Mijn hond heeft verf gegeten, wat moet je doen?

Dit artikel is voor het laatst geupdate op 26 oktober 2023 door Kimberly

Als je hond verf heeft gegeten of je vermoedt dat ze verf hebben gegeten, is het belangrijk om ze meteen naar een dierenarts te brengen voor behandeling en een check-up. De meeste verven, lakken en verfstoffen zijn gevaarlijk voor honden omdat ze chemische stoffen bevatten die je hond heel ziek kunnen maken als ze het inslikken.

Ook verf op waterbasis zijn en veilig zijn voor huisdieren en kinderen, kunnen bij honden die ze in grote hoeveelheden hebben gegeten, symptomen van vergiftiging veroorzaken.

Het is de eerste stap die je moet nemen als je hond een giftige stof heeft ingeslikt, om je hond naar een dierenarts te brengen of contact op te nemen met het telefoonnummer van de hulplijn van je plaatselijke dierenziekenhuis.

Wat moet ik doen als mijn hond verf heeft gegeten?

Als je hond net aangebrachte verf heeft gelikt, is de eerste stap die je moet nemen om ze door een dierenarts te laten controleren. De dierenarts van je hond kan ze een paar uur of een nacht willen houden om naar eventuele symptomen van vergiftiging te kijken, vooral als je hond een grote hoeveelheid verf heeft ingeslikt. Honden die op oppervlakken kauwen die verf bevatten, of als ze flarden van schilferende verf hebben ingeslikt, lopen nog steeds gevaar.

Het is handig om een ​​foto van de verf die ze hebben gegeten mee te nemen naar de dierenarts van je hond, zodat ze kunnen bepalen welk type giftige stoffen ze moeten behandelen bij het behandelen van je hond.

Lees ook: Dit is de beste honden grondpen

Product advies

Als je hond verf op hun vacht of pootjes heeft gekregen, moet je proberen zoveel mogelijk ervan af te vegen en je kunt ze wassen met een reinigende hondenshampoo om de verf eraf te schrobben voordat ze kans krijgen om het te likken.

Verf die op de huid van je hond is gekomen, kan sommige reacties veroorzaken, zoals roodheid en jeuk wanneer de verf droogt, wat kan leiden tot het likken van de verf of het overmatig krabben van het gebied. Je merkt misschien niet meteen dat er verf op je hond is gekomen, maar kleine hoeveelheden zijn meestal geen oorzaak voor bezorgdheid. Het is belangrijk om na afloop naar het gedrag van je hond te kijken om te zien of ze symptomen van huidirritatie of vergiftiging vertonen.

Is verf giftig voor honden?

Er zijn veel verschillende verfsoorten, verfstoffen en lakken die schadelijk zijn voor honden als ze het inslikken. Sommige verven kunnen zelfs gevaarlijk zijn voor honden om langdurig in te ademen, vooral als het recent is aangebracht en niet de kans heeft gehad om in een goed geventileerde ruimte volledig te drogen.

Honden zijn erg nieuwsgierige dieren en ze kunnen proberen verf te likken of het kan op hun vacht zijn gekomen en ze hebben het gelikt toen ze zichzelf aan het schoonmaken waren. De meeste verven zijn schadelijk voor honden omdat ze chemische stoffen bevatten en de spijsvertering van je hond kunnen irriteren als ze het inslikken. Deze chemische stoffen omvatten:

Lood
Organische stoffen
Ammoniak
Titaniumdioxide
Formaldehyde
Kobalt
Mangaan
Cadmium

Wat maakt verf schadelijk voor honden?

Loodhoudende verf lijkt het meest gevaarlijk te zijn voor honden, hoewel verf met lood in de Verenigde Staten sinds 1978 is verboden, maar dit geldt niet voor alle landen. U kunt loodhoudende verf vinden op oudere gebouwen en onreguleerde gebouwen, en het kan zelfs worden gevonden in olie-gebaseerde verf voor kunstenaars.

Olie-gebaseerde verf bevat stoffen die schadelijk zijn wanneer ze inademen en ademhalingsproblemen kunnen veroorzaken. Bij inname kunnen deze verfsoorten maagdarmklachten veroorzaken zoals diarree en braken. Sommige latexverf bevat een lage concentratie anti-vriesmiddel, ethyleenglycol genaamd, die ernstige maagdarmklachten, neurologische problemen en nierfalen kan veroorzaken als het in grote hoeveelheden wordt ingenomen.

Wat kan er gebeuren als een hond verf binnen heeft gekregen?

Als een hond een grote hoeveelheid verf eet, of verf die een grote concentratie giftige stoffen bevat, kunnen ze kort na inname de volgende symptomen ervaren:

Braken
Slaperigheid
Trillingen
Moeite met ademhalen
Diarree
Neurologische problemen
Kokhalzen
Overmatig speeksel

Het is het beste om niet te braken bij je hond thuis, maar bel in plaats daarvan je plaatselijke dierenziekenhuis voor een dierenhulplijn voor verdere begeleiding. Niet alle honden zullen symptomen ervaren nadat ze verf hebben gegeten, maar je moet hun gedrag de komende uren in de gaten houden. Honden die een grote hoeveelheid verf hebben geconsumeerd, zijn het meest gevaarlijk.

Het kan moeilijk zijn om te bepalen of de verf die je hond heeft gegeten schadelijk is, ook al claimt het pet- of kindvriendelijk te zijn, waarom we ze aanbevelen aan een dierenarts of de Pet Poison Helpline te bellen voor verdere advies over wat te doen.

Conclusie

Veel hondeneigenaren maken zich zorgen wanneer hun hond verf heeft geconsumeerd, of ze hebben vers verf gelikt of op een voorwerp gekauwd dat verf bevat. Als je hond een kleine hoeveelheid niet-toxische verf consumeert, is dat meestal geen reden tot bezorgdheid

Maar de meeste huishoudelijke verven kunnen je hond ziek maken, waarom je ze mee moet nemen naar de dierenarts. Het is altijd een goed idee om met niet-toxische verven te schilderen wanneer je honden hebt en ervoor te zorgen dat ze niet in de ruimte zijn waar de verf wordt aangebracht totdat deze helemaal is opgedroogd.


kimberly

Over de auteur

Hoi! Ik ben Kimberly en ik ben schrijver voor Hondendeal. Als trots baasje van een Toller en mijn jarenlange ervaring met allerlei uiteenlopende hondenrassen help ik mijn bezoekers graag een goede keuze te maken. Dit kunnen nieuwe hondenproducten zijn, maar ik geef ook graag handige tips omtrent opvoeding en de leukste hondensporten. Als je een vraag hebt over één van de blogs op mijn website, neem dan gerust contact met mij op!

Plaats een reactie