Puppycursus met de hond

Dit artikel is voor het laatst geupdate op 26 oktober 2023 door Kimberly

Iedere pup zou naar een puppycursus moeten gaan. Een puppycursus heeft niets te maken met gehoorzaamheid. Bij een puppycursus staat socialiseren centraal.

Je pup leert hier omgaan met soortgenoten, andere mensen en allerlei vreemde objecten zoals ballen en kinderwagens bijvoorbeeld. De socialisatieperiode van een pup begint natuurlijk bij de geboorte. De basis wordt gelegd in de eerste 20 weken. Wat je hond in deze weken aan ervaringen opdoet, zal zijn gedrag voor altijd beïnvloeden.

Het zo belangrijk dat je pup leert om gaan met andere honden en allerlei andere zaken die hij onderweg tegen komt. Hij leert dat hij niet bang hoeft te zijn en wat het effect is van zijn gedrag.

Een puppycursus is daar een belangrijk onderdeel van, maar je hond leert ook aan een stuk door wanneer hij niet op de cursus is! Het is belangrijk om hem in deze periode goed te begeleiden en samen met het hele gezin zorg te dragen voor een goede socialisatie. In de laatste weken van de cursus kan ook een basis worden gelegd op het gebied van gehoorzaamheid. 

Verschillende oefeningen op de cursus

Zit, af, netjes meelopen, de basiscommando’s zijn dan al prima te leren. Bij de meeste honden werkt belonen enorm goed. Zorg daarom voor lekkere maar gezonde puppy snacks die je hem telkens kan geven om gewenst gedrag te belonen.

Je pup zal ook heel goed reageren op je stem en op spel. Dus het belonen door enthousiast met hem om te gaan of met een balletje te spelen is ook een uitstekende manier van belonen. Vaak worden deze twee manieren op latere leeftijd toegepast.

Na de puppycursus kan je bij een goede hondenschool verder gaan met gehoorzaamheid. Om dit samen met je hond te doen is ontzettend leuk! Jullie bereiken echt wat en bouwen een band op die nooit meer stuk kan. Je zult er een hondenleven plezier van hebben.

Trainen met de pup

Je kunt een puppycursus het beste zien als een leermoment voor je pup en voor jezelf, je gaat er samen met veel plezier naar toe, de pup moet even luisteren en mag daarna als beloning met andere honden spelen. Dit is een goed moment om te observeren hoe je hond omgaat met andere honden.

Zorg dat je hond mag genieten van deze puppytijd en als je er zelf plezier in hebt dan wordt de cursus een groot avontuur. Het is wel belangrijk dat steeds dezelfde persoon de cursus meeloopt, zodat de hond ook duidelijk weet wie de baas is en met wie hij de oefeningen moet doen, anders kan het verwarrend zijn.

Begin vroeg met de puppycursus

Meestal beginnen veel mensen vol enthousiasme aan een pup zonder dat ze hier goed op voorbereid zijn. Dan begint het. Een pup plast en poept overal waar hij op dat moment toevallig loopt. Een pup weet niet dat dit toevallig op uw kostbare vloerbedekking is.

Ook pakt de pup alles op wat het tegenkomt en zet hier z’n scherpe tandjes in. De pup ziet niet het verschil tussen zijn eigen speeltje, uw nieuwe tas of de poot van de antieke tafel. De pup laat luidkeels ’s nachts horen dat het zijn moeder mist en doet daarna geen oog meer dicht.

Misschien weet u niet hoe u dit makkelijk en duidelijk voor zowel uzelf als voor de pup kunt aanpakken. Veel mensen zijn u voorgegaan, pups zijn wat dit betreft allemaal hetzelfde.

Er zijn veel simpele oplossingen die door ervaren hondengeleiders binnen onze vereniging bij de opbouw van hun eigen honden zijn gebruikt, en die dus in de praktijk prima werken. Opnieuw het wiel uitvinden is dus niet nodig! En als u zich dit afvraagt, nee de honden zitten bij ons ook veelal niet buiten in een kennel.

De meeste zitten gewoon binnen in huis en vaak met meerdere honden tegelijk zonder problemen. Een ander punt is dat een hond(je) een dier is met een andere taal die wij spreken.

Zonder dat men zich hoeft te verdiepen in de hondentaal ziet u vrijwel zeker heel veel signalen over het hoofd bij uw jonge hond. Als de hond groter word kan veel van dit door u geaccepteerd dus aangeleerd gedrag niet meer geaccepteerd worden.

Vaak is het dan al te laat om dit probleem zelf te kunnen aanpakken en moet de hond uiteindelijk weg. De diverse dierenasiels zitten vol met dit soort honden. Uw hond leren uitlezen en leren om ongewenst gedrag te corrigeren voordat de hond in actie komt is niet zo moeilijk als u misschien zult denken. Het vraagt overigens wel consequent zijn van uw kant! Wij kunnen u dat leren.

Herkennen van gedrag

Het herkennen van negatief (ongewenst) gedrag en dit omzetten in positief (gewenst) gedrag. Dat is waar het om gaat bij trainen. De hond zal eerst moeten begrijpen wat van hem verwacht wordt en ook moeten leren dat dit ook leuk is en dus resultaat oplevert.

De puppy cursus

De puppy cursus is bedoeld voor pups vanaf +/- 10 weken. In het belang van een goede socialisatie mogen nieuwe pups ook tijdens de lopende puppycursus tot en met de vijfde les instromen, mits ze zowel de eerste als tweede enting hebben gehad.

Dit ten einde besmettingsgevaar voor uw eigen pup en overige honden op de vereniging zoveel mogelijk te voorkomen. De eerste les worden derhalve de entingspapieren gecontroleerd.

In de puppycursus wordt u geleerd hoe u door middel van aandacht, voorkomen van ongewenst gedrag, en belonen van gewenst gedrag een leuke gezellige hond krijgen.

Je leert onder andere dat de hond moet komen als u roept en niet mag trekken tijdens het wandelen. We leren wat over verzorging, en de hond leert omgaan met andere honden.

Hoe lang duurt een puppycursus?

De cursus bestaat uit 10 praktijk lessen, en wordt afgesloten met een certificaat. Tijdens de lessen krijgt u handige tips mee die u kunnen helpen bij de opvoeding van uw pup. Daarnaast kunt u alle vragen die u wellicht over uw pup heeft, stellen aan onze meest ervaren instructeurs.

De praktijklessen worden allemaal buiten op ons trainingsveld gegeven. De cursus zal worden afgesloten met een puppy examen. Om hieraan mee te mogen doen moet de hond wel minimaal 5 lessen hebben gevolgd.

Aan het einde van het examen worden alle vorderingen uitgebreid besproken en als u zich voldoende heeft ingezet ontvangt u een certificaat en mogen de honden door naar de vervolgcursus “Gehoorzame hond”.


kimberly

Over de auteur

Hoi! Ik ben Kimberly en ik ben schrijver voor Hondendeal. Als trots baasje van een Toller en mijn jarenlange ervaring met allerlei uiteenlopende hondenrassen help ik mijn bezoekers graag een goede keuze te maken. Dit kunnen nieuwe hondenproducten zijn, maar ik geef ook graag handige tips omtrent opvoeding en de leukste hondensporten. Als je een vraag hebt over één van de blogs op mijn website, neem dan gerust contact met mij op!

Plaats een reactie