Maltipoo

Dit artikel is voor het laatst geupdate op 25 oktober 2023 door Kimberly

De Maltipoo is een lieve en schattige hond die de harten van velen heeft gewonnen. Deze kruising is ontstaan door een poedel met een Maltezer te kruisen. Deze pluizige hondje is aanhankelijk, gehoorzaam en ideaal voor kinderen en andere huisdieren. Ook zijn zijn klein van stuk en verharen ze het nauwelijks.

Door zijn kleine formaat is Maltipoo geschikt voor mensen die niet de ruimte hebben om een ​​grote hond te houden of die in een appartement wonen. Ze hebben echter de neiging om constant te blaffen, wat natuurlijk spanning kan creëren tussen hun buren.

Maltipoo heeft de intelligentie van een poedel, dus het is gemakkelijk om te groeien en te trainen. Daarom wordt deze hond vaak aanbevolen aan iedereen die op zoek is naar de eerste hond.

Maltipoo is een typisch schoothondje dat dol is op knuffelen. Daarom is het niet erg geschikt voor mensen die lang van huis zijn geweest omdat het vatbaar is voor verlatingsangst. Als hij verdrietig of verveeld is, kan een schattige kleine maltipoo veranderen in een echte terrorist. Overweeg om constant door het huis te blaffen en kussens en andere dingen te slopen.

Lees ook: Top 15 keer de beste hondentondeuse

Product advies

De vacht van de Maltipoo groeit snel en moeten dagelijks worden geborsteld om klitten en knopen te voorkomen. Gelukkig verhaart deze hond nauwelijks, waardoor hij geschikt is voor allergische patiënten. Zoals alle kruisingen kan de Maltipoo gezondheidsproblemen erven van zowel Maltezers als Poedels.

Als je een Maltipoo puppy overweegt, is het verstandig om de gezondheid van uw ouders te controleren. Maltipoo ziet er altijd uit als een puppy, maar de gemiddelde leeftijd is ongeveer 14 jaar.

Kenmerken van de Maltipoo

De Maltipoo is een kruising van Maltezer en Poedel

Hij is actief en energiek, maar een wandeling van 30 minuten per dag is voldoende. Blaffen kan een probleem zijn als het niet goed wordt verholpen.

Ze verliezen een beetje vacht af, maar vereist veel zorg om knopen en klitten te voorkomen.

Ze zijn bijzonder slim en gemakkelijk te trainen. Maltipoo is een typische, schattige, kindvriendelijke gezelschapshond.

Over & Geschiedenis

De Maltipoo is geen erkend hondenras en wordt niet erkend door de Raad van Beheer. Hij staat ook bekend als een hond met een hypoallergene vacht. De maltezer en de poedel passen in ieder geval perfect bij elkaar!

maltipoo hondenras

Zowel Poedel als het leeuwenhondje zijn zeer aanhankelijke honden, maar Maltezers kunnen in sommige situaties een beetje overmoedig zijn en staan ​​erom bekend dat ze bijten wanneer ze in het nauw worden gedreven. Poedels daarentegen hebben een zacht karakter en zijn iets meer vergevingsgezind. Gelukkig is dit vaak de overheersende factor in Maltipoo. Maltese en kleine poedel kruisingen zijn meestal het populairst.

Verschijning

Zoals bij heel veel kruisingen is het lastig om precies te kunnen vertellen hoe de maltipoo er uitziet. Iedere maltipoo is dan ook uniek in zijn doen en laten. Dit zie je ook terug in het soort karakter en vacht. Al is deze vacht vaak wel lekker donzig en zacht.

Deze groeit trouwens in krullen of in golven. Als de vacht niet geknipt wordt dan kan de vers 10 tot 12 cm lang worden. Kijk je naar het lichaam van de maltipoo dan is deze goed geproportioneerd.

Over het algemeen zijn het redelijk gespierd en atletische klote honden. Wanneer je ze te veel snoepjes of honden snacks tussendoor geeft dan kan het zijn dat hij last gaat krijgen van overgewicht.

De maltipoo is er ook in allerlei verschillende formaten en dat is voor een groot deel afhankelijk van het soort poeder dat gebruikt is tijdens de bevruchting. De meeste maltipoos zijn tussen de 4,5 en 8 kg en zijn ongeveer 30 cm hoog.

Karakter en temperament

Dit is echt zo’n hondje die aanhankelijk is en heel graag met zijn baasjes wil knuffelen. Zeker als je hem genoeg aandacht geeft dan is het een hele prettige hond. Ze zijn zeer sociaal en zien dan ook bijna iedereen als een goede vriend of vriendin. Dit heeft hij te danken aan het karakter van de poedel en niet van de Maltezer.

