Bernedoodle

Dit artikel is voor het laatst geupdate op 25 oktober 2023 door Kimberly

De Bernedoodle is volgens liefhebbers het beste van beide rassen. Dit ras, ook wel bekend als de Berner Mountain Poo in het buitenland, is zachtaardig, intelligent en zachtaardig. Bent u van plan om dergelijke honden te kopen en wilt u meer weten over dit ras? In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over de Bernedoodle.

  • Toy – 30-43 cm (5-11 kg)
  • Miniatuur – 45-56 cm (11-22 kg)
  • Standaard – 58-74 cm (31-40 kg)

De Bernedoodle is op zichzelf al een gezelschapshond. Dit ras heeft de intelligentie van een poedel en de charme, het gekke gedrag en het plezier van de Berner Sennenhond. Ze zijn op hun best als ze tijd mogen doorbrengen met familie, inclusief kinderen, en liefdevolle knuffels.

Over de Bernedoodle

Aangezien het ras nog niet zo lang bestaat, is het moeilijk te voorspellen hoe de persoonlijkheid van de Bernedoodle eruit zal zien. Soms erven ze meer van de Poedel en soms erven ze meer van de Berner Sennenhond. Hoe dan ook, Bernedoodle-fans zijn nog steeds enthousiast over viervoeters, wiens vriendelijkheid, speelsheid, intelligentie en sympathie altijd worden geprezen.

Naast persoonlijkheid kunnen Bernedoodles er heel anders uitzien. Er zijn Bernedoodles met krullend haar, maar er zijn ook steil haar en er zijn veel verschillende kleuren. Ze zijn er in drie maten; Klein, miniatuur en standaard. De grootte wordt bepaald door de grootte van de poedel, die Toy, Mini of Standard kan zijn.

Lees ook: Dit zijn de 20 beste hondenmand

Product advies

De Bernedoodle is over het algemeen een volgzame hond. Kleine honden doen het goed in een appartement, terwijl de standaard Bernedoodles de voorkeur geven aan een huis met een tuin. Ze hebben een gemiddeld energieniveau en kunnen goed een half uur per dag wandelen (naast gewone wandelingen).

Ben je op zoek naar een gezinshond, of ben je een alleenstaande op zoek naar een lieve, gezonde, intelligente en grappige hond, zoek dan niet verder dan de Bernedoodle.

Bernedoodle sterke punten

Omdat de Bernedoodle een hybride hond is, heeft hij over het algemeen minder gezondheidsproblemen dan Poedels of Berner Sennenhonden.

In 2003 begonnen ze met het fokken van de Bernedoodle, omdat ze een perfecte gezelschapshond wilden creëren, geen showhond, geen schattige hond, maar een echte gezelschapshond.

Als puppy’s zijn ze koppig, maar net als mensen neemt dit af met de leeftijd. Door hun intelligentie kun je ze gemakkelijk trainen, of je nu een beginner of een ervaren eigenaar bent.

Bernedoodles zijn over het algemeen hypoallergeen en verharen niet veel.

Hoewel de Bernedoodle geweldig is met kinderen, is het verstandig om op het juiste moment te socializen. Zo blijven ze in elke situatie rustig.

Bernedoodles kunnen heel verschillend zijn, afhankelijk van de genetische eigenschappen die ze van hun mannetjes en vrouwtjes erven.

Of je nu buiten met ze speelt of op de bank knuffelt, de Bernedoodle is perfect.

Bernedoodles houden van aandacht en wonen het liefst in een huis waar mensen meestal thuis zijn.

Geschiedenis

De Bernedoodle is een relatief jong ras. In 2003 was Sherry Rupke van de Swissridge Kennel, naar haar eigen woorden, de eerste die Bernedoodles fokte. Hoewel de Bernedoodle een designras is, kun je ze nog regelmatig in dierenasielen vinden.

Temperament

Bernedoodles erven de meeste persoonlijkheidskenmerken van Berner Sennenhonden en Poedelhonden. De eigenschappen die ze erven, variëren van hond tot hond. Bernedoodles zijn over het algemeen erg intelligent, hardwerkend (wanneer het hen uitkomt), loyaal en vaak een beetje onhandig. Ze kunnen goed overweg met kinderen en andere honden zolang ze gesocialiseerd zijn.

Sommige Bernedoodle-rassen erven de koppige persoonlijkheid van de Berner Sennenhond waardoor ze moeilijker te trainen zijn, maar deze eigenschap komt steeds minder vaak voor. Als je eenmaal begint met trainen, zullen ze het vanwege hun intelligentie sneller oppikken dan andere honden. Berner Sennenhonden hebben vaak een afkeer van vreemden, dus socialisatie is belangrijk, vooral tijdens de puppyfase.

