Tandsteen voorkomen bij honden

Dit artikel is voor het laatst geupdate op 25 oktober 2023 door Kimberly

Tandsteen voorkomen bij honden? Wil je liever zelf tandsteen verwijderen bij honden? Is het gebit van je hond nog fris genoeg zodat je er niet mee naar een dierenarts hoeft te gaan? Wellicht is een tandenkrabber dan een uitkomst. Tandsteen kun je namelijk eenvoudig zelf verwijderen met een speciale scaler.

Veel honden hebben vanwege het moderne voedsel al gauw last van tandplak. Voedselresten blijven plakken op de ruwe oppervlakte van de tanden en als het na een tijd nog niet is weggepoetst gaan bacteriën zich hieraan hechten.

Ze consumeren de proteïnen en suikers en met deze middelen kunnen ze nog meer bacteriën creëren. Vaak zeggen baasjes dat een wolf zijn tanden toch ook niet poetst. Dat is waar, echter leven honden veel langer dan wolven en kluiven honden niet het vlees van de botten af.

Wolven hebben daarnaast een andere anatomie van het gebit, waar de tanden gemiddeld verder uit elkaar staan en daarom minder gevoelig zijn voor opgehoopt tandplak. Daar komt ook bij dat wolven geen plakkerig voedsel eten.

Lees ook: Top 20 keer de beste hondenkluif

Product advies

Wat is tandsteen

Tandplak dat niet wordt weggehaald transformeert op de duur in tandsteen. Tandsteen is eigenlijk verhard tandplak. In speeksel zitten verschillende stoffen die het tandplak kunnen verharden tot mineralen. Gemineraliseerd tandplak wordt tandsteen en kun je niet meer gemakkelijk wegpoetsen met een tandenborstel of kluif.

Voor het voorkomen van tandsteen bij honden zal je echt zelf aan de gang moeten gaan met een krabbertje of de trimsalon of dierenarts binnen moeten wandelen. De kosten bij de dierenarts voor het verwijderen van tandsteen bedragen al snel zo rond de 200 euro. Tandsteen en tandplak kan voor een groot deel, of geheel voorkomen worden als je de hond regelmatig een lekkere kauwstaaf geeft.

Verwijderen onder narcose

Soms wil de dierenarts het gebit van uw hond grondig bekijken en inspecteren op ontstekingen of loszittende tanden en kiezen. Daarvoor heeft de arts te weinig tijd om een hond in zijn geheel rustig te krijgen.

De arts brengt uw hond onder narcose. Afhankelijk van de grootte van uw hond kijkt hij hoeveel narcosevloeistof er nodig is om hem goed te kunnen laten slapen. Hoe meer narcosevloeistof uw hond nodig heeft, des te duurder de behandeling wordt.

Wat is een scaler

Als je een voldoende vertrouwensband hebt met je hond, en je gunt jezelf de nodige tijd dan is het een optie om zelf tandsteen weg te halen bij je hond. Probeer je hond te kalmeren, schaf een scaler aan en schraap altijd van het tandvlees af. Met wat handigheid is het kinderspel, maar vooral zeer belangrijk om alle tandsteen te verwijderen bij je hond, zodat hij of zij niet te maken krijgt met bloedend tandvlees of ontstekingen.

Tandsteen haal je niet zomaar weg met een tandenborstel of kauwspeelgoed, hiervoor heb je toch echt een krabbertje nodig. Wil je het toch laten weghalen door een specialist? Zoek dan een dierenarts die het zonder narcose wil realiseren. Lees hier meer over tandsteen bij honden


kimberly

Over de auteur

Hoi! Ik ben Kimberly en ik ben schrijver voor Hondendeal. Als trots baasje van een Toller en mijn jarenlange ervaring met allerlei uiteenlopende hondenrassen help ik mijn bezoekers graag een goede keuze te maken. Dit kunnen nieuwe hondenproducten zijn, maar ik geef ook graag handige tips omtrent opvoeding en de leukste hondensporten. Als je een vraag hebt over één van de blogs op mijn website, neem dan gerust contact met mij op!

Plaats een reactie