Een hond in huis, wat komt er allemaal bij kijken?

Dit artikel is voor het laatst geupdate op 25 oktober 2023 door Kimberly

De aanschaf van een hond is een serieuze aangelegenheid. Sommige honden kunnen wel 15 jaar of ouder worden. Dat houdt in dat voordat er een hond in huis komt, je goede voorbereiding treft. Voor jou als toekomstig hondeneigenaar, voor jouw gezin, voor eventueel aanwezige andere huisdieren en niet in de laatste plaats voor de hond zelf.

Een hond moet immers een welkome aanvulling op jouw of jullie leven zijn, geen blok aan het been. Elke hobby kost geld. Zo ook een hond. Maar wat kost een hond nu eigenlijk? Met welke kosten moet je allemaal rekening houden? De kosten van het houden van een hond verschillen per ras, maar we proberen om je toch een richtlijn te geven qua kosten.

Aanschaf van de hond.

De kosten van de aanschaf van een hond verschillen per ras, maar ook per fokker. Zorg dat je altijd een goede fokker kiest om je pup te kopen. Kopen bij een broodfokker is vaak in aanschaf goedkoper, maar alle kosten voor dierenartsen en medicijnen om je hond weer gezond te krijgen maken dat verschil snel goed. De rasvereniging van jouw ras kan je vaak helpen bij het kiezen van een goede fokker en bij pupbemiddeling.

Een hond in huis

Maar laten we het ook niet al te somber bekijken. Een hond is fantastisch! Er heerst hier en daar wel de tendens om zo voorzichtig te zijn dat mensen zelfs afgeraden wordt een hond te nemen. Op die stoel gaan wij niet zitten. De keuze is altijd aan de toekomstige hondeneigenaar.

Wij denken dat je hier niets mee bereikt of wellicht zelfs het tegenovergestelde: mensen gaan niet meer informatie verzamelen maar gaan gewoon een hond halen. Nu. In hond in huis halen is een hele verantwoording.

Je wilt een hond omdat deze jouw leven veraangenaamd. Tenminste, dat hoop je en daar ga je vanuit. Het is daarom belangrijk dat je jezelf serieus afvraagt: “Past een hond bij ons?”. Kun jij hem geven wat hij nodig heeft en past zijn aanleg en karakter bij dat van jou en jouw gezin. Dit is waar je op moet letten bij het kiezen van een hond.

Past een hond bij ons?

Wanneer iedereen zichzelf die vraag zou stellen, zouden er heel wat minder ongewenste honden zijn. Je kunt je afvragen of een hond goed bij je past als hij hele dagen alleen thuis moet zijn. Hij heeft, naast beweging, ook sociale interactie nodig.

Is dan een uurtje met de buurvrouw of honden uitlaatservice genoeg? Wanneer je een reizend beroep hebt of veel op locatie vertoefd (piloot of vrachtwagenchauffeur) is de hond meer bij de oppas dan bij jou.

Lees ook: Top 15 keer de beste puppy mand

Product advies

Of wanneer je hem verder niet veel te bieden hebt omdat je eigenlijk een veel te druk leven hebt, dan kun je je afvragen of een hond wel bij je (leven) past. Natuurlijk moet iedereen deze conclusie zelf trekken en zijn verantwoordelijkheid nemen.

Bovendien is het gegeven “wat heb je een hond te bieden” erg subjectief. Sommige daklozen hebben een hond meer te bieden dan een gezin met carrière-makende ouders en schoolgaande kinderen.

Leefomstandigheden en gezinssamenstelling

Het klinkt eigenlijk heel logisch en toch gebeurt het nog veel te weinig: een hond kiezen die past bij jouw leefomstandigheden en gezinssamenstelling. Hier een greep uit de tal van vragen die jij jezelf zou kunnen stellen:

Hoeveel vachtverzorging wil ik doen?

Mag mijn hond waken?

Heb ik kinderen jonger dan 12 jaar?

Hoeveel geld wil ik besteden aan mijn hond per jaar?

Wil ik actief bezig zijn met mijn hond?

Wanneer je beslist een hond in huis te nemen, is het raadzaam te bedenken wat je ermee wilt gaan ondernemen. Bijna geen enkele hond doet het goed als kleedje naast de kachel. Daarmee doe je hem echt te kort. En een hond die jou enkel gezelschap houdt en verder niets vraagt? Ook daar zijn er maar weinig van.

De meeste honden willen liever buiten ravotten met andere honden in plaats van gezellig naast jou liggen op de bank. Gezellig. Ja voor jou maar wat vindt de hond ervan? Een hond kost geld. Altijd.