Bernedoodles kunnen erg actief zijn en hebben vaak aandacht nodig. Daardoor doen ze het ook beter bij mensen die normaal gesproken thuis zijn. Noch Tiny noch Miniature Bernedoodles hebben een probleem met het wonen in appartementen. Grotere Bernedoodles hebben meestal minstens één lange wandeling nodig om wat energie te verbranden. Ze willen vooral bij hun baas zijn, gaan wandelen, samen rennen of op de bank hangen.

Gezondheid

Bernedoodles zijn over het algemeen gezonder dan hun ouders. Er is geen standaardlijst met aandoeningen beschikbaar voor dit ras, simpelweg omdat het ras nog niet lang genoeg bestaat. Het is bekend dat het risico op kanker bij Bernedoodle-honden lager is dan bij Berner Sennenhonden.

U moet echter rekening houden met algemene gezondheidsproblemen, zoals heupdysplasie, elleboogdysplasie, oogproblemen, huidproblemen en allergieën. Het kan elk type hond overkomen, maar de Bernedoodle is over het algemeen een zeer gezond ras.

Verzorging

Het kleine en kleine Bernedoodle-ras is zeer geschikt om in appartementen te wonen, terwijl de Standard Bernedoodle het het beste doet in huizen met (kleine) tuinen. Over het algemeen heeft dit ras niet veel ruimte nodig, zolang de hond lichamelijk en geestelijk gehandicapt is, is er praktisch niets aan de hand. Ze zijn graag bij mensen, hoe minder tijd alleen, hoe beter.

Net als Poedels zijn Bernedoodles erg intelligent, dus ze kunnen snel zowel goede als slechte eigenschappen leren. Daarom wil je vroeg beginnen met hondentraining en socialisatie. Laat de hond van jongs af aan kennismaken met andere honden, dit voorkomt sociale problemen later.

Voeding

De hoeveelheid voedsel voor uw Bernedoodle is afhankelijk van de grootte, leeftijd en activiteitenniveau. Daarom verschilt het van hond tot hond. Standaard Bernedoodles kunnen grote eters zijn, dus je moet in fasen meten en voeren. Vraag uw dierenarts naar de hoeveelheden hondenvoer en maaltijden.

Kleuren en vachtverzorging

De vacht van de Bernedoodle kan zowel op die van een Poedel als op die van een Berner Sennenhond lijken. Ze hebben vaak een gekrulde vacht, met weinig verharing, daarom is dit ras zeer geschikt voor mensen met allergieën. Bernedoodles kunnen echter ook steil haar hebben, wat meer uitval veroorzaakt en meer aandacht vereist. De dikte van de vacht zorgt ervoor dat de Bernedoodle tegen koude temperaturen kan.

De vachtkleur kan sterk variëren. Sommige zwart, sommige zwart-wit en sommige zwart en bruin. Bernedoodles hebben soms een driekleurige vacht met zwarte, witte of bruine vlekken. Afhankelijk van de ouder kunnen ze ook andere kleuren hebben. De vachtkleur lijkt het meest op de vachtkleur van de Berner Sennenhond.

Als de vacht veel krullen heeft, onthoud dan dat het haar moeilijker vast te houden is. Ze verliezen minder haar, dus moeten ze vaker worden geborsteld. Om het trimmen van de Bernedoodle op de lange termijn leuk te houden, is het een goed idee om je hond te trakteren op een heerlijke traktatie. De vacht moet om de paar maanden worden getrimd.

Kinderen en andere huisdieren

Bernedoodles zijn ideale gezelschapshonden en ze zijn dol op kinderen. Zorg ervoor dat kinderen de hond goed benaderen. Leer hoe u met honden moet omgaan, vooral de miniatuur- en miniatuurversies, omdat ze vatbaarder zijn voor verwondingen. Dit ras is erg aanhankelijk, houdt van spelen en is graag bij hun baasjes. Bernedoodles doen het over het algemeen heel goed met andere honden, zolang de hond maar goed gesocialiseerd is.

Wat kost een Bernedoodle?

Als je een Bernedoodle wilt kopen, kun je meestal rekenen op prijzen variërend van € 2.400 – € 4.400 voor een Bernedoodle van een vertrouwde fokker. De gemiddelde aankoopprijs ligt echter rond de € 3600. Bernedoodles met driekleurige jassen halen meestal de hoogste prijzen.

Je bent aan het einde gekomen van dit artikel, mocht je nog vragen hebben kun je deze stellen in de reacties hier onder!


kimberly

Over de auteur

Hoi! Ik ben Kimberly en ik ben schrijver voor Hondendeal. Als trots baasje van een Toller en mijn jarenlange ervaring met allerlei uiteenlopende hondenrassen help ik mijn bezoekers graag een goede keuze te maken. Dit kunnen nieuwe hondenproducten zijn, maar ik geef ook graag handige tips omtrent opvoeding en de leukste hondensporten. Als je een vraag hebt over één van de blogs op mijn website, neem dan gerust contact met mij op!

Plaats een reactie