Mijn hond trekt aan de riem

Dit artikel is voor het laatst geupdate op 30 januari 2023 door Kimberly

Help, mijn hond trekt aan de riem! Om deze vraag te beantwoorden, is het allereerst belangrijk om te weten hoe een hond leert en hoe dit gedrag zich heeft kunnen ontwikkelen. Voor alle dieren, maar ook voor mensen geldt dat gedrag, dat je een heel prettig gevoel of succes oplevert, graag gaat herhalen.

Dit gedrag wordt dan op den duur gewoontegedrag. Heel vaak is dat gewenst gedrag, maar het kan zich ook ontwikkelen tot gedrag dat jij, als eigenaar, niet wenselijk vindt. Hoe is het gedrag van Bella nu ontstaan? Waarom trekt zij aan de riem? Wil ze naar andere honden toe, ziet zij iets leuks of heeft ze nooit anders geleerd? Hanneke geeft aan dat Bella al begint met trekken aan de riem zodra zij de voordeur open doet.

In het geval van Hanneke werk je aan de oplossing van dit gedrag door eerst een aantal elementaire gehoorzaamheidsoefeningen in huis en in de tuin aan te leren. Dan leer je Bella te blijven zitten bij de voordeur. Doe nu de voordeur even open en meteen weer dicht. Blijft Bella netjes zitten? Prijs haar dan de hemel in!

Lees ook: Top 15 keer de beste hondensnacks
Product advies

Hond aanleren niet te trekken

Als je de hond iets wilt aanleren, zorg er dan voor dat het stap voor stap opbouwt. Dit wordt ook wel ‘shapen’ genoemd. Je neemt kleine stapjes, waarvoor de hond steeds beloond wordt. Gedrag dat hem succes oplevert, zal hij gaan herhalen. Op den duur zal dit (netjes naast je lopen) gewoontegedrag worden.

Nu ga je met Bella op straat trainen. Neem een favoriet speeltje en lekkere dingetjes mee. Eerst blijft ze keurig zitten als je de voordeur open doet. Ga met Bella lopen en doe heel enthousiast, zodat ze veel aandacht voor je heeft en beloon haar daarvoor. Dit gedrag zal Bella dus gaan herhalen. Gaat ze trekken aan de riem? Stop dan met lopen en draai je om. Dat zal Bella verrassen: waarom gaan we niet verder? Waarom krijg ik geen aandacht meer van de baas?

Conclusie

Omdat het trekken haar geen succes oplevert (de hond komt niet meer vooruit en krijgt geen aandacht), zal ze dit gedrag langzaamaan gaan nalaten. Begin met een paar minuutjes en stop op het hoogtepunt. Ga dan terug naar huis en geef haar thuis een uitbundige knuffel of iets heel lekkers.

Denk weer aan het leerproces: bouw het met kleine stapjes op en ga niet te snel! Het kan ook helpen om een speciaal anti trektuig te gebruiken om het trekken te verminderen. Veel succes met oefenen!


kimberly

Over de auteur

Hoi! Ik ben Kimberly en ik ben schrijver voor Hondendeal. Als trots baasje van een Toller en mijn jarenlange ervaring met allerlei uiteenlopende hondenrassen help ik mijn bezoekers graag een goede keuze te maken. Dit kunnen nieuwe hondenproducten zijn, maar ik geef ook graag handige tips omtrent opvoeding en de leukste hondensporten. Als je een vraag hebt over één van de blogs op mijn website, neem dan gerust contact met mij op!

Plaats een reactie