Waarom blaffen honden eigenlijk?

Dit artikel is voor het laatst geupdate op 25 oktober 2023 door Kimberly

De ene hond blaft vaker dan de andere. Onze Rottweiler Quint blafte zelden, ik geloof dat hij een jaar of twee was toen hij tot onze grote vreugde ineens blafte. Later was het nog steeds zo zeldzaam dat hij blafte dat als hij het deed het zeker goed was om eens een kijkje te nemen naar wat er aan de hand was.

Het was zelfs zo dat als het alarm van het huis voor de zoveelste keer af ging ik op den duur minder alert was dan wanneer Quint blafte. Als hij ’s nachts blafte was er ook altijd iets aan de hand.

Onze huidige hond neem ik al minder serieus als hij blaft. Vooral overdag. Hij jaagt me regelmatig de stuipen op het lijf, als ik geconcentreerd aan het werk ben achter mijn computer, door ineens op te springen en te blaffen als hij meent iets te horen. Vaak heeft hij dan ook een goede reden, want hij hoort iemand vlugger aankomen dan ik. Alleen vond ik dan het geconcentreerd opkijken van onze Rottweiler in dit geval toch aangenamer.

Maar waarom blaffen honden eigenlijk?

Voor honden is blaffen een heel normale zaak. Het is voor hen een vorm van communicatie. Als een hond blaft, kan het zijn dat hij om hulp vraagt of dat hij waarschuwt. Hij verdedigt zijn gezin en territorium en waarschuwt door het blaffen elke mogelijke indringer. Hij laat ons merken dat er iets aan de hand is.

Lees ook: Top 15 keer de beste anti blafband

Product advies

Honden kunnen blaffen om aandacht te vragen. Zelfs als dit negatieve aandacht is. Bijvoorbeeld het baasje dat boos naar de bench komt om te zeggen dat het geblaf moet ophouden. Hij voelt zich dan in ieder geval niet meer alleen en merkt dat het blaffen effect heeft, zijn baasje komt terug.

Honden blaffen uit enthousiasme. Geef hier die bal. Ik wil hem nu, ik hou het niet meer, wat is dit leuk…! Honden kunnen blaffen uit opwinding. Ik hoor iets, wat zou het zijn? Honden blaffen naar voorbijgangers, zoals de postbode en fietsers. Als ze in de buurt van zijn terrein komen en hij blaft, heeft hij het idee dat ze weggaan. Terwijl ze eigenlijk gewoon passeren. Hij voelt zich helemaal top. Het blaffen is beloond.

Zoals je net al kon lezen, zal de ene hond al wat vaker blaffen dan de andere. Als je hond vaak blaft dan kan je nog zo goede buren hebben, op een gegeven ogenblik kan je goede relatie met hen toch flink onder druk komen door jouw trouwe maatje.

Wat te doen tegen storend blaffen?

Ik schrijf bewust storend, want als je hond geen ‘probleemblaffer’ is dan moet je hem niet voor elk blafje op zijn kop geven. Als je dit wel doet, krijg je echt een zielig hoopje frustratie. Sommige eigenaren proberen het geluid van hun hond met de stem te overtreffen. KOP DICHT! Dit zal de relatie met je buren ook al niet bevorderen, maar zeker ook die met je hond niet!

Hij begrijpt er waarschijnlijk niks van. Een hond verstaat niet letterlijk wat je zegt. Hij hoort enkel de luide klanken die zich uit je mond verspreiden en vindt dit geweldig. Jij blaft met hem mee! Leuk, ik ben goed bezig. Als hij verder doet, krijgt hij misschien een correctie en snapt er helemaal niks meer van.

Als je hond in jouw ogen te enthousiast wordt waardoor hij teveel gaat blaffen, stop je het spel tot hij weer kalmer is. Ik hoorde laatst een gedragstherapeute iemand het advies geven om het zicht van de hond te beperken als hij vaak naar voorbijgangers blaft. De hond kon in dit geval iedereen zien aankomen en begon naar de mensen te blaffen zodra ze de straat inkwamen totdat ze uit het oog verdwenen. Het zicht werd beperkt door een doek tegen de omheining te maken en het blaffen werd minder.

Ga nooit naar je hond toe als je merkt dat hij dit doet om aandacht te vragen. Als je dit wel doet, beloon je dit gedrag en wordt het alleen maar erger. Ga hem pas opzoeken als hij niet blaft. Hoe moeilijk dit in het begin ook is. Even doorbijten. En mocht er nu echt niets werken, dan kan je altijd nog de anti blafband proberen.

Juist aanleren om te blaffen op commando

Ik las laatst ook over een heel andere manier. Leer je hond blaffen op commando. Koppel er bijvoorbeeld het commando ‘Praat’ aan vast. Zodra je hond blaft, zeg je praat en geef je hem een beloning. Als hij meerdere malen blaft. geef je het commando ‘stil’ en dan beloon je weer. Als je hond niet meteen stopt met blaffen, kan je bijvoorbeeld ineens in je handen klappen om zijn aandacht af te leiden.

Als hij dan stopt, geef je hem meteen weer het commando ‘stil’ en een beloning (snoepje, stembeloning, strelen). Het gaat er dan niet om dat je hond leert blaffen op commando maar dat hij het commando ‘stil’ leert begrijpen. Als hij dan blaft en je zegt ‘stil’ dan weet hij tenminste wat je bedoelt en dan hoef je niet te schreeuwen.

Ik merk dat ik nog lang niet ben uitgepraat over blaffende honden. Maar om het kort te houden, raad ik je aan bij probleem blaffen contact op te nemen met een gedragstherapeut. Hij of zij kan je vertellen welke oplossing het best bij jou en je hond past om zo het goede contact met je buren en elkaar te bevorderen. Want een goede buur blijft nog steeds beter dan een verre vriend. Daar mag zelfs je trouwste vriend niet tussenkomen.

Wil je meer lezen over dit onderwerp? Bekijk dan het artikel om blaffen af te leren bij honden!


kimberly

Over de auteur

Hoi! Ik ben Kimberly en ik ben schrijver voor Hondendeal. Als trots baasje van een Toller en mijn jarenlange ervaring met allerlei uiteenlopende hondenrassen help ik mijn bezoekers graag een goede keuze te maken. Dit kunnen nieuwe hondenproducten zijn, maar ik geef ook graag handige tips omtrent opvoeding en de leukste hondensporten. Als je een vraag hebt over één van de blogs op mijn website, neem dan gerust contact met mij op!

Plaats een reactie