Communiceer met je hond en leer zijn taal

Dit artikel is voor het laatst geupdate op 25 oktober 2023 door Kimberly

Je hond begrijpen is een belangrijk onderdeel van je relatie met je hond. Communiceer met je hond en leer zijn taal. Het kan je helpen om het onderscheid te leren herkennen tussen wat hij nodig heeft en wat hij wil. Het kan je helpen om te weten hoe hij waarschijnlijk zal reageren in bepaalde situaties en hij kan je laten weten waar hij wel en niet mee om kan gaan.

Door hem beter te leren begrijpen zijn jij en degenen die bij jou in de buurt zijn veel veiliger omdat je in staat bent op tijd en op de juiste manier te reageren, bijvoorbeeld tijdens een ontmoeting met andere honden.

Je leert ook de andere honden beter te begrijpen. Hondentaal is immers universeel. Hoewel veel mensen het wel herkennen als hun hond opgewonden of angstig is, komt het vaak voor dat men pas begint te “luisteren” naar de hond als hij gaat grommen, blaffen of uitvallen.

Tegen de tijd dat de hond dit stadium heeft bereikt is hij al vaak zeer opgewonden en heeft hij ook al veel signalen laten zien. Een hond zal vaak alleen zijn toevlucht nemen tot grommen, blaffen, uitvallen of bijten als die eerdere signalen niet zijn opgemerkt of genegeerd.

Begrijp de taal van jouw hond

De eerste keus van de hond om te communiceren is via lichaamstaal. Omdat het zo visueel is, is de boodschap meestal zeer direct. Voor mensen is het echter soms zo subtiel dat we het niet herkennen of helemaal niet opmerken.

Mensen gebruiken ook voortdurend lichaamstaal, maar omdat we zo zwaar vertrouwen op de gesproken taal, zijn we veel van ons bewustzijn van lichaamstaal kwijt geraakt. Onze honden gebruiken voortdurend lichaamstaal in de communicatie met ons.

Lees ook: Top 20 keer het beste puppy speelgoed

Product advies

Jammer genoeg gaat veel van deze informatie voor ons verloren en wordt het bovendien vaak verkeerd begrepen. De communicatie die wij bij onze hond gebruiken is vaak eenrichtingsverkeer. We praten dan wel tegen hem, maar we zijn ons nauwelijks bewust van wat hij ons probeert te vertellen.

Door de jaren heen hebben honden hun eigen subtiele taal en vaardigheden ontwikkeld, die hen in staat stelt om heel effectief te zijn in uiteenlopende situaties, conflicten te vermijden en hulp te geven in overeenstemming met hun eigen niveau van vaardigheden.

Een sociale en stabiele hond zal altijd kiezen om een moeilijke situatie uit de weg te gaan, zolang hij in staat is om dit ook te doen. Vaak wordt hem echter deze mogelijkheid ontnomen door de eigenaar die hem kort aan de riem houdt en dus de hond dwingt om anders te gaan reageren.

Een hond zal altijd zijn best doen (aangelijnd of los) om te communiceren met de andere soort, of dat nu een mens, een hond of een ander dier is, om er voor te zorgen dat de situatie op de best mogelijke manier wordt aangepakt en dat is zonder conflicten! Meestal zien we dan ook dat een hond die los loopt zich doorgaans socialer gedraagt dan een aangelijnde hond, omdat hij nu de keus heeft om zelf te reageren.

Hondentaal begrijpen

Om de taal van onze hond beter te kunnen begrijpen, is het belangrijk om je hond (maar ook andere honden) goed te gaan observeren. Kijk met een open blik naar je hond, observeer hoe en wanneer je hond zijn lichaamstaal gebruikt en wat hij hiermee dus wil zeggen. Hij heeft ons veel te vertellen! Een hond is bovendien een uitstekende probleemoplosser waar wij nog veel van kunnen leren. Laat hem zijn hersens gebruiken en geef hem zo de kans om zelf na te denken hoe hij de betreffende situatie kan oplossen.

Tip: Ga eens zonder je hond naar een park of een losloopgebied en ga de honden daar eens observeren. Zo kun je alles rustig bestuderen zonder dat je word afgeleid door je eigen hond. Alle cursussen en thuisconsulten van Top Hondenopvoeding zijn er op gericht om hond en mens te leren elkaar beter te begrijpen, gebaseerd op wederzijds respect en vertrouwen. Niet commanderen, maar communiceren is de basis voor een goede en juiste verstandhouding met je hond.


kimberly

Over de auteur

Hoi! Ik ben Kimberly en ik ben schrijver voor Hondendeal. Als trots baasje van een Toller en mijn jarenlange ervaring met allerlei uiteenlopende hondenrassen help ik mijn bezoekers graag een goede keuze te maken. Dit kunnen nieuwe hondenproducten zijn, maar ik geef ook graag handige tips omtrent opvoeding en de leukste hondensporten. Als je een vraag hebt over één van de blogs op mijn website, neem dan gerust contact met mij op!

Plaats een reactie