Fox Terriër

Dit artikel is voor het laatst geupdate op 26 oktober 2023 door Kimberly

De gladharige Fox Terriër is een een oud ras. Het was het oorspronkelijke type van de Fox Terriër. Hij vertoont dan ook veel overeenkomsten met de draadharige Fox Terriër. Eigenlijk verschilt alleen de beharing. Toch zijn ze tot twee verschillende rassen geëvolueerd die nu nog vaak ongegrond als één ras worden beschouwd.

De gladharige Fox Terriër heeft zeer goede eigenschappen voor de jacht op de vos en heeft vandaar zijn naam gekregen. Hij is ook een uitstekende verdelger van muizen en ratten. In het midden van de 19de eeuw werd dit ras reeds erkend en verschenen verschillende exemplaren op tentoonstellingen.

In die periode werd zijn jachttalent tijdelijk opzij geschoven maar vond zijn populariteit nadien gelukkig terug bij de jacht. Tot op heden heeft hij geen van zijn jachteigenschappen verloren.

Uiterlijke kenmerken

AfkomstGroot-Brittannië
GroepTerriërs
Hoogte< 40 cm
Gewicht7-9 kg
KleurDe ondergrond is wit met zwarte of bruine aftekeningen.

Karakter van de Fox Terriër

De Fox Terriër is een temperamentvol baasje, ook geschikt als gezinshond. Hij is erg levendig en loopt er steeds vrolijk bij. Hij kan heel goed met kinderen opschieten en houdt ervan met hen te spelen en te ravotten. Het is wel het best dat er steeds toezicht is, want deze Terriër kan soms ruw zijn en kleine kinderen per ongeluk een flinke por geven.

Als er een goede socialisatie gebeurd kan hij ook samenleven met andere huisdieren. Ten opzichte van sommige andere honden kan hij een dominant gedrag vertonen. Hij deinst er ook niet voor terug een gevecht aan te gaan. Deze gladharige Fox heeft echte ´Terriër´-eigenschappen zoals volharding, moed en koppigheid.

Lees ook: Top 15 keer de beste hondentrap

Product advies

Een consequente opvoeding is dus aangeraden. Het is een fijne, energieke kameraad in huis en hecht zich erg aan zijn familie. Zo erg soms dat hij jaloers uit de hoek kan komen. Dit is meestal een heel gezond ras dat een hoge leeftijd kan bereiken.

Verzorging van de Fox Terriër

De verzorging van de gladharige Fox Terriër is niet moeilijk. Wekelijks een flinke borstelbeurt is normaal voldoende maar tijdens de ruiperiode moeten de losse en dode haren goed verwijderd worden met een rubberen borstel. Dit ras verhaart matig.

Stop de Fox Terriër enkel in bad indien het echt nodig is en zorg er steeds voor dat er een speciale hondenshampoo wordt gebruikt. Kijk regelmatig de oren na op ontstekingen. Vergeet ook niet de nagels tijdig bij te knippen en de voetzolen te controleren op verwondingen opgelopen tijdens het jagen of het ravotten.


kimberly

Over de auteur

Hoi! Ik ben Kimberly en ik ben schrijver voor Hondendeal. Als trots baasje van een Toller en mijn jarenlange ervaring met allerlei uiteenlopende hondenrassen help ik mijn bezoekers graag een goede keuze te maken. Dit kunnen nieuwe hondenproducten zijn, maar ik geef ook graag handige tips omtrent opvoeding en de leukste hondensporten. Als je een vraag hebt over één van de blogs op mijn website, neem dan gerust contact met mij op!

Plaats een reactie