Deze staan over het algemeen wat minder open voor anderen. Het is dan ook niet voor niets dat deze twee met elkaar getrouwd zijn. Het maakt hem dan ook favoriet als tweede hond, na een introductie gaat het vrijwel altijd goed met andere honden of huisdieren.

Daarnaast zijn ze speels en zijn ze goed met kinderen, hoewel je dat natuurlijk wel altijd bij me blijven. Ze zijn zeer energiek en alles en het maakt ze dan ook geschikt als waakhond.

Ze zullen blaffen als er iemand op de bel drukt of voorbij loopt. Dit kan bij zoveel honden die deze karakter eigenschappen hebben tot problemen lijden, het is dan ook wel verstandig dit te corrigeren.

Training

De maltipoo staat er om bekend dat hij graag voor je aan de slag wil en ook gemakkelijk te trainen is. Ze zijn van naturen vrij volgzaam wat betekent dat ze een eigenaar snel respecteren en gehoord willen geven aan hun commando’s.

De maltipoo kun je het beste op een aanmoedigende een vriendelijke toon benaderen. Wanneer je te luid spreekt dan heeft het vaak geen positieve gevolgen voor de hond.

Net zoals bij alle andere honden is socialisatie bij een maltipoo van belang. Je doet er goed aan om je bij een puppycursus aan te melden als je weet dat je de maltipoo in huis krijg. Zo’n cursus is de plek als het gaat om socialisatie.

Al spelend leren de andere jonge honden elkaar wat goed en wat geen goed gedrag is. Dit is natuurlijk ook van belang voor de eigenaar van de maltipoo, zeker als dit jouw eerste hond is.

Gezondheid

Als we kijken naar kruising en dan worden de genetische samenstelling gecombineerd. Dit komt de gezondheid vaak ten goede. Het grootste gedeelte van deze hondjes zijn ook gezonde honden zonder al te veel problemen. Uiteraard lopen op deze honden de kans om ooit ergens ziek van te worden.

maltipoo hond

Oefeningen

Dit hondje zit vol energie, maar het is helemaal niet nodig al meerdere keren per dag een stevige wandeling te maken. De meeste van dit soort honden zijn al tevreden met 3 × 15 minuten per dag. Net zoals heel veel andere honden zijn ze gek op spelletjes en andere spelletjes, wijsheid en energie in kwijt kunnen. Dit heeft hij trouwens geërfd van de Maltezer.

Uiterlijke verzorging

De mooie gekrulde vacht van de maltipoo heeft echter redelijk wat verzorging nodig. Je kunt dit hondje dan ook het beste dagelijks kammen met een goede hondenkam. Als je hem niet goed verzorgd, afknipt dan heb je binnen enkele weken een warboel van klitten in knopen.

Het is bij deze honden niet nodig om ze wekelijks te wassen, dit kun je het beste een keer per twee maanden doen. Gebruik je natuurlijk speciale honden shampoo voor om irritaties of beschadigingen te voorkomen.

Hij hoeft niet per se naar een honden trimmer als je hem zelf regelmatig borstel. Dit trimmen kun je trouwens ook prima zelf doen en zou je een keer in de drie maanden moeten doen. Dit omdat ook zijn nagels geknipt en gevijld moeten worden. Als je zelf een goede honden tondeuse hebt en een nagelknipper voor honden hebt dan kun je dit uiteraard prima zelf!

Kinderen en andere huisdieren

Het is net al even kort benoemd, maar de maltipoo kan prima overweg met kinderen. Als er heel veel met elkaar spelen dan raad ik je wel aan om hem als hij pauze nemen als je kinderen hebt die ouder zijn dan zes jaar. Het is zoals bij alle honden belangrijk dat je ze met honden leert omgaan.

En ook als je zelf geen hond het is het verstandig om dit te doen, omdat je ook wel honden op straat tegenkomt. Leer ze in ieder geval hoe ze een hond moeten benaderen. Laat kinderen nooit alleen met een hond!


kimberly

Over de auteur

Hoi! Ik ben Kimberly en ik ben schrijver voor Hondendeal. Als trots baasje van een Toller en mijn jarenlange ervaring met allerlei uiteenlopende hondenrassen help ik mijn bezoekers graag een goede keuze te maken. Dit kunnen nieuwe hondenproducten zijn, maar ik geef ook graag handige tips omtrent opvoeding en de leukste hondensporten. Als je een vraag hebt over één van de blogs op mijn website, neem dan gerust contact met mij op!

Plaats een reactie