Hoe gezond hij ook is en blijft. Het is prachtig als je gratis een hond kunt overnemen van iemand. Je betaalt dan weliswaar geen aanschafkosten maar wel onderhoudskosten. Wat kost een hond eigenlijk.

Bovendien blijkt ook nogal eens in de praktijk dat het gedrag van de hond heel anders is dan verteld werd door het vorige baasje. Het kan dus zijn dat je toch een hondengedragstherapeut nodig hebt. Of naar een hondenschool wilt. Dit had je wellicht niet verwacht. In hond in huis heeft soms consequenties die je niet verwacht had.

Aanschaf

Eigenlijk is die vraag niet te beantwoorden. Net zo min als de vraag: “Wat kost een kind?” Het hangt van zoveel factoren af. De aanschaf van een rashond kan wel meer dan € 5.000 kosten. In de regel geldt: hoe exclusiever het ras, hoe hoger de prijs.

Maar je kunt legio honden vinden die gratis worden aangeboden. Internet staat er vol mee. Je kunt een hele fijne hond treffen. De prijs zegt immers niets over het karakter en gedrag van de hond. Op websites van rasverenigingen kun je vaak wel een gedeelte met herplaatsers vinden.

Een hond uit het asiel kost € 150. Er zijn meerdere herplaatsingsdiensten die met andere prijzen en voorwaarden kiezen. In sommige gevallen blijft de hond bijvoorbeeld eigendom van de stichting.

Hondenvoeding

Een grote hond eet meer dan een kleine hond. Bovendien is er een grote variatie aan hondenvoeding beschikbaar. Kosten zeggen overigens niets over kwaliteit. Je kunt jouw hond heel gezond voeren voor €1 per kilo.

Dit geldt als je zelf de voeding samenstelt en daarbij alle ingrediënten bij een slachterij haalt. Speciaal dieetvoeding (droogvoer) bij de dierenarts kan wel € 15 per kilo kosten. Wees kritisch. Net als bij jouw eigen voeding.

Verzekeren

Je kunt je hond verzekeren tegen dierenartskosten. Er zijn verschillende verzekeringen. Lees goed de voorwaarden zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Soms is een hond na zijn 7e levensjaar niet meer te verzekeren.

Net als bij alle verzekeringen geldt dat het altijd een gok blijft. je kunt ook kiezen om een bedrag per maand per hond opzij te zetten voor onvoorziene omstandigheden. Heb je het niet nodig gehad, dan kun je er iets anders mee doen. Per hond € 1.000 is echt niet overdreven.

De rest

Daarnaast zijn er natuurlijk kosten voor benodigdheden (tuigje, lijn, mand etc.), hondenschool en wellicht andere activiteiten die je wilt gaan ondernemen. Denk aan hondensport, wedstrijden (keuringen), een nestje fokken, naar de honden trimsalon.

Ook als jouw hond nooit ziek is, moet hij toch wel eens naar de dierenarts. Honden kunnen de meest bijzondere dingen eten. Soms die niet eens eetbaar zijn. Een jaarlijkse controle is geen overbodige luxe en zijn er kunnen vaccinaties nodig zijn.

Kortom, op de vraag “wat kost een hond?” kun je geen antwoord geven. Het programma De Rekenkamer heeft overigens wel een poging gedaan. Deze aflevering kun je hier terugkijken.

Een hond kost geld. Altijd. Hoe gezond hij ook is en blijft. Het is prachtig als je gratis een hond kunt overnemen van iemand. Je betaalt dan weliswaar geen aanschafkosten maar wel onderhoudskosten. Wat kost een hond eigenlijk.

Bovendien blijkt ook nogal eens in de praktijk dat het gedrag van de hond heel anders is dan verteld werd door het vorige baasje. Het kan dus zijn dat je toch een hondengedragstherapeut nodig hebt. Of naar een hondenschool wilt. Dit had je wellicht niet verwacht.


kimberly

Over de auteur

Hoi! Ik ben Kimberly en ik ben schrijver voor Hondendeal. Als trots baasje van een Toller en mijn jarenlange ervaring met allerlei uiteenlopende hondenrassen help ik mijn bezoekers graag een goede keuze te maken. Dit kunnen nieuwe hondenproducten zijn, maar ik geef ook graag handige tips omtrent opvoeding en de leukste hondensporten. Als je een vraag hebt over één van de blogs op mijn website, neem dan gerust contact met mij op!

Plaats een reactie