Een hond leren om rustig een andere hond te begroeten

Dit artikel is voor het laatst geupdate op 30 januari 2023 door Kimberly

Honden zijn bekend om opgewonden te raken als ze in contact komen met nieuwe mensen of honden die ze niet kennen. Hoewel dit een zeer veelvoorkomend reactie is, is het niet eenvoudig om ermee om te gaan wanneer je met twee bent tijdens een wandeling. Je zult ook merken dat een onverwachte begroeting tussen twee onbekende honden kan leiden tot agressief gedrag en zelfs angst bij één of beide dieren.

Om deze problemen te voorkomen, is het het beste om je hond te leren hoe hij andere honden rustig en veilig kan begroeten. Als je een hond wilt die de basiselementen van een goede begroeting begrijpt en graag zijn goede manieren toont, kunnen de volgende tips en trucs je helpen. Door met je hond te werken en hem door het trainingsproces te moedigen, kun je je hond klaarmaken om anderen op een manier te begroeten waar iedereen bij betrokken zal zijn.

Voordat je begint

Je hond moet klaar zijn om andere honden te begroeten. Als je merkt dat je hond problemen heeft met zijn gedrag wanneer andere honden betrokken zijn, moet je wachten voordat je andere huisdieren begroet. Als je hond erg opgewonden is, agressief of graag springt en springt zodra hij een andere hond ziet, moet je verder werken aan zijn basisopleiding tot je er comfortabel mee bent dat hij je commando’s zal volgen. Wanneer je denkt dat je hond dit punt heeft bereikt, kun je de onderstaande stappen volgen om hem rustig en veilig te laten begroeten.

De basis

Basiscommando’s zijn belangrijk voor je hond om te begrijpen voordat je doorgeeft aan meer geavanceerde trainingsmethoden. Je hond moet commando’s zoals “zit”, “blijf” en “hier” kennen. Als je hond deze commando’s niet kent of moeite heeft met zijn training, kan hij gemakkelijk een gevecht uitlokken of andere problemen als hij te snel andere honden begroet. Bekijk ook ons artikel over de 20 honden commando’s die iedereen zou moeten kennen!

Kijken

De eerste echte stap in het leren van je hond hoe hij andere dieren moet begroeten, is het commando “kijk”. Dit commando is een manier om vertrouwen op te bouwen tussen jou en je huisdier. Wanneer je hond dit commando hoort, richt hij zijn ogen en vertrouwen op je. Het volgen van dit commando is de manier waarop je hond je toestaat om de huidige situatie te verwerken. Tot je hond dit commando heeft beheerst, moet het groeten van dieren wachten.

Vraag om hulp

Het is onmogelijk om je hond te leren hoe hij andere honden moet begroeten zonder een beetje hulp. Vraag vrienden die hondeneigenaren zijn om een ​​hond te vinden die goed getraind is. Als hun hond goed presteert met commando’s, nieuwe situaties en nieuwe honden, kan hij de helpende hand zijn die je nodig hebt. Samenwerken met een van deze welgemanierde honden zal je hond toelaten om te leren zonder dat de situatie slecht wordt en je hond bang wordt voor deze nieuwe situatie.

De oefening

Voordat je nieuwe training met je hond begint, moeten ze klaar zijn voor de situatie. Om dit te doen, is het belangrijk om ze door hun oefeningen te halen. Laat ze een paar commando’s volgen die ze al kennen. Dit toont aan dat ze aandacht besteden aan het proces en klaar zijn om iets nieuws aan te pakken.

Zet de honden op hun plek

Wanneer de training begint, moeten de honden goed worden geplaatst. Beide honden moeten elkaar kunnen zien, maar niet dichtbij komen. Met ongeveer 12 tot 24 voet afstand kunnen de honden begrijpen dat er een andere hond in de buurt is, maar niet dicht genoeg om een ​​situatie te veroorzaken.

Voer commando’s uit

Zodra je hond ziet dat de andere hond in de buurt is, laat ze dan een paar commando’s uitvoeren om te laten zien dat ze nog steeds gefocust zijn. Dit geeft jou en de eigenaar van de andere hond rust van geest. Je hond zal ook beseffen dat training en commando’s tijdens deze interactie in gedachten moeten blijven.

Begin met je benadering

Dit is het lastige deel. Als je hond geen enkel teken van slecht gedrag toont, beweeg je dan een paar voet naar de andere hond toe, stop dan. Op dit punt volg je de commandosessie die we in stap 6 hebben besproken. Als je hond het nog steeds goed doet, ga je een paar voet vooruit en herhaal je stap zes.

Als je hond enige aanwijzingen van slecht of ongepast gedrag toont, stop dan onmiddellijk en ga een paar stappen achteruit. Dit laat je hond zien dat als ze de commando’s niet volgen, ze een paar stappen terug worden genomen. Wees echter voorbereid op deze stap, want het kan even duren voordat hij is voltooid.

De eerste begroeting

Wanneer je hond succesvol is doorgegaan met stap 7 en de honden dicht bij elkaar zijn, is het tijd voor een eerste begroeting. Hiervoor moet je de honden de kans geven om elkaar te ruiken. Deze interactie moet volledig vriendelijk en niet-agressief zijn. Als één van de honden te veel opwinding toont, zoals springen of krabben, of enig agressief gedrag, beëindig dan de ruikbegroeting.

Als alles goed gaat, laten we de honden dan even met elkaar interacteren. Dit is waar je het commando “kijk” zal komen. Als dat nodig is, gebruik het dan om je hond te kalmeren en de aandacht weer op jou te richten voor begeleiding.

Tijd om vaarwel te zeggen

Als je hond het goed doet met de eerste begroeting, ben je misschien geneigd om ze een ​​lange tijd te laten blijven. Voor hun eerste keer is dit echter niet zo’n geweldide idée. Na een minuut van interactie is het het beste om vaarwel te zeggen tegen de hond die je helpt met de training.

Dit is de eerste keer voor je hond, dus ze kunnen gemakkelijk te opgewonden raken en beginnen slecht te reageren. Door de eerste interactie kort te houden, houd je de relatie tussen je huisdier en de andere hond op een goede manier.

Training voortzetten

Wanneer je hond een ​​succesvolle eerste interactie heeft voltooid, is het tijd om verder te gaan met de training. Het volgen van deze stappen 2 tot 3 keer per week is een geweldige richtlijn. Als elke interactie goed gaat, kun je overwegen om andere goed gedrag honden te brengen om je huisdier andere vrienden te geven om mee te interacteren.

Conclusie

Door de tijd te nemen om je hond goed te trainen en 2 tot 3 keer per week met andere honden te werken, kun je je hond helpen de ins en outs van het juiste groeten met andere honden te leren. Dit zal een nieuwe wereld openen voor je hond waar ze de buitenwereld vaker kunnen bezoeken.

Je zult je meer op je gemak voelen wanneer je een hond ziet in het park of op straat en vertrouwen dat je hond weet hoe hij moet omgaan met de andere dieren om je heen.


kimberly

Over de auteur

Hoi! Ik ben Kimberly en ik ben schrijver voor Hondendeal. Als trots baasje van een Toller en mijn jarenlange ervaring met allerlei uiteenlopende hondenrassen help ik mijn bezoekers graag een goede keuze te maken. Dit kunnen nieuwe hondenproducten zijn, maar ik geef ook graag handige tips omtrent opvoeding en de leukste hondensporten. Als je een vraag hebt over één van de blogs op mijn website, neem dan gerust contact met mij op!

Plaats een reactie