Ariègeois

Dit artikel is voor het laatst geupdate op 26 oktober 2023 door Kimberly

De Ariegeois is een hond die rond 1912 is ontwikkeld in de Franse regio Ariège. Hun korte vacht is vooral wit met zwarte motivering en sommige bruine vlekken op hun gezicht. Ze moeten slank en groot zijn en kenmerken hebben van lange, dunne oren.

Traditioneel gebruikt om in meute te jagen, zien we deze hondenras steeds vaker binnen het gezin vandaag de dag. Deze overgang van werkdier naar geliefde huisgenoot is waarschijnlijk te danken aan hun liefdevolle persoonlijkheden. Eigenaren moeten wel bedenken dat de Ariègehond een zeer hoge behoefte heeft aan oefening en een ervaren en geduldige trainer vereist.

Over & geschiedenis

De naam Ariegeois is een eerbetoon aan de regio waar het ras Ariegeois is ontstaan: Ariège, in het zuidwesten van Frankrijk. Met nog geen 100 jaar geschiedenis, is de Ariegeois nog een nieuwkomer op het gebied, en is daarom relatief onbekend buiten Frankrijk. Recent zijn er exemplaren van het ras naar zowel Italië als Spanje geëxporteerd.

Gefokt met het doel om dieren zoals hazen en everzwijnen te jagen, is de Ariegeois ontwikkeld vanuit het Grand Bleu de Gascogne en het Gascon Saintongeois, evenals een aantal andere middelgrote Franse jachthonden. Geursporenhonden zijn altijd in hoge eisen gesteld in Frankrijk, waarvan de bewoners, samen met hun honden, al eeuwen genieten van het jagen als een hobby.

Een uitstekende reukhond, gebruikt de Ariegeois zijn verhoogde reukzin om zijn prooi op te sporen en achterna te jagen naar de wachtende jagers. Hoewel ze regelmatig werden gebruikt voor jacht tot aan de Tweede Wereldoorlog, kwam het ras tijdens en na de oorlog gevaarlijk dichtbij uitsterven.

Ondanks hun verminderde populatiegrootte, is het ras nooit sterk gegroeid, en slaagde het erin om zijn aantallen te vergroten door alleen Ariegeois-honden te gebruiken – een prestatie die niet door veel andere hondenrassen is bereikt. Het ras wordt momenteel erkend door de FCI en de UKC, en wordt meestal gebruikt als jachthond, hoewel het ook kan worden gezien als gezelschapsdier in Frankrijk.

Uiterlijk

De Ariegeois is van middelmatige statur, weegt net onder de 30kg en is elegant gebouwd. De vrouwtjes zijn 50cm tot 56cm, de reutjes 52cm tot 58cm. Ze zijn slanker dan de honden waar ze van afstammen. Het is belangrijk voor de jager dat de Ariegeois spierkrachtig en robuust is.

De Ariegeois heeft een brede voorhoofd en een bolle schedel. De meest opvallende kenmerken van het hoofd, en misschien wel van het hele lichaam, zijn de indrukwekkend lange oren die dun en naar binnen gebogen moeten zijn. Net als bij vele jachthonden bedekken de volle bovenlip en kin (kaakbot) de onderkaak volledig. Het is een mesocefaal ras, wat betekent dat snuit en schedel ongeveer even lang zijn.

Lees ook: Top 15 keer de beste anti blafband

Product advies

De bruine ogen zijn aantrekkelijk en hebben altijd een waakzame uitdrukking. De ledematen moeten recht en lang zijn. Het lichaam heeft een diepe borstkas en een platte rug. De slanke staart tapt toe en moet gebogen zijn wanneer de hond in beweging is. De huid mag niet rimpelig zijn, maar ook niet te strak. Het is een driekleurig ras, met witte vacht, zwarte vlekken en bruine tekens boven de ogen en op de wangen.

Karakter en Temperament

Ondanks hun geschiedenis als bijna uitsluitend werkhond, is de lieve en affectieve aard van de Ariegeois ervoor gezorgd dat ze steeds vaker als gezelschapsdier worden gebruikt. Ze zijn over het algemeen tolerant tegenover kinderen en liefdevol tegenover alle gezinsleden

Ze zijn aanvaardend tegenover vreemden en vertonen zelden tekenen van schuchterheid of wantrouwen. Deze kenmerken maken van de Ariegeois geen goede wachthond. Hun diepe geblaf en waakzame aard maken hen echter wel geschikt als waakhond.

De Ariegeois is bekend om goed te kunnen hechten aan zijn eigenaren en is sterk afhankelijk van hen voor richtlijnen. Hij is erg bereid om hun verwachtingen na te komen en hun respect te verdienen. Wat betreft andere dieren, doen ze het goed in gezelschap van honden, maar kunnen niet met andere diersoorten worden vertrouwd. Hun hoge prooieninstinct betekent dat elke kat of kleine dieren in het bijzijn van een Ariegeois onder echt bedreigd wordt door achtervolging en lastigvallen.

Training

Hoewel het trainen van een Ariegeois-hond om een ​​jager te worden een peulenschil is, is het trainen ervan om net zo goed iets anders te doen een echte uitdaging. Ze hebben een koppige inslag en volgen zelden de commando’s van de trainer. Trainingsinspanningen worden ook bemoeilijkt door de overmatig gevoelige neus van de Ariegeois die zich gemakkelijk laat afleiden door elke nabijgelegen geur.

