Top 10 redenen waarom honden beter zijn dan katten

Dit artikel is voor het laatst geupdate op 30 januari 2023 door Kimberly

Volgens veel mensen zijn honden beter dan katten. Honden zijn beter af te richten, gebruiken het toilet buiten, kunnen je beschermen en bevorderen een actievere levensstijl. Het hebben van een hond heeft veel voordelen die het beter maken dan het hebben van een kat.

En het is mogelijk om te denken dat een beter is dan de andere, maar toch beide tegelijk te liefhebben. Laten we eens kijken naar enkele redenen waarom honden beter zijn dan katten. (Geen zorgen, liefhebbers van katten! Er zijn ook veel redenen waarom katten beter kunnen zijn dan honden.)

Geen kattenbakken

Het is waarschijnlijk eerlijk te zeggen dat zelfs liefhebbers van katten geen kattenbakken leuk vinden. Hoe goed je ook bijhoudt, er lijkt altijd wel een hangende geur te zijn. Bovendien maakt kattenbakvulling vaak overal in het huis schoon. Het is bijna onmogelijk om in een klein huis een goede plek te vinden voor de kattenbak. Schoppen van het spul is stinkend en stoffig.

Honden hebben geen kattenbakken nodig. Ze kunnen getraind worden en de meeste kunnen zich aan een schema houden. Ze kunnen gebruiken maken van de tuin of tijdens wandelingen in de buurt hun behoeften doen. Je hoeft alleen het poepje op te ruimen, niet het urine zoals bij kattenbakken.

En wat betreft het poepje, je kunt gewoon zakjes gebruiken tijdens wandelingen en een schop in de tuin. Het opruimen van poep is misschien niet leuk, maar veel mensen denken dat het de minder ergste van twee kwaden is. Het allerbeste is dat het poepje en de plas buiten gebeuren, niet binnen in je huis!

Honden willen gewoon plezier hebben

Er is maar zoveel spelen dat je met je kat kunt doen. Veel katten houden ervan om te spelen met speeltjes van touw en ze zullen hun kleine kattenballetjes rondgooien, maar het lijkt wel alsof ze je uithoren. Ze kunnen alleen spelen, niet alleen met mensen.

Honden houden echt van spelen, en het is vaak interactief spel dat ze willen, vooral met jou. Je kunt gaan apporteren met een bal of Frisbee. Je kunt genieten van een spannend spelletje touwtrekken. Je kunt achtervolging spelen in de tuin. Als je hond goed overeenkomt met andere honden, kun je zelfs een doggie “speelafspraak” maken met een andere pup. Zorg ervoor dat beide honden gezond zijn en goed met elkaar overeenkomen.

Honden passen beter aan veranderingen aan

Katten zijn meestal gevoelig voor hun omgeving en houden niet van verandering. Veel honden hebben een neiging om verandering beter te accepteren, vooral als hun eigenaren doen alsof het geen big deal is. Natuurlijk zijn er genoeg angstige en angstige honden, maar als soort zijn ze vaak kalmer in het aangezicht van significante wijzigingen in hun levensstijl.

Wanneer het gaat om het introduceren van nieuwe mensen, huisdieren of items in je huis of verhuizen naar een nieuw huis, hebben katten meestal meer tijd nodig om zich aan te passen. Ze geloven niet automatisch dat alles goed is. Ze willen eerst bewijs. De meeste honden nemen hun aanwijzingen van hun eigenaren. Als jij cool en kalm bent wanneer die nieuwe baby binnenkomt, is de kans groot dat je hond dat ook is. Natuurlijk zijn sommigen misschien niet zo accepterend van vreemden.

Meer controle betekent minder vernieling

Probeer een kat te controleren en je kunt het kleine geluid van kattengelach horen. De meeste katten gaan waar ze naartoe willen gaan, springen waar ze willen springen, krabben waar ze willen krabben en markeren wat ze denken dat gemarkeerd moet worden. Dan zijn er die haarballen, die het makkelijkst te vinden zijn als je blootsvoets in het midden van de nacht bent.

Ja, honden kunnen heel wat vernietiging aanrichten, maar je kunt een hond meestal gewoon in een kooi opvoeden en hem en je huis veilig houden als je weg bent. De meeste honden die in een kooi opgevoed zijn, beschouwen hun kooien als hun eigen speciale plekken.

Probeer een kat in een kooi of achter een gesloten deur te zetten en je hebt een ongelukkige kat. Correctieve training en een strenge stem kunnen heel wat macht hebben over een hond. Probeer dit eens met de gemiddelde kat en je bent gelukkig als hij naar je kijkt terwijl hij doorgaat met wat hij aan het doen was.

Honden trainen is makkelijker

Oké, katten kunnen technisch gezien getraind worden, maar zelfs kattenliefhebbers geven toe dat het meestal niet zo makkelijk is als het trainen van een hond. Zelfs katten die gemotiveerd zijn door voedsel zullen snel vermoeid raken van trainingen en ervandoor gaan. Of ze slaan gewoon het voedsel uit je hand en eten het toch op. In het algemeen trainen katten ons mensen beter dan wij hen ooit kunnen trainen.

Aan de andere kant genieten de meeste honden eigenlijk van training. Het lijkt hun een soort doel te geven. Het is een baan, en de meeste honden houden ervan om te werken. Bovendien zijn veel honden heel gemotiveerd door voedsel en aandacht. Ze zitten graag, blijven, schudden, gaan liggen en rollen over in ruil voor een heerlijke beloning. Honden lijken een soort trots te tonen als ze een goede job hebben gedaan. Soms gedragen honden zich slecht als ze zich vervelen. Ze hebben meer beweging en mentale prikkeling nodig. Training helpt bij het laatste.

Honden kunnen je beschermen

Het is niet in de aard van een kat om je te verdedigen of je huis te beschermen. Katten zijn eerder geneigd om weg te rennen en zich te verstoppen als ze met problemen worden geconfronteerd. Aan de andere kant zal de meerderheid van de honden instinctief hun eigenaren en hun territorium beschermen. Ze blaffen of grommen om je te waarschuwen voor de aanwezigheid van vreemden, en vele zullen zelfs indringers afschrikken. Honden kunnen onze angst voelen en reageren als ze denken dat we bedreigd worden.

Een grote hond met een luide bark kan eruit zien als een beter waakhond, maar soms zijn kleine honden nog meer opmerkzaam als het gaat om het detecteren van buiten geluiden. De kleintjes kunnen misschien niet fysiek vechten tegen indringers, maar ze zullen je wel waarschuwen voor het gevaar. En veel potentiële indringers zullen contact met elke hond vermijden uit angst om gebeten te worden, ongeacht de grootte van de pup. Geen offence, katten, maar bescherming is niet jouw specialiteit.

Honden hebben meer potentie

Wanneer heb je voor het laatst een kat in een vest gezien die hard werkte om mensen te helpen? Het is waar dat katten een belangrijke plaats hebben in dierengeassisteerde therapie, maar over het algemeen zijn ze niet zo goed geschikt voor andere soorten werk zoals honden. Honden helpen mensen al zo lang als ze op aarde zijn. Ze werkten al op boerderijen als herders en veedrijvers honderden jaren geleden.

Tegenwoordig werken veel honden nog steeds op boerderijen, en ze dienen zelfs nobelere doelen. Ze fungeren als servicehonden, die blinden begeleiden, mensen met een beperking helpen, de politie en het leger assisteren, meedoen aan reddingsoperaties en zieken troosten. Sommige honden kunnen zelfs aanvallen voorspellen en kanker ruiken. Dat is een manier om je brood te verdienen!

Honden stimuleren een actieve levensstijl

Katen blijven vaak thuis en doen hun eigen ding, of ze gaan naar buiten en doen hun eigen ding. Sommige mensen zijn bekend om hun katten door de buurt te wandelen met tuigjes, maar dat is niet normaal.

Net als mensen hebben honden veel oefening nodig. Het geweldige is dat we ze kunnen laten deel uitmaken van onze eigen oefening routine. De meeste honden vinden het geweldig om te gaan wandelen. Veel van hen genieten ervan om met hun mensen te rennen. Sommigen kunnen zelfs getraind worden om naast een fiets mee te rennen.

Veel honden maken geweldige hiking companions. Ook kunnen honden deelnemen aan hondensporten zoals Agility, flyball, discuswerpen en duiken. Hondensporten zijn geweldig om aan de behoefte van een hond aan mentale en fysieke oefening te voldoen.

Honden komen in veel vormen en maten

Er zijn verschillende soorten katten, maar veel van hen verschillen niet heel erg in vorm en grootte. Natuurlijk, je hebt je gigantische Maine Coon en je uniek gekleurde Devon Rex, maar de meeste huiskatten zijn kruisingen, soms genoemd “moggies”. Ze komen in vele prachtige vachten en kleuren, maar de verschillen tussen katten zijn subtiel in vergelijking met de verschillen tussen honden.

Het is moeilijk te geloven dat een kleine Yorkie dezelfde soort is als de enorme Great Dane. Als je ervoor kiest om een hond te krijgen, heb je genoeg keuzes. Wil je een reusachtige hond, een kleine hondenras, of iets ertussen? Wil je liever een herdershond met oneindig veel energie of een knuffelige lapdog? Misschien is een goed gebalanceerde kruising je voorkeur. Mutts zijn niet te negeren! Er zijn zelfs een paar low-allergen honden voor de mild allergische.1 Er is een type hond voor bijna elk huishouden.

Het beste vriendje van de mens

De term “beste vriend van de mens” bestaat om een goede reden. Honden zijn al minstens 30.000 jaar of meer gedomesticeerd. Honden zijn de trouwe metgezellen en trouwe helpers van de menselijke soort gedurende de hele geschiedenis. De band tussen mensen en honden is onmiskenbaar. Katen lijken te weten dat ze ooit werden vereerd als goden. Misschien houden ze het tegen ons.

Ik denk dat het eerlijk te zeggen is dat de mens van een hond het middelpunt is van zijn universum. Een kat is het middelpunt van zijn eigen universum. Wij mensen zijn slechts orbiterende bedienden (willekeurige bedienden, natuurlijk).

Conclusie

Honden en katten vergelijken is net als appels met sinaasappels vergelijken. Iedere soort heeft zijn voor- en nadelen, en beide zijn speciaal op hun eigen manieren. Deze eeuwenoude strijd van hondenmensen tegen kattenmensen hoeft echt niet door te gaan. Kunnen we niet gewoon allemaal samenleven? Katen en honden kunnen samen gelukkig leren leven. Waarom kiezen? Krijg gewoon beide!


kimberly

Over de auteur

Hoi! Ik ben Kimberly en ik ben schrijver voor Hondendeal. Als trots baasje van een Toller en mijn jarenlange ervaring met allerlei uiteenlopende hondenrassen help ik mijn bezoekers graag een goede keuze te maken. Dit kunnen nieuwe hondenproducten zijn, maar ik geef ook graag handige tips omtrent opvoeding en de leukste hondensporten. Als je een vraag hebt over één van de blogs op mijn website, neem dan gerust contact met mij op!

Plaats een reactie