Hoe leer je een hond iets af?

Dit artikel is voor het laatst geupdate op 25 oktober 2023 door Kimberly

Je hebt vast wel bepaald gedrag dat jij jouw hond graag wilt afleren. Denk aan het opspringen tegen bezoek of het trekken aan de lijn. Hoe doe je dat, je hond iets afleren? Om maar meteen met de deur in huis te vallen: je hond iets afleren kan niet. Eenmaal aangeleerd gedrag kun je niet afleren.

Weleens geprobeerd zwemmen af te leren? Gaat niet lukken. Je weet wat je moet doen dus in plaats van te verdrinken, ga je zwemmen. Of op zijn minst watertrappelen. Iets nieuws aanleren kan wel. Dus in plaats van opspringen tegen bezoek kun je een hond aanleren dat vier poten op de grond hem een beloning oplevert. In plaats van het trekken te belonen door door te lopen, kun je ook kiezen om het lopen aan de slappe lijn te belonen.

Daarbij komt dat de hond een opportunist is. Als hij de mogelijkheid heeft gedrag te vertonen wat hem iets oplevert, zal hij dat doen. Daarom stelen honden voedsel van tafel als je de kamer uitloopt. Er zijn ook honden die dat niet doen. Hoe komt dat?

Lees ook: Top 20 keer de beste hondensnoepjes

Product advies

Gedrag wat wordt beloond

Hoe komt het dat er honden zijn die geen voedsel stelen van tafel? Of die niet trekken aan de lijn? Of niet opspringen tegen mensen? Het antwoord is eenvoudig: ze hebben het nooit geleerd. Ze weten dus niet wat de beloning is als ze het wel doen.

Blindengeleidehonden mogen geen eten van tafel stelen. Maar moet de hond dat leren? Nee dat hoeft niet. De hond moet nooit de kans krijgen om het doen. Dat is alles. Om ongewenst gedrag te voorkomen, moet je dus jouw eigen gedrag veranderen. Nooit iets eetbaars op tafel laten staan.

Aangeleerd gedrag is niet alleen gedrag wat wij hondeneigenaren een hond aanleren. Het is ook gedrag wat hij zichzelf aanleert. Gewoon door te doen. En te kijken wat de consequentie is. Wij noemen dat ook wel ‘met vallen en opstaan’. In de gedragsleer heet dit operante conditionering.

Managen van gedrag

Stel, je hebt een omheinde tuin met een hekje zodat je in en uit de tuin kunt. De honden weten wat voor beloning er achter het hekje ligt (de tuin) en dus zorgt een openstaand hekje voor ongewenst gedrag. Namelijk het rondlopen in de tuin en wellicht die van de buren.

Op de foto hiernaast zie je ook hoe hoog (of eigenlijk hoe laag) het hekje is. Menig hond kan er zo overheen springen. Toch zijn er honden die het niet doen omdat ze er simpelweg nog nooit aan gedacht hebben. Managen is dus het voorkomen van gedrag. Nog niet het aanleren van ander gedrag. Opspringen tegen bezoek kun je voorkomen door de hond in de bench te doen.


kimberly

Over de auteur

Hoi! Ik ben Kimberly en ik ben schrijver voor Hondendeal. Als trots baasje van een Toller en mijn jarenlange ervaring met allerlei uiteenlopende hondenrassen help ik mijn bezoekers graag een goede keuze te maken. Dit kunnen nieuwe hondenproducten zijn, maar ik geef ook graag handige tips omtrent opvoeding en de leukste hondensporten. Als je een vraag hebt over één van de blogs op mijn website, neem dan gerust contact met mij op!

Plaats een reactie