De toewijding die de Ariegeois heeft voor het volgen en jagen, kan een echt dubbelzinnig zwaard zijn. Hoewel ze onbetwist een talentvolle jachthond zijn, kan hun eenmansgedachte betekenen dat het moeilijk is om hen ervan te overtuigen om iets anders te doen.

Gezondheid

De gemiddelde Ariegeois zal tussen de 10 en 12 jaar oud worden. Een relatief nieuwe rashond, er is maar beperkt beschikbare informatie over de algehele gezondheid van de Ariegeois, maar anekdotisch zijn er een aantal aandoeningen waar deze rashond vermoedelijk aan kan lijden:

Oorontstekingen

Niet verrassend krijgen de indrukwekkend lange oren van de Ariegeois vaak ontstekingen. Met een goede preventieve zorg kan een eigenaar ervoor zorgen dat infecties zo veel mogelijk worden beperkt. Het is belangrijk om de oren altijd droog te houden en als ze toch nat worden na een duik of een bad, moeten ze direct grondig worden uitgedroogd. Een wekelijkse of tweewekelijkse schoonmaak wordt ook geadviseerd, zodat eventuele was of debris regelmatig wordt verwijderd.

Heupdysplasie

Heupdysplasie is één van de meest erfelijk overgedragen aandoeningen die in de algemene praktijk worden gezien. Abnormale heupgewrichten veroorzaken mobiliteitsproblemen en pijn doorheen het leven van de hond. Er zijn verschillende behandelingsopties beschikbaar die afhankelijk zijn van de leeftijd van de hond en de ernst van de aandoening.

Patellaire Luxatie

Wanneer de kniekapsel van een hond niet op de juiste plek zit, wordt dit gezegd ‘luxated’ te zijn. In de meeste gevallen is de luxatie maar voor een paar seconden en tijdens deze periode kan de hond een paar stappen overslaan. Als het ernstig genoeg is, kan een orthopedische chirurgie de beste optie zijn voor de hond om te herstellen.

Entropion

Entropion is de technische term voor wanneer het ooglid van een hond naar binnen toe krult. Dit misvormde ooglid zal onvermijdelijk het oogoppervlak irriteren en in sommige gevallen zelfs leiden tot corneaal ulceratie. Een correctieve chirurgie wordt vaak geadviseerd om de abnormale stand van het ooglid te corrigeren.

Ectropion

Ectropion kan wordt beschouwd als het tegenovergestelde van entropion – dus het ooglid krult naar buiten toe in plaats van naar binnen. Vele rashonden uit de hondenfamilie zijn hier gevoelig voor. Net zoals bij entropion, wordt er meestal een correctieve chirurgie uitgevoerd wanneer het dier oud genoeg is.

Opgeblazen Gevoel

Een opgeblazen gevoel is een medische noodsituatie die gekenmerkt wordt door een dikke buik. Sommige gevallen kunnen medisch worden behandeld, maar als de maag van de hond omklapt, is chirurgie vereist. Men denkt dat rashonden met een diep borstkassen meer kans hebben op het ontwikkelen van deze aandoening.

Oefeningen en activiteiten

De jachtinstincten van de Ariegeois betekenen dat ze urenlang achter geuren aan kunnen gaan en over een uitstekende uithoudingsvermogen beschikken. Deze aandrift betekent ook dat de Ariegeois een zeer veilige tuin of kennel nodig heeft, aangezien ze erom bekend staan ​​goede ontsnappingskunstenaars te zijn wanneer ze proberen prooidieren te achtervolgen. Ze kunnen razendsnel zijn en wanneer een Ariegeois vrijkomt, zul je hen waarschijnlijk pas opnieuw zien wanneer ze besluiten terug te keren.

Een Ariegeois proberen te huisvesten in een kleine woning of appartement is geen goed idee, omdat ze voldoende ruimte nodig hebben om rond te lopen en waarschijnlijk frustraties zullen ontwikkelen wanneer ze in een beperkte ruimte zijn. Het uitvoeren van oefeningen met hen gedurende een uur of meer per dag kan helpen om hun frustraties te verminderen, maar de meeste honden hebben nog steeds extra tijd nodig in de buitenlucht en voldoende stimulatie met spellen en activiteiten om ze te vermaken.

Een verveelde of onder beoefende Ariegeois hond zal bijna zeker veel blaffen, en hoewel hun melodieuze stem een echte pluspunt is bij het jagen, kan het erg vervelend worden wanneer je probeert te slapen!

Verzorging

Voor het korte haar van de Ariegeois is slechts minimale verzorging vereist. Losse haren kunnen worden verwijderd door een snelle borstelbeurt een keer per week uit te voeren. Dit zal ook helpen om de natuurlijke oliën van de hond gelijkmatig over de vacht te verdelen.

Regelmatig baden moet worden vermeden, omdat dit de belangrijke natuurlijke oliën zal verwijderen. Baden zijn alleen vereist na een bijzonder modderige run of blootstelling aan schadelijke stoffen, zoals vossenpoep.


kimberly

Over de auteur

Hoi! Ik ben Kimberly en ik ben schrijver voor Hondendeal. Als trots baasje van een Toller en mijn jarenlange ervaring met allerlei uiteenlopende hondenrassen help ik mijn bezoekers graag een goede keuze te maken. Dit kunnen nieuwe hondenproducten zijn, maar ik geef ook graag handige tips omtrent opvoeding en de leukste hondensporten. Als je een vraag hebt over één van de blogs op mijn website, neem dan gerust contact met mij op!

Plaats een reactie