Hond tegen je opspringen afleren

Dit artikel is voor het laatst geupdate op 25 oktober 2023 door Kimberly

Opspringen tegen mensen is een eigenschap die niet door iedereen gewaardeerd wordt. Honden houden immers geen rekening met een net pak, witte broeken, mensen met een stok of kleine kinderen. Kortom het is handig als jij jouw hond kunt afleren om tegen mensen op te springen.

Allereerst een mistverstand de wereld uit helpen: je kunt jouw hond niets afleren. Hij weet hoe hij moet opspringen en kan dat niet meer ontleren. Net zo goed als dat je niet kunt afleren om te fietsen of te zwemmen. Je kunt wel wat roestig worden als je het lange tijd niet meer doet. Maar eenmaal op een fiets na 15 jaar, weet je zo weer hoe het werkt.

Denk dus niet dat je jouw hond opspringen kunt afleren. Wat je wel kunt doen is ervoor zorgen dat hij het niet doet. Je leert hem het gedrag niet meer te vertonen. Je gaat jouw hond leren dat opspringen hem niets oplevert. Je leert hem dat ander gedrag wel gewenst is en dus dat hij daarvoor een beloning krijgt.

Waarom springen honden tegen je op?

Honden leren door de consequentie van hun gedrag. Is hij braaf, dan krijgt hij een beloning. Is hij niet braaf, dan krijgt hij geen beloning. Dat lijkt simpel en dat is het ook. Toch blijkt het in de praktijk niet zo makkelijk. Hoe komt dat?

Allereerst is het belangrijk om te weten waarom een hond opspringt. Wat is zijn beloning voor het opspringen? De meeste honden springen tegen je op omdat ze contact willen maken. Honden doen dat bij voorkeur in het gezicht. Hij kan niet bij jouw gezicht dus moet hij opspringen.

Lees ook: Top 20 keer de beste hondensnoepjes

Product advies

Jouw hond opspringen afleren is daarom heel eenvoudig: je zorgt ervoor dat hij niet hoeft te springen. Je gaat door de knieën. Hij kan dan bij jouw gezicht en hoeft niet op te springen. Bij andere mensen is dat minder makkelijk. Zij willen misschien geen contact met jouw hond. Bij puppy’s vinden mensen het vaak geen probleem en zelfs leuk. Maar als de hond ouder wordt, houdt de liefde vaak op.

Ander gedrag aanleren

Als jouw hond opspringt tegen andere (vreemde) mensen dan ga je hem leren om gewenst gedrag te vertonen. Bijvoorbeeld dat hij gaat zitten als je met iemand staat te praten. Dat zitten wordt beloond. Dat kan met voer maar ook door hem tegen jou aan te laten zitten. Steun is een grote beloning.

Je zorgt er dus voor dat jouw hond zijn beloning niet haalt uit het opspringen maar uit ander gedrag. Als hij netjes zit, kan iemand hem misschien kort kriebelen achter het oor. Het kan ook zijn dat dit te veel is voor jouw hond en dat hij meteen weer gaat springen. In dat geval kan er dus niet gekriebeld worden.

Als je visite krijgt en jouw hond wil opspringen kun je tijdens de begroeting zorgen dat jouw hond iets anders te doen heeft. Je kunt hem bijvoorbeeld iets te knagen of te eten geven. Een hand voer strooien helpt vaak goed. Hij is dan even bezig met zoeken. Of hij krijgt een lekker botje in zijn bench. Hij mag het bezoek begroeten als deze rustig zit. Anders niet.

Corrigeren helpt niet

Je hond opspringen afleren door hem te corrigeren helpt niet. Wegduwen, stemcorrecties, knietje geven of andere vormen van fysieke correctie werken averechts. De hond wil aandacht en die krijgt hij. Negatieve aandacht is immers ook aandacht.

Kans is groot dat jij dit artikel leest omdat je dit allemaal gedaan hebt. Maar het werkt niet. Hoe meer aandacht je eraan geeft, hoe erger het wordt. Negeren is geen optie. Dat gaan mensen jou niet in dank afnemen.

Soms zeggen mensen “laag” tegen een hond die opspringt. Dat is geen correctie maar een commando. “Laag” betekent met vier poten op de grond. Maar dat moet je een hond wel eerst leren. Het gevaar bij het commando “laag” is dat het gegeven wordt op het moment dat de hond opspringt. Hij leert dan dat “laag” opspringen betekent.

Conclusie

Een hond opspringen afleren is in theorie niet moeilijk. Dit geldt voor elk ander gedrag wat jij ongewenst vindt. Maar het blijkt in praktisch niet altijd zo makkelijk. Stel jezelf de volgende vragen:

Als ik het gedrag niet af kan leren, wat kan ik dan aanleren?
Kan ik het gedrag voorkomen?
Wat is de beloning die mijn hond haalt uit het gedrag?
Wat kan mijn hond wel doen om een beloning te ontvangen?


kimberly

Over de auteur

Hoi! Ik ben Kimberly en ik ben schrijver voor Hondendeal. Als trots baasje van een Toller en mijn jarenlange ervaring met allerlei uiteenlopende hondenrassen help ik mijn bezoekers graag een goede keuze te maken. Dit kunnen nieuwe hondenproducten zijn, maar ik geef ook graag handige tips omtrent opvoeding en de leukste hondensporten. Als je een vraag hebt over één van de blogs op mijn website, neem dan gerust contact met mij op!

Plaats een reactie