koelmat

Onze vijf favoriete honden koelmatten

Ik hoop dat je na het zien van de bovenstaande koelmatten een goede keuze hebt kunnen maken! Als dat nog niet het geval is kan je hieronder onze top vijf favorieten bekijken.

Dit op basis van onze eigen ervaring, maar ook op die van andere hondenliefhebbers. Dit zijn producten die zichzelf inmiddels al bewezen hebben, en dus aan te raden zijn!

CoolPets Koelmat 24/7

Het eerste product in onze top vijf koelmatten voor honden is van CoolPets. Deze wordt beoordeeld met een 4,7 van de maximaal 5 sterren op basis van 38 reviews op Bol.com. Het is één van de populairste honden koelmatten van dit moment. Deze mat is verkrijgbaar in 3 verschillende maten, namelijk S, M en L.

De afgebeelde honden koelmat hierboven is een maat L, deze is 90 centimeter lang en 60 centimeter breed. De kleinere varianten zijn uiteraard een stuk goedkoper. Bekijk ze allemaal door op het product hierboven te klikken! Deze mat werkt middels een verkoelende gel die geactiveerd wordt als jouw hond erop gaat liggen. Een echte aanrader!

Beeztees Quick Cooler Koelmat

De tweede koelmat voor honden is van het bekende merk Beeztees. Deze wordt beoordeeld met een 3,7 van de maximaal 5 sterren op basis van 34 reviews op Bol.com. Net zoals het eerste product is dit één van de betere koelmatten die op dit moment verkrijgbaar zijn. Ook deze koelmat is verkrijgbaar in de maten S, M, L en XL.

Het afgebeelde product hierboven is een maat S die 65 centimeter lang, en 50 centimeter breed is. De koelmat begint met koelen vanaf het moment dat jouw hond erop gaat liggen. Het leuke van deze mat is dat hij zichzelf als het ware “oplaad” zodra er geen druk meer wordt uitgeoefend.

Trixie Cooling Mat

Op de derde plaats staat de honden koelmat van Trixie. Deze wordt beoordeeld met een 4 van de maximaal 5 sterren op basis van 25 reviews op Bol.com. De koelmat is verkrijgbaar in de maten S, M, L en XL. Daarmee is hij geschikt voor vrijwel alle honden!

Net zoals de bovenste twee koelmatten werkt ook deze middels een geld die geactiveerd wordt zodra jouw hond op de mat gaat liggen. Deze doet dan ook precies wat je ervan mag verwachten, jouw hond koel houden!

Scruffs Cooling grote honden

Het vierde product in onze top vijf is speciaal gemaakt voor de grotere honden. En ook deze koelmat wordt zeer positief beoordeeld! Hij krijg een 4,2 van de maximaal 5 sterren op basis van 54 reviews op Bol.com.

De Scruffs koelmat is ook verkrijgbaar voor de kleinere honden, maar dit is één van de weinige merken die echt veel aandacht besteed aan grotere maten. Zo is de XL maar liefst 120 centimeter bij 75 centimeter!

De koelmat is gevuld met een koelende gel die geactiveerd wordt zodra jouw hond op de mat stapt. De verkoelende werking is maximaal een uur, daarna moet deze weer “opgeladen” worden. Dit gaat vanzelf zodra er geen druk meer op de mat staat!

Professor Q Koelmat voor honden

We sluiten onze top vijf af met de koelmat van Professor Q. Deze wordt beoordeeld met een 3,4 van de maximaal 5 sterren op basis van 15 reviews op Bol.com. Deze mat werkt op dezelfde manier als de bovenstaande producten, maar is met 40 bij 50 centimeter een stukje kleiner.

Ook dit product werkt met een gel die werkzaam wordt zodra jouw hond op de mat gaat liggen. Wat ons betreft een goede koop als je een kleinere hond hebt!

Ik hoop dat je na het zien van onze top vijf favoriete producten een goede keuze hebt kunnen maken! Als dat nog niet zo is neem dan even een kijkje op de website van Bol.com. Daar heb je de keuze uit meer dan 290 verschillende koelmatten!

honden koelmat

Wat is een koelmat voor honden?

Na het zien van de bovenstaande producten heb je vast wel een goed beeld gekregen bij wat een honden koelmat precies is. Als dat nog niet zo is, of je wilt er graag meer over weten, lees dan snel verder!

Eigenlijk is een koelmat niets anders dan een mat waar jouw hond op kan liggen als hij of zij het te warm heeft. Op dit moment van schrijven is het meer dan 30 graden buiten, dan is zo’n koelmat zeker geen overbodig luxe.

Een ander woord voor deze producten is cooling mat, daar wordt precies hetzelfde product mee bedoeld. Bijna alle koelmatten hebben een herkenbare blauw kleur en het is verstandig deze in huis te hebben zodat je jouw trouwe viervoeter van voldoende verkoeling kan voorzien.

Een honden koelmat is één van de producten die je kunt kopen om jouw hond te verkoelen. Andere mogelijkheden zijn bijvoorbeeld een hondenzwembad of een honden koelband. Als je daar meer over wilt weten, klik dan op de link om naar het artikel te gaan!

Het kan best lastig zijn om de beste honden koelmat te kopen, dit komt omdat er op dit moment bijna 300 verschillende koelmatten voor honden verkrijgbaar zijn. Ik hoop dat ik je met dit artikel al een heel eind op weg heb geholpen!

Er zijn meerdere redenen te bedenken waarom het verstandig is om tenminste één van deze producten in huis te hebben. Daar kom ik in de volgende alinea op terug!

Waarom zou je een honden koelmat kopen?

Je weet nu welke producten tot onze favorieten behoren, en wat een koelmat voor honden precies is. Maar waarom moet je dit product kopen? Er zijn namelijk een aantal voordelen die deze producten met zich mee brengen.

Honden zijn er zoals je weet in allerlei verschillende soorten. Daarbij hoort ook het verschil in vacht, zo heeft de ene hond een korte vacht, de andere een langere vacht. Honden met een lange vacht hebben het doorgaans sneller warm dan honden met een korte vacht. Als het buiten erg warm is dan is zo’n koelmat een must-have product!

De honden koelmat zorgt voor verkoeling

Het eerste punt klinkt logisch, een koelmat heeft maar één doel en dat is het verkoelen van de hond. In Nederland heb je steeds vaker tropische warme dagen, dit is het ideale product waarmee je ervoor zorgt dat jouw hond niet oververhit raakt.

Deze koelmat leg je ergens neer, en de hond kan zelf bepalen wanneer hij erop gaat liggen om af te koelen. Met een koelmat voorkom je bijvoorbeeld oververhitting of een zonnesteek bij honden. Ook zorgt het voor meer comfort.

Een honden koelmat is comfortabel

Naast het feit dat een honden koelmat verkoeling geeft ligt zo’n mat ook lekker comfortabel. Als het heel warm weer is dan is zo’n verkoelende mat heel aantrekkelijk om lekker op te gaan liggen.

Ook gaan veel honden in de schaduw liggen als ze het warm hebben. Dit is hét moment om de koelmat klaar te leggen. Dit zorgt voor meer verkoeling dan een plekje in de schaduw, en vanwege de vulling in de koelmat ligt het prettiger.

Er is een koelmat voor elke hond

Tot slot zijn deze producten geschikt voor alle soorten honden. In dit artikel kan je zien dat er bijna 300 verschillende soorten verkrijgbaar zijn. Zo zit er altijd wel een geschikt model tussen die precies bij jouw hond past!

Zoals je kunt zien zijn er meerdere belangrijke redenen waarom je een honden koelmat moet kopen. Waar je precies rekening mee moet houden vertel ik je graag in de volgende alinea!

koelmat hond

Waar moet je rekening mee houden?

Honden zijn er in allerlei soorten en maten, hier moet je rekening mee houden bij het aanschaffen van een honden koelmat. Er is zoveel keuze in maten, soorten en materialen dat het ons niet verbaast dat je hier onderzoek naar doet. Hieronder heb ik een aantal punten onder elkaar gezet waar je rekening mee moet houden. Wij helpen je daar graag bij!

De grootte van de honden koelmat

Op de eerste plaats moet je rekening houden met het formaat van de koelmat. Jouw hond moet er natuurlijk wel goed op kunnen liggen. De kans is groot dat je ook een hondenkussen in huis hebt, in dat geval weet je welk formaat je moet kopen.

Als je dat niet hebt dan kan je de hond het beste opmeten met een flexibel meetlint. Tel daar ongeveer 10 centimeter bij op en je weet welke grootte je moet kopen!

De manier van verkoeling

Een ander punt om op te letten voordat je een koelmat koopt is de manier waarop de koelmat z’n werk doet. Er zijn namelijk een paar mogelijke manieren waarop de koelmat werkt.

De eerste werkt op basis van druk. Zodra jouw hond op de koelmat gaat liggen begint de koelmat te werken. De hond “activeert” bij wijze van de koelmat op het moment dat hij erop stapt.

Een andere mogelijkheid is de koelmat die een tijdje in de vriezer moet liggen. Deze worden na verloop van tijd weer warm, en laden niet automatisch op.

Er zijn ook koelmatten die je onder moet dompelen in een emmer koud water. Alle koelmatten doen het prima, echter is de eerste optie het gemakkelijkste. Hier hoef je namelijk niets voor te doen!

De beoordelingen van andere gebruikers

Een andere belangrijke over wegingsfactor zijn de meningen en ervaringen van andere gebruikers. Laat jezelf dus vooraf goed informeren door anderen door ervaringen te delen.

Veel mensen hebben deze koelmat namelijk al gekocht voordat jij dat doet. Het kan zijn dat deze mensen zeer positief zijn, of juist niet. Producten die geen positieve reviews krijgen kun je het beste links laten liggen.

De prijs van de koelmat voor honden

Tot slot is de prijs vaak een doorslaggevende factor. Probeer in ieder geval een prijs te betalen die in verhouding staat tot de kwaliteit van de koelmat. De meeste mensen kijken niet op een paar euro meer of minder, maar niet iedereen kan zomaar meer uitgeven aan een koelmat voor honden.

Veel geld betalen betekent overigens niet dat het product perse beter is. Prijzen van deze producten beginnen bij ongeveer € 10,- en kunnen oplopen tot wel € 60,-.

Hoe maak ik een honden koelmat schoon?

Zodra je de nieuwe honden koelmat in huis hebt en de hond er kennis mee heeft gemaakt is het goed om te weten hoe je deze het beste schoon kunt maken. Dit is namelijk iets wat je een aantal keer zou moeten doen. Gelukkig is het schoonmaken van deze producten erg makkelijk!

Je hebt hier eigenlijk alleen een natte doek voor nodig, en eventueel een diervriendelijke zeep. Met het doekje kan je er overheen wrijven totdat het koelmatje weer schoon is.

hondenkoelmat kopen

Hoe werkt een honden koelmat?

Het antwoord op deze vraag is niet zo makkelijk als je wellicht zou denken. Dit verschilt namelijk sterk per product. Zo kan het zijn dat de ene koelmat past werkt als je deze een tijdje in de vriezer hebt gelegd, waarbij de andere altijd verkoeling geeft als de hond erop gaat liggen.

Daarom is het verstandig om deze informatie vooraf door te lezen. Bij de meeste producten staat dit aangegeven bij de omschrijving. Lees in ieder geval altijd de gebruiksaanwijzing door, dan weet je zeker dat je het koelmatje op de juiste manier gebruikt!

Veelgestelde vragen

Kan ik de temperatuur van de honden koelmat instellen?

Het korte antwoord op deze vraag is nee, het is niet mogelijk zelf de temperatuur te bepalen. Zodra jouw hond op de koelmat gaat liggen wordt de gel in de mat geactiveerd en zorgt het voor verkoeling. Vaak is de mat 5 tot 10 graden koeler dan de omgevingstemperatuur.

Kan de honden koelmat gewassen worden in de wasmachine?

Nee, je kan de koelmat niet in de wasmachine schoonmaken. Iedere koelmat kan je schoonmaken met een natte doek. Doe dit regelmatig zodat jouw hond altijd op een schone plek kan liggen.

Welk formaat honden koelmat moet ik kopen?

Honden die verkoeling zoeken gaan altijd met de buik op de grond liggen, in de geval op de koelmat. Het is dus belangrijk dat jouw hond genoeg plek heeft op de mat. Meet jouw hond op wanneer hij op de grond ligt, dan weet je ongeveer hoe groot de koelmat moet zijn.

Je bent aan het einde gekomen van dit artikel en we hopen dat je er iets aan hebt gehad. Ook als je op basis van dit artikel een honden koelmat hebt gekocht horen wij dat graag in de reacties hieronder!


kimberly

Over de auteur

Hoi! Ik ben Kimberly en ik ben schrijver voor Hondendeal. Als trots baasje van een Toller en mijn jarenlange ervaring met allerlei uiteenlopende hondenrassen help ik mijn bezoekers graag een goede keuze te maken. Dit kunnen nieuwe hondenproducten zijn, maar ik geef ook graag handige tips omtrent opvoeding en de leukste hondensporten. Als je een vraag hebt over één van de blogs op mijn website, neem dan gerust contact met mij op!

Plaats een reactie