Hond mee op vakantie of niet?

Dit artikel is voor het laatst geupdate op 25 oktober 2023 door Kimberly

Je hond meenemen op vakantie kan heel leuk zijn. Je bent beiden in een nieuwe omgeving wat altijd spannend is. Ook voor je hond. Maar het kan ook heel stressvol zijn. Voor jullie beiden. Sommige honden (en hun eigenaren) zijn niet geschikt om samen op vakantie te gaan.

Reizen met je hond heeft wat voorbereiding nodig. Zo moet je allereerst een paspoort voor je hond hebben. Hij moet ingeënt zijn tegen Rabiës en soms zijn er extra maatregelen nodig. Zoals een anti-wormenpil. Dit verschilt per land. Even goed uitzoeken dus.

Als je met jouw hond gaat vliegen zijn er nog meer zaken waar je aan moet denken. Wat zijn de vereisten van de luchtvaartmaatschappij ten aanzien van het vervoer? Hoe lang van te voren moet jij je hond afgeven? Wordt hij uitgelaten voordat hij het vliegtuig in gaat? Zit er iemand bij hem tijdens de vlucht? Allemaal vragen waar je het antwoord op moet weten.

Lees ook: Top 15 keer de beste reisbench

Product advies

En als je dan op de bestemming bent aangekomen, is het dan leuk voor jouw hond? Als je op een camping zit waar hij de hele dag aangelijnd moet liggen, wat vindt hij daar van? Is jouw hond geschikt voor zo een vakantie. Hou je van wandelen dan zijn tochten in de bergen voor veel honden een feest. Maar wat als je uit eten gaat. Waar blijft hij dan?

Hond niet mee op vakantie

Voor sommige mensen is het uitgesloten dat de hond niet mee gaat op vakantie. Voor anderen geldt juist het tegenovergestelde: de hond gaat niet mee op vakantie. En dan komt de vraag: waar gaat hij wel naartoe? Heb je een rustige, brave, makkelijke hond dan zijn er genoeg keuzes. Familie of vrienden genoeg die op kunnen passen.

Je kunt ook gebruik maken van hondenpensions. Die zijn er in vele soorten en maten. Het is net als bij het vinden van een honden uitlaatservice: stel eerst voor jezelf criteria op waar het hondenpension aan moet voldoen. Ga met dat lijstje in de hand op zoek. Er zijn ook kleinschalige honden oppasadressen. Dat zijn vaak particulieren die een paar honden in huis nemen. Ook dan is het belangrijk dat het klikt tussen de oppasser en de overige honden.

Een andere vorm van hondenoppas is diegene die bij jou in huis komt. Voor sommige honden een goede oplossing. Denk aan honden die niet welkom zijn op andere plekken (Pitbul achtige) of heel erg veel stress hebben in nieuwe omgevingen of helemaal niet goed met andere honden overweg kunnen. Ook deze manier van hondenopvang is er in verschillende soorten en maten. Voor elke hond is er een juist vakantieadres.

Wat is wijsheid?

Je hond mee op vakantie kan geweldig zijn. Maar ook stressvol. Bedenk dus elke keer opnieuw als je op vakantie gaat of het ook echt iets toevoegt aan het plezier van jouw hond. Niet alleen aan dat van jezelf. “Maar ik kan niet zo lang zonder hond”, is veel gehoord.

Dat houdt dan wel in dat je niet naar bepaalde bestemming kunt. In ieder geval geen rondreis door China, fietsen door Thailand of duiken op Bonaire. Andersoortige actieve vakanties kunnen wel geschikt zijn voor honden. Check deze website eens als je van plan bent je hond mee op vakantie te nemen.

Voor veel honden is het thuis blijven in vertrouwde omgeving met een professionele hondenoppas een heel goed alternatief. Honden in Nederland zijn al vaak overprikkeld en dan kan een vakantie wellicht iets te veel van het goede zijn.


kimberly

Over de auteur

Hoi! Ik ben Kimberly en ik ben schrijver voor Hondendeal. Als trots baasje van een Toller en mijn jarenlange ervaring met allerlei uiteenlopende hondenrassen help ik mijn bezoekers graag een goede keuze te maken. Dit kunnen nieuwe hondenproducten zijn, maar ik geef ook graag handige tips omtrent opvoeding en de leukste hondensporten. Als je een vraag hebt over één van de blogs op mijn website, neem dan gerust contact met mij op!

Plaats een reactie