Blog

5 tekenen van kanker bij honden

1 Minuten

Als u tekenen van kanker bij uw hond vermoedt, maak dan aantekeningen van uw observaties om deze met uw dierenarts te delen. Hier zijn vijf signalen die je niet mag negeren.

1 Gezwollen lymfeklieren

Hoewel niet altijd pijnlijk, zijn gezwollen lymfeklieren een van de meest voorkomende symptomen van hondenlymfoom. Lymfomen vallen voornamelijk witte bloedcellen aan, maar ze kunnen ook het maagdarmkanaal, het beenmerg en de huid aantasten.

Hoewel zwelling van de lymfeklieren meestal onder de kaak optreedt, kan het ook op de borst van uw hond of achter zijn knieën voorkomen. Gezwollen knopen voelen rubberachtig aan en bewegen vrij onder de huid. Alle rassen zijn vatbaar voor hondenlymfoom, hoewel het vooral veel voorkomt bij Golden Retrievers en Boxers.

2 Onverklaarbare bulten of bulten

Niet alle knobbels en bultjes op uw hond wijzen op kanker. Het is onmogelijk om te weten of een bult kanker is totdat u uw dierenarts bezoekt. Als u een nieuwe knobbel of bult op uw hond ziet, laat deze dan zo snel mogelijk nakijken. Indien vroeg geïdentificeerd, kunnen sommige kankergezwellen worden verwijderd. Soms vermommen kankerachtige tumoren zich als niet-kankerachtige. Fibrosarcomen, kanker die cellen in zacht weefsel aanvalt, lijken op lipomen – een soort goedaardige tumor.

3 Onverklaarbaar gewichtsverlies

Plotseling of onverklaarbaar gewichtsverlies kan worden veroorzaakt door een aantal ziekten, waaronder kanker. Als symptoom van kanker wordt gewichtsverlies veroorzaakt door een combinatie van verminderde voedselinname en de metabolische eisen van de kanker zelf. Meer specifiek kan plotseling gewichtsverlies wijzen op gastro-intestinale kanker.

4 Kreupelheid

Manken of stijfheid, vooral bij grote hondenrassen, is een veel voorkomend symptoom van osteosarcomen (botkanker). Dit symptoom kan ook wijzen op zenuw- of spierkanker. Bij oudere honden kan kreupelheid ook een teken zijn van artritis.

5 Moeite met ademhalen

Als uw hond vaak piept, naar lucht worstelt of een droge hoest produceert, kan dit een teken zijn van longkanker. Longkanker is een relatief agressieve vorm van kanker, die vooral oudere honden treft. Verder zijn de symptomen vergelijkbaar met die van andere aandoeningen van de luchtwegen.

Als uw hond moeite heeft met ademhalen tijdens het spelen of rusten, is dit waarschijnlijk een teken van ziekte. Proactief zijn in het welzijn van uw huisdier is een belangrijk onderdeel van het opvoeden van huisdieren. Als het gedrag van uw hond plotseling verandert of u zich zorgen begint te maken, vraag dan advies aan uw dierenarts.

622 Artikelen

Over de auteur
Ik ben het trotse baasje van Evie, een Nova Scotia Duck Tolling retriever en Noa, een Boxer. Ik deel graag mijn passie en liefde voor honden met de lezers van Hondendeal. Het uitproberen, testen en een kritische blik werpen op honden producten en het delen van informatie over hondenrassen.
Artikelen
Vergelijkbare artikelen
Blog

Hondenrassen die het meest kwijlen: Top 7 slijmerige honden

5 Minuten
Als hondenliefhebber weet je dat sommige honden kwijlen. De ene alleen net iets meer dan de ander. Maar welke hond kwijlt het…
Blog

Mag een hond banaan eten: Is het gezond of giftig?

4 Minuten
Benieuwd naar het antwoord op de vraag “mag een hond banaan eten?” In dit artikel vertel ik je er alles over! Veel…
Blog

Kindvriendelijke hondenrassen: Top 15 keer honden voor gezinnen

13 Minuten
Dit zijn de meest kindvriendelijke hondenrassen! Honden zijn al eeuwenlang een trouwe metgezel voor mensen, vooral voor kinderen. Het hebben van een…

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *