Alles over castratie en sterilisatie bij honden

Dit artikel is voor het laatst geupdate op 25 oktober 2023 door Kimberly

Het onvruchtbaar maken van reuen en teven is een doeltreffende manier om niet voor nageslacht te zorgen. In dit artikel lees je alles over castratie en sterilisatie bij honden! Medisch gezien is het een relatief eenvoudige ingreep. Beetje afhankelijk van de kennis en kunde van jouw dierenarts. Wat zijn nog meer redenen voor het onvruchtbaar maken. De voor- en nadelen van castratie en sterilisatie.

Castratie van de reu

Redenen voor castratie van de reu kunnen natuurlijk van medische aard zijn. Denk aan het voorkomen van teelbalkanker of het voorkomen vergroten van de prostaat. Maar ook verminderde kans op voorhuidontsteking. In de meeste gevallen wordt gecastreerd om gedragsredenen.

Natuurlijk zijn er ook nadelen aan castratie. In sommige gevallen worden ze aantrekkelijker voor andere (intacte) reuen die ze willen gaan berijden. Een predispositie bij Labrador retrievers. Ook wordt gezegd dat reuen dikker worden na castratie. Direct dus minder voeren!

Welke leeftijd is het meest ideaal voor castratie?

Bij reuen die een bepaalde taak moeten verrichten, zoals blindengeleidehonden, wordt al vroeg gecastreerd. Dit om het optillen van de poot bij het plassen en het veelvuldig willen markeren al op jonge leeftijd in te dammen. Wanneer sprake is van een gedragsindicatie is jong castreren ook aan te raden. Als een hond al meerdere succeservaringen heeft gehad (denk aan reu/reu-agressie) kan castratie op latere leeftijd wellicht niet het gewenste resultaat opleveren.

Lees ook: Top 20 keer de beste hondentrui
Product advies

Kan je gedragsverandering verwachten?

Helaas worden reuen ook gecastreerd om de verkeerde gedragsredenen zoals agressie naar mensen of kinderen. Of hij is dominant. Wel is het zo dat door castratie de aanmaak van testosteron (mannelijk hormoon) wordt tegengegaan. Hierdoor wordt de hond in de regel “zachter’ wat inhoudt dat hij toleranter zou kunnen worden.

Belangrijkste gedragsreden voor castratie is het tegengaan van agressie naar andere reuen wat in 80% van de gevallen ook zal verminderen. Ook heeft een gecastreerde reu minder behoefte aan veelvuldig markeren en zal hij minder gaan struinen.

Sterilisatie van de teef

Sterilisatie van de teef houdt in de praktijk in dat de eierstokken weggehaald worden (ovariëctomie). Maar feitelijk is sterilisatie het afbinden van de eileiders waardoor de hond onvruchtbaar wordt maar wel loops blijft. Eigenlijk moeten ze dus spreken van castratie van de teef. Maar castratie wordt alleen gebruikt in combinatie met mannelijke geslachtsdelen. Een ingewikkelde spraakverwarring.

In sommige gevallen wordt ook de baarmoeder weggehaald (ovariohysterectomie). De meest voor de hand liggende reden om teven onvruchtbaar te maken is het niet meer loops worden en de daarbij behorende schijnzwangerschap. Ook vermindert het de kans op melkkliertumoren (borstkanker) en baarmoederontsteking. Daar tegenover staat een verhoogde kans op incontinentie, vachtverandering en aanleg tot overgewicht.

Op welke leeftijd is sterilisatie aanbevolen?

Hierover zijn de meningen verdeeld. Over het algemeen wordt geadviseerd dit voor de eerste loopsheid te doen. Vroeger werd gezegd dat de teef minstens een keer loops moest zijn geweest.

Kan je gedragsverandering verwachten?

Wat niet altijd bekend is, is dat er gedragsverandering kan optreden. Dat wordt nogal eens onderschat. Wij castreren reuen vaker vanwege gedragsproblemen maar de impact is bij teven ook merkbaar. Doordat het vrouwelijke hormoon oestrogeen niet meer wordt aangemaakt kan de teef
harder worden.

Bij een stabiele, zelfverzekerde hond zal dit over het algemeen de minste impact hebben. Is de hond wat onzeker, dan kan bijvoorbeeld vluchtgedrag omslaan in aanvalsgedrag. Garanties
zijn er echter niet te geven.

Laparoscopisch steriliseren

Laparoscopie (of endoscopie) is een techniek die in de diergeneeskunde steeds meer toegepast wordt. Bij mensen is een kijkoperatie al heel gewoon. Bij laparoscopie wordt met behulp van een piepkleine camera in de buik gekeken en geopereerd.

Omdat er geen grote snede wordt gemaakt maar slechts twee of drie kleine steekgaatjes is deze manier van opereren minder pijnlijk en belastend voor de hond. Bij een laparoscopische sterilisatie worden de eierstokken of de hele baarmoeder van een teef verwijderd.

Castratie en sterilisatie hebben beiden dus plus- en minpunten. Bezint eer ge begint want het proces is onomkeerbaar. Eenmaal onvruchtbaar gemaakt mogen zowel reuen als teven niet meer deelnemen aan hondenshows.

Verzorging na castratie en sterilisatie

De dierenarts zal instructies geven voor het verzorgen van de wond. In de regel komt het erop neer dat de hechtingen oplossen. Soms moet je terug om ze te laten verwijderen. Zoals je op de foto boven dit artikel ziet, wordt honden soms een kap omgedaan. Hierdoor kunnen ze niet aan de wond likken die ontstaan is na operatie. De kap kan soms ongewenst gedrag veroorzaken bij andere honden. Bovendien kan de geopereerde hond zich niet vrij bewegen.

Een andere oplossing is het aandoen van een hondentrui. Misschien even wat in model knippen maar het kan helpen bij honden die niet heel erg driftig likken. Nog een doe-het-zelf-tip: je kunt isolatiemiddel gebruiken van een verwarmingsbuis. Hiermee fabriceer je kraag van die je de hond omdoet. Hij kan hiermee wel gewoon door smalle openingen maar niet zijn wond likken.


kimberly

Over de auteur

Hoi! Ik ben Kimberly en ik ben schrijver voor Hondendeal. Als trots baasje van een Toller en mijn jarenlange ervaring met allerlei uiteenlopende hondenrassen help ik mijn bezoekers graag een goede keuze te maken. Dit kunnen nieuwe hondenproducten zijn, maar ik geef ook graag handige tips omtrent opvoeding en de leukste hondensporten. Als je een vraag hebt over één van de blogs op mijn website, neem dan gerust contact met mij op!

Plaats een reactie