Wat is het kennelsyndroom?

Dit artikel is voor het laatst geupdate op 25 oktober 2023 door Kimberly

Kennelsyndroom is de benaming voor honden die niet of zeer slecht gesocialiseerd zijn. Deze honden kunnen nauwelijks een normaal leven leiden. Ze zijn bang voor alles omdat ze als pup te weinig prikkels hebben gehad.

Liefdevolle kennismaking met mensen is een noodzakelijk onderdeel van een goede socialisatie.De socialisatie is een fase waarin een pup leert om te gaan met prikkels in onze maatschappij. Om te beginnen de omgang met mensen.

Deze fase is relatief kort: slechts enkele weken. De socialisatie begint bij de fokker. Deze heeft daardoor een grote verantwoordelijkheid. Wanneer een pup op de leeftijd van 7/8 weken naar de nieuwe eigenaar gaat, behoort hij open in het leven te staan. Op die leeftijd namelijk kan hij het beste omgaan met de verandering. Zijn moeder neemt wat meer afstand en vindt het prima als hij het nest verlaat.

De socialisatieperiode is daarmee niet afgelopen. Maar de eerste weken zijn wel bepalend voor de rest van zijn leven. Dat wil niet zeggen dat als hij nog nooit een auto heeft gezien, hij daar niet aan kan wennen. Het gaat minder om de soort prikkel. Meer om het feit dat hij prikkels ontvangt.

Lees ook: Top 15 keer de beste puppy snoepjes

Product advies

Wat is het kennelsyndroom?

Het kennelsyndroom houdt in dat een hond niets tot weinig meegemaakt heeft gedurende de eerste weken van zijn leven. Of dusdanig eenvoudige, negatieve prikkels dat hij niet of nauwelijks om kan gaan met nieuwe of veranderende situaties.

kennelsyndroom pup

Denk aan laboratoriumhonden. Er zijn goede resultaten bekend van deze honden die uiteindelijk kunnen wennen aan een leven in een gezin. Maar er zijn ook hele trieste gevallen bekend. Niet elke hond ontwikkelt een kennelsyndroom. Dit is ras- en individu-afhankelijk.

Het is een foutieve aanname dat honden die op een boerderij in een schuur geboren worden, kennelsyndroom zouden ontwikkelen. Misschien maakten de pups nog nooit kennis met een stofzuiger of televisie. Dat betekent nog niet dat ze prikkelarm opgroeien. Veel boerderijhonden zijn uitstekend gesocialiseerd met andere (boerderij)dieren.

Omgaan met kennelsyndroom

De kans op succes bij het adopteren van een hond met kennelsyndroom is nagenoeg nul. Die zo belangrijke eerste socialisatiefase kan nooit meer overgedaan worden. Honden kunnen in bepaalde gevallen wennen aan situaties of wellicht aan een persoon maar dat houdt nog niet in dat de hond een waardig leven kan leiden.

Er zit zoveel angst in deze honden dat herstel vaak niet meer mogelijk is. Het herkennen van kennelsyndroom is niet altijd makkelijk. De diagnose kan dan ook het beste gesteld worden door een deskundige. Een hondengedragstherapeut bijvoorbeeld. Een hond die angstig is, lijdt niet per definitie aan het kennelsyndroom.

Een angstige hond kan best goed gesocialiseerd zijn maar door een traumatische ervaring bang zijn geworden van een bepaalde prikkel. Het kan zijn dat een klein kind ooit over zijn staart heeft gereden met een fietsje. Hij is dan gevoelig op zijn staart en kan bij aanraking angstig reageren. Een hond met kennelsyndroom reageert op bijna elke prikkel met angst. Verstarring of agressie.

Kan een pup met 7 weken weg?

Het is belangrijk dat een pup er klaar voor is om alleen te zijn als hij wordt meegenomen. Dit betekent niet dat hij van zijn moeder gescheiden moet worden. Maar het is belangrijk dat de pup al enige tijd in staat is te eten, te slapen en te spelen zonder de steun van zijn moeder. Als dat het geval is, dan is hij klaar om mee te gaan. Het is dan wel belangrijk dat hij nog voldoende tijd bij zijn moeder en nestgenoten doorbrengt.

Hoe voorkom je kennelsyndroom?

Dit syndroom kan worden voorkomen door de pup goed te socialiseren. Wees hierbij voorzichtig, want te veel prikkels kunnen ook schadelijk zijn. Als een pup te veel prikkels tegelijk krijgt, kan hij overprikkeld raken. Laat de pup op een leeftijd van 7/8 weken weg. Deze leeftijd is ideaal omdat de pup dan al wat meer kan verwerken.

Zorg dat de pup al een paar weken gewend is aan de verzorging van mensen, voordat hij naar een andere eigenaar gaat. Laat de pup ook kennismaken met andere honden, katten, kinderen en andere dieren. Het is ook belangrijk dat de pup naar een goede fokker gaat. De fokker moet iets van socialisatie begrijpen. Een goede fokker zal de pup helpen om zich te ontwikkelen tot een stabiele volwassen hond.

Hoe kun je een hond helpen die het kennelsyndroom heeft?

Het is belangrijk dat je de hond niet gaat dwingen om nieuwe situaties tegemoet te treden. Dwingen leidt er alleen maar toe dat hij nog meer angstig wordt. Geef de hond de tijd om langzaam te wennen aan de nieuwe situatie. Probeer de hond te belonen voor elke kleine stap die hij zet. Geef hem rustige, voorspelbare situaties waarin hij zich veilig voelt.

Laat de hond ook kennismaken met andere honden. Laat hem spelen met andere honden. Laat de hond ook kennismaken met mensen. Laat hem spelen met kinderen. Ook kan het helpen om de hond muziek te laten luisteren of met hem naar een film te kijken.

Het is belangrijk dat je de hond steunt en vertrouwen geeft. Geef de hond de tijd om te wennen aan de situatie. Blijf geduldig en positief. Met de juiste benadering kan de hond weer een normaal leven leiden.

Veelgestelde vragen

Wat is het kennelsyndroom?

Kennelsyndroom treedt op wanneer een hond lange tijd in een kennel, kennel of kleine ruimte wordt gehouden. Dan zullen ze zien dat deze ruimte veilig is en de buitenwereld ineens heel groot en eng is. Uiteindelijk willen ze hun veilