Jouw hond iets aanleren

Dit artikel is voor het laatst geupdate op 25 oktober 2023 door Kimberly

Iedereen die een hond heeft wil hem iets aanleren. Omdat jouw hond iets aanleren goed is voor de relatie. Mits je het op een positieve manier doet natuurlijk. Maar het heeft ook een praktisch doel. Bijvoorbeeld wachten bij de stoeprand zodat hij niet overreden wordt. In dit artikel wordt uitgelegd hoe je zonder dwang en straf jouw hond iets aanleert.

Voorbereiding en benodigdheden

Een trainingssessie start met een goede voorbereiding. Jouw hond iets aanleren doe je in een vertrouwde, rustige omgeving. Zonder prikkels en afleiding. Je hebt genoeg tijd en geduld. Exact dezelfde omstandigheden als waarin jij vermoedelijk zelf ook het liefste leert.

Afhankelijk van wat je aan wilt leren, plan je diverse trainingssessies op een dag. Afhankelijk van het leervermogen van jouw hond plan je de duur van de sessie. Sommige honden hebben na drie keer herhaling al geen zin meer. Sommigen kunnen zijn 20 herhalingen nog niet genoeg. Er is geen standaard voor te geven.

Lees ook: Top 15 keer de beste hondensnacks

Product advies

Weet je niet wat jouw hond aan kan qua trainingsduur? Houd dan de sessie kort (qua tijd en herhalingen) en stop dan. Voorop staat dat leren leuk moet zijn voor de hond. Anders leert hij namelijk niets.

Benodigdheden

Verzamel verschillende hondensnoepjes waar jouw hond gek op is. Je kunt zijn eigen voer nemen (als je droogvoer geeft), stukjes gedroogde pens of andere hap-slik-weg voertjes en zijn favoriete voertjes (kaas, leverworst, frikadel). Alles in hele kleine stukjes gesneden. Wanneer je wat verder in de training bent, kun je ook sessies houden voordat hij gaat eten. Je voert dan zijn maaltijd op tijdens het trainen. Voor de hond ook veel leuker dan gewoon brokken uit een bak eten.

Naast voer gebruik je ook een favoriet speeltje. Zorg dat het een speciaal speeltje is. Eentje dat hij echt superleuk vindt. Hoe zeldzamer, hoe begeerlijker. Een speeltje wat je alleen maar tijdens de training gebruikt maakt het nog aantrekkelijker. De reden is dat je zowel met voer als met spel gaat belonen. Er zijn nog tal van andere beloningen te bedenken maar het is handig en praktisch om met deze te beginnen.

Zet de voertjes in een bakje naast je neer. Hoog genoeg dat jouw hond niet zelf de beloning pakt. Leg het speeltje ernaast. Het gaat erom dat snel de beloning kunt pakken. Bedenk dat timing enorm belangrijk is in het leerproces. Je kunt eventueel ook nog een honden clicker gebruiken als aankondiging voor de beloning.

De eerste keer jouw hond iets aanleren

In dit artikel wordt uitgegaan van het gegeven dat jij nog niet veel ervaring met trainen hebt. Je zou anders wellicht dit artikel niet lezen. Als jij een hond of pup hebt die ook nog niet veel geleerd heeft gaan jullie samen op ontdekkingstocht. Het gaat er dus niet om wat je aanleert maar hoe je het doet. Begin met iets eenvoudigs.

Jouw hond iets aanleren kun je doen door te wachten tot hij het gedrag vertoont. Daarvoor heb je soms veel geduld nodig. En een beetje sturing kan dan geen kwaad. Het gebruiken van de hand is een mooie manier om te sturen. Honden snuffelen van nature aan handen. Zeker als die lekker ruiken bijvoorbeeld nadat jij kaas of worst gesneden hebt. Niet je handen wassen dus.

De eerste oefening kan dus het kijken naar jouw hand zijn. Of eraan ruiken/aanraken. Of de hand volgen. Dat zijn al drie oefeningen. Elke oefening staat op zichzelf. De grootste fout die gemaakt wordt bij het jouw hond iets aanleren is de snelheid. Jouw hond moet eerst leren jouw hand te volgen voordat hij een rondje kan draaien. Net zoals jij eerst de grammatica moet kennen om een gesprek in het Frans te kunnen voeren.

Trainingssessies

De kunst van het trainen is om het leuk te houden. Het resultaat is ondergeschikt. Voor sommige hondeneigenaren is dat een uitdaging. Heb je een deadline, begin dan ruim op tijd. Moet je over een maand gaan vliegen met jouw hond, dan ben je misschien nu al te laat met bench training. Dit is ook één van de redenen waarom vuurwerktrainingen in november niet werken.

De tweede kunst van het trainen is het tempo en niveau van de hond te volgen. Niet jouw planning. Gooi die maar overboord. Training is altijd individueel. Eigenlijk zou jij eerst moeten leren kijken aar jouw hond. Jouw hond leren lezen en begrijpen. “Wat heeft hij nodig” in plaats van “Wat heb ik nodig”. Door veel met jouw hond te trainen, zal je dit snel onder de knie krijgen.

Heb jij een gevoelige of langzaam lerende hond? Dan kun je behoorlijk gefrustreerd raken op een hondenschool waar een bepaald programma wordt afgelopen. De welbekende gehoorzaamheid in tien lessen. Heb je daarentegen een meer stoïcijnse hond die snel leert, raakt jouw hond gefrustreerd en verveeld. Veel hedendaagse hondenscholen werken daarom op een meer individuele basis.

Aandachtspunten

Ga pas een commando toevoegen op het moment dat de hond het gedrag laat zien. Honden leren door te associëren. Met vier poten op de grond is staan, met de billen op de grond is zitten en met de buik op de grond is liggen. Beloon elke keer het gedrag dat je wilt zien.

Daarna ga je langzaam opbouwen en afbouwen. Opbouwen door bijvoorbeeld pas te belonen als de hond het gedrag langer laat zien (5 seconden op vier poten staan). Of te kunnen staan met meer afleiding (buiten in de tuin of op straat). Gedrag is plaatsgebonden dus je oefent op meerdere plekken.

Afbouwen doe je door variabel te gaan belonen. Eens per drie keer, dan weer elke keer, dan weer eens per vier keer. Variabele beloning is de beste beloning om gedrag in stand te houden. Daarom is bedelen zo lastig te doorbreken.

Vergelijk het met gokautomaten: soms krijg je iets en soms niets. Maar je blijft proberen. Sluit elke training af met de jackpot zoals hierboven uitgelegd. Gooi een bal of speel met een flostouw. Of strooi stukjes kaas in de tuin.


kimberly

Over de auteur

Hoi! Ik ben Kimberly en ik ben schrijver voor Hondendeal. Als trots baasje van een Toller en mijn jarenlange ervaring met allerlei uiteenlopende hondenrassen help ik mijn bezoekers graag een goede keuze te maken. Dit kunnen nieuwe hondenproducten zijn, maar ik geef ook graag handige tips omtrent opvoeding en de leukste hondensporten. Als je een vraag hebt over één van de blogs op mijn website, neem dan gerust contact met mij op!

Plaats een reactie