Basset Griffon Vendéen

Dit artikel is voor het laatst geupdate op 26 oktober 2023 door Kimberly

Ondanks dat ze gedurende de meeste van hun geschiedenis onder één naam werden samengevoegd, zijn er eigenlijk twee rassen die onder de Basset Griffon Vendéen vallen: de Petit en de Grand, waarbij de Basset Griffon Vendéen iets meer voorkomt in het Verenigd Koninkrijk en Ierland. Tot in de jaren 1950 werden ze uitsluitend onderscheiden op basis van hun lengte, en inderdaad bleven ze zelfs doorkrassen nadat de scheiding tussen de twee was aangebracht.

Omdat ze vele gemeenschappelijke kenmerken delen, zullen ze hier samen besproken worden. Ze werden ontwikkeld als jachthonden in de Vendée-regio in Frankrijk, waar ze door hun enthousiasme voor het volgen van geuren, samen met hun lange en lage lichaamsbouw, ideaal waren voor jagers op konijnen en hazen die werkten in het dikke, struikachtige struikgewas van het gebied. Meestal worden ze nu gehouden als huisdieren, en hun vrolijke karakter en gezelligheid, gecombineerd met hun slordige uiterlijk, maken ze amusante en aantrekkelijke metgezellen.

Hoewel ze erg vriendelijk zijn, staan ​​ze ook bekend om hun onafhankelijkheid, en zijn het geen aanhankelijke honden, dus ze zijn geschikt voor huizen waar ze mogelijk tijd buitenshuis moeten doorbrengen. Maar ze hebben ook een fantastisch luide stem, en een jankende howl die je kunt horen als reactie op andere honden of uit verveling, een kenmerk dat in stedelijke omgevingen onneighbourly spanningen kan veroorzaken.

De ruwe en woeste vacht biedt bescherming tegen doorns en draad, en je hoeft er weinig aan te doen om het onderhouden, maar het verliest wel behoorlijk veel. Net als vele andere honden kan de Basset Griffon Vendéen en GBGV lastig te trainen zijn, en daarom worden ze niet aanbevolen voor beginnende eigenaren. Met een aantal erfelijke ziekten zijn dit rassen die zorgvuldig moeten worden onderzocht door potentiële eigenaren, maar ondanks deze problemen genieten ze gemiddeld een levensverwachting van ongeveer 12 tot 13 jaar.

Lees ook: Top 15 keer de beste hondenföhn en waterblazer

Product advies

De Basset Griffon Vendéen is als type erkend, als er geen stamboom van is, in West-Frankrijk sinds minstens de zestiende eeuw. Daar werd het vaak in pakken gehouden voor het jagen op konijnen en hazen door het ruwe, dichte struikgewas van de regio. De lage, lange rug van de hond weerspiegelt deze oorsprong, aangezien het ideaal was om zich tussen vegetatie door te draaien op ongelijke grond terwijl zijn scherpe neus de jacht volgde.

Dit was echter geen hond die werd verwacht te doden; in plaats daarvan zou het prooi uit dekking laten vluchten om zijn baas te laten schieten. Hoewel de BGV misschien niet hoog genoeg was om tussen hoge grassen en dergelijke te worden gezien door zijn menselijke metgezel, diende zijn dikke, rechtopstaande staart om de locatie van de hond zichtbaar te houden.

Tegen het einde van de negentiende eeuw werden er gezamenlijke inspanningen gedaan om de BGV te standaardiseren, met als resultaat dat er in 1898 een officieel ras standaard werd gepubliceerd. Binnen dit werden zowel de Petit- als de Grand-vorm van het ras erkend, maar alleen onderscheiden door hun hoogte. Pas in de jaren 1950 werden de Basset Griffon Vendéen officieel gescheiden, en enkele decennia later hield het kruisen van de twee stambomen op. Om deze reden is er nog steeds veel overlap tussen deze twee rassen.

basset griffon

Uiterlijk

De huidige Basset Griffon Vendéen en GBGV worden niet alleen op basis van hoogte, maar ook van proportionen onderscheiden, waarbij de Petit lichtere botten en spieren heeft, maar toch veel van de kenmerken van de grotere hond behoudt. Beide zijn compacte honden met een verlengde rug en sterke botten. Ze dragen zich trots, tot het punt dat hun rechtopstaande lichaamspostuur vaak wordt verward met een dominerende houding door andere honden – iets dat soms ruzies kan uitlokken.

Ze hebben een bolle kop, met een mooie groef tussen de ogen, en een brede snuit die iets langer is in verhouding tot de schedel. De lange oren zitten onder ooghoogte en reiken tot aan de neus wanneer het hoofd is gebogen. De ogen zijn groot, met een intelligente uitdrukking, en de witten mogen niet zichtbaar zijn.

De hals is lang en stevig, goed ingebed in de schouders, en leidt naar een sterke, verlengde rug. Een spierboog in de lendenen kan worden gewaardeerd. Hoewel de borstkas niet erg breed is, is hij diep, tot op ellebooghoogte, en de buik heeft een lichte plooi.

De relatief korte staart is een van de onderscheidende kenmerken: beschreven als een “sabre-staart”, hij is meestal verticaal rechtopstaand en quite dik langs zijn lengte. De ledematen zijn erg krachtig voor zulke een compact frame, met dikke bovenarmen en onderste hindeledsbenen die leiden tot matig grote, ovale pootjes.

De vacht is ruw en hard van ontwerp, en biedt voldoende bescherming in dik struikgewas. In tegenstelling tot vele andere rassen, verslapt hij niet opvallend op de buik of de liezen, aangezien dit gevoelige gebieden zijn die deze dekking nodig hebben wanneer de hond door ruw vegetatie duwt, en hij groeit tot enkele inches in lengte.

Hij is vooral lang rond het gezicht, waar hij een komische snor en massive wenkbrauwen vormt. Voor de Basset Griffon Vendéen ligt het gemiddelde formaat tussen de 34 en 38 cm op de schoft, met gewichten variërend van 14 tot 18 kg.

Karakter & Temperament

Basset Griffon Vendéens zijn gefokt om in groepen te leven, en dit weerspiegelt zich in hun sociale, vriendelijke persoonlijkheden. Ze worden heel langzaam geïrriteerd en kunnen het gezelschap van andere honden heel goed verdragen.

Hun joviale aard wordt overgedragen door de komisch overdreven wenkbrauwen, die trillen in reactie op elke verandering in gezichtsuitdrukking, waardoor de rassen een grote capaciteit hebben voor niet-verbaal communiceren. Maar ze zijn net zo capabel van vocalisatie en hebben een bijzondere voorkeur voor hun ongewoon diepe en luide stemmen.

Net als andere jachthondenbloeden ze graag en huilen bij het minste of geringste, soms tot excessen. Deze pretlievende honden genieten van spelletjes met hun eigenaren, hoewel ze “mondig” kunnen worden wanneer ze opgewonden raken en dus een beetje te ruw kunnen spelen voor jonge kinderen.

Als er niets te spannends aan de hand is in huis, hebben ze de onafhankelijkheid om zichzelf te vermaken en zijn ze niet aanhankelijk. Zoals bij alle jachthonden moet er met voorzichtigheid worden omgegaan bij het introduceren van Basset Griffon Vendéens bij kleinere huisdieren, waaronder katten, en ze mogen nooit alleen samen worden gelaten.

Training

Dit zijn niet de honden die uitblinken in de gehoorzaamheidsarena, en eigenaren moeten bereid zijn om veel tijd en moeite te stoppen in het aanleren van de basis, niet omdat de Basset Griffon Vendéen en GBGV geen intelligentie hebben, maar simpelweg omdat ze gemakkelijk afgeleid en inattent zijn studenten.

Gezondheid

Het verzekeren van een puppy te kopen van een verantwoorde fokker die bereid is om een ​​volledige medische geschiedenis voor zijn honden vrij te geven, is de beste manier om te voorkomen dat u tegenkomt in een van de volgende problemen. Maar zelfs honden met goede genen ontwikkelen ziekte, met deze als de meest voorkomende in de twee rassen:

Epilepsie

Vaak erfelijk, worden aanvallen meestal gezien in de eerste één tot vijf jaar van het leven.

Hernia’s

Beide rassen zijn gevoelig voor aangeboren hernia’s, die zwakke plekken zijn in de spieren van de buikwand. Getroffen pups zullen zichtbare en voelbare bultjes van zachte weefsels hebben in de liesstreek of rond de navel.

Hypothyreoïdie

Schildklieronderactiviteit bij middelgrote honden manifesteert zich meestal als gewichtstoename en lethargie, gecombineerd met haaruitval en kouonbeschaamdheid.

Intervertebrale discusziekte

Degeneratie van de schokabsorberende discus van de wervelkolom, meestal verantwoordelijk voor rugpijn, maar soms gezien als achterpootverlamming.

Otitis Externa

Beide rassen hebben ingedraaide oren die minder goed geventileerd zijn in het oor. Als gevolg hiervan is schimmel- en bacteriële overgroei en oorontstekingen heel gewoon. Het beste voorkomen met regelmatige schoonmaak.

Steroïd-gevoelige meningitis

Een ontstekingsziekte die de weefsels rond het ruggenmerg aantast, meestal gelokaliseerd in het nekgebied. De symptomen zijn te zien bij jonge honden en zijn voornamelijk gerelateerd aan ernstige nekpijn. Zoals de naam al doet vermoeden, reageert deze invalidiserende ziekte goed op sterodale behandeling en komen de meeste honden er overheen binnen een paar maanden.

Oefeningen activiteiten

Basset Griffon Vendéens zijn energieke honden met veel uithoudingsvermogen. Naast het krijgen van regelmatige toegang tot een afgesloten tuin, hebben ze minstens een uur wandelen of hardlopen per dag nodig. Helaas kunnen ze niet worden vertrouwd met losse leiding in open ruimtes, omdat hun scherpe neuzen hen snel zullen afleiden en hen doof zullen maken voor de pogingen van hun meester om ze te roepen.

Verzorging

De spectaculair rommelige vacht is makkelijk te verzorgen. Wekelijks borstelen of kammen van het gedraaide haar is meestal genoeg om ernstige matten te voorkomen en het alleen te wassen wanneer het nodig is – meestal wanneer de hond iets heel vies vindt om in te rollen.

De hond met een hondentrimmer trimmen is niet aan te raden, omdat het de wirwarachtige haarschachten kan beschadigen. Wekelijks oor reinigen met een speciale olieoplossing helpt overtollig wax en vuil te verwijderen en oorontstekingen te voorkomen.


kimberly

Over de auteur

Hoi! Ik ben Kimberly en ik ben schrijver voor Hondendeal. Als trots baasje van een Toller en mijn jarenlange ervaring met allerlei uiteenlopende hondenrassen help ik mijn bezoekers graag een goede keuze te maken. Dit kunnen nieuwe hondenproducten zijn, maar ik geef ook graag handige tips omtrent opvoeding en de leukste hondensporten. Als je een vraag hebt over één van de blogs op mijn website, neem dan gerust contact met mij op!

Plaats een reactie