Affen Tzu

Dit artikel is voor het laatst geupdate op 20 oktober 2023 door Kimberly

De Affen Tzu is een kruising tussen de Affenpinscher en de Shih Tzu. Twee kleine hondenrassen met beiden een grote persoonlijkheid. Vanwege het feit dat de ouderrassen veel kenmerken met elkaar delen, lijkt deze hond zowel op de Shih Tzu als op de Affenpinscher. Zo zijn deze hondjes intelligent en loyaal aan hun baasje.

In Nederland is deze hond op dit moment nog niet zo populair, maar wellicht zou dit in de toekomst kunnen veranderen. Deze honden Zijn vrij snel tevreden, een paar kortere wandelingen per dag, en een tuin om lekker in te kunnen rennen is al snel voldoende. Het kan zijn dat sommigen Affen Tzu’s een sterke eigen wil hebben, training is dus net zoals bij iedere andere hond aan te raden.

Over & Geschiedenis

De Affenpinscher en de Shih Tzu hebben beide een andere geschiedenis, en toch zijn ze qua uiterlijk niet zoveel verschillend van elkaar. Als je kijkt naar het temperament van beide honden verschilt het ook niet al te veel van elkaar. Deze twee ouderhonden zijn dus ideaal om met elkaar te kruisen.

We weten niet precies wanneer deze honden voor het eerst met elkaar gekruist werden, naar alle waarschijnlijkheid is dit ergens in het afgelopen decennia gebeurd. Om een goed beeld te krijgen van deze kruising is het goed om te kijken naar zowel de Affenpinscher als de Shih Tzu.

Lees ook: Top 15 keer de beste anti blafband

Product advies

De Shih Tzu

Dit is een van de oudste hondenrassen en bestaan al zeker 3000 jaar, de nieuwe kruising heeft dus nog aardig wat in te halen! Er wordt gedacht dat de Shih Tzu oorspronkelijk uit Tibet vandaan komt, anderen beweren dat de herkomst van de Shih Tzu China is. Er bestaat zelfs een oud verhaal dat verondersteld dat de Shih Tzu door de Dalai Lama aan de keizer van China werd geschonken.

Waarom deze hond oorspronkelijk ook vandaan komt, het is een leuk vriendelijk klein hondenras. Ondanks de lange geschiedenis kwamen de eerste Shih Tzu’s pas in de jaren 30 van de vorige eeuw naar Europa. In Nederland zijn ze vooral populair als gezelschapshonden dankzij een lieve en loyale karakter.

De Affenpinscher

Deze hond wordt ook wel “apen hond” genoemd vanwege zijn grappige bruine ogen en brutale kop. Deze hond werd gebruikt om een ander bekend hondenras te creëren, namelijk de Brusselse Griffon. Na de Tweede Wereldoorlog was dit hondenras bijna uitgestorven, gelukkig is de populatie inmiddels weer flink gegroeid. Toch blijft het een zeldzame ras in Nederland.

Verschijning van de Affen Tzu

Het uiterlijk van de Affen Tzu valt vast niet bij iedereen in de smaak, wellicht komt dit door hun enigszins plassen en chagrijnig uitziende blik. Maar niets is minder waar! Ze hebben een kleine ronde schedel en een korte snuit, en een paar opvallende bruine ogen. De oren van deze hond kunnen nooit volledig recht opstaan, dit hebben zij geërfd van de Affenpinscher. Het lichaam is elegant en ingetogen, de pootjes zijn kort en ze hebben een middellange staart.

affen tzu hond

De vacht van de Affen Tzu kan licht golvend zijn of rechts zijn. Zijn haren kunnen lang worden als je deze hond niet regelmatig zelf trimt, of naar een hondentrimsalon brengt. Één keer per acht weken naar de trimsalon is een must om ervoor te zorgen dat zijn vacht niet te dicht wordt, of vol zit met knopen of klitten. Dit komt met name voor rondom de oksels en hun oren. Het is dan ook niet zo’n slecht idee om de hond zelfde trimmen, met een goede honden tondeuse. Dit scheelt een boel geld op de langere termijn.

De meest voorkomende kleuren zijn zwart, maar je zou ze ook in het wit, grijs of bruin tegen kunnen komen. Een volwassen hond weegt tussen de 5 en 7 kg.

Karakter & temperament van de Affen Tzu

Deze goedgehumeurde kleine hond is het gelukkigst in de buurt van zijn baasje, en meestal vindt hij het heerlijk om lekker op schoot te knuffelen. Vroege socialisatie zoals een puppycursus is net zoals bij iedere andere hond aan te bevelen. De meeste Affen Tzu’s Zijn echte waakhonden wanneer er iemand voor de deur staat.

Training

Zoals hierboven al kort is benoemd, is het voor een Affen Tzu belangrijk om een puppycursus te volgen. Bij de opvoeding is het slim om het hele gezin te betrekken bij zijn opvoeding. Omdat ze van naturen koppig en eigenwijs kunnen zijn, kun je dit goed trainen middels een cursus.

Gezondheid

Als je meer wilt weten over de gezondheid van de Affen Tzu, zou je naar beide ouderrassen moeten kijken. Bij deze hond is het mogelijk dat hij op latere leeftijd last krijgt van een zogenaamde “tracheale instorting”. Dit is een chronische ziekten die vooral voorkomt bij kleine honden.

Dit merk je wanneer hij een toeterend geluid maakt tijdens het hoesten. Vaak adviseert een dierenarts in eerste instantie een goed honden tuigje en eventueel medicatie. De diagnose wordt vaak gesteld middels een röntgenfoto.

Oefeningen

Dit hondje is snel tevreden met enkele wandelingen per dag, verder zijn er geen speciale oefeningen of trainingseisen voor deze hond. Regelmatig spelletjes doen met je hond is voor de Affen Tzu net zo belangrijk als voor grote honden. Denk hierbij aan stimulerende puzzels, of het gooien met een hondenbal.

Verzorging

Deze hond heeft een dichte vacht en moet minstens twee keer per week geborsteld worden. Let hierbij vooral op de gebieden rond om de oren in de staart. Wanneer dit niet voldoende gebeurd kunnen er bacteriële infecties optreden. Ook is een routinematige controle bij de dierenarts, net zoals bij andere honden aan te raden!

De dichte vacht van de Affen Tzu moet twee tot drie keer per week goed uitgeborsteld worden met een hondenborstel, met name in de gebieden waar de vacht langer is, zoals de oren en de staart. De gehoorgangen moeten regelmatig schoongemaakt worden. Sommigen kunnen last krijgen van verstopping van de anaalklieren, die routineus door een dierenarts geleegd kunnen worden.


kimberly

Over de auteur

Hoi! Ik ben Kimberly en ik ben schrijver voor Hondendeal. Als trots baasje van een Toller en mijn jarenlange ervaring met allerlei uiteenlopende hondenrassen help ik mijn bezoekers graag een goede keuze te maken. Dit kunnen nieuwe hondenproducten zijn, maar ik geef ook graag handige tips omtrent opvoeding en de leukste hondensporten. Als je een vraag hebt over één van de blogs op mijn website, neem dan gerust contact met mij op!

Plaats een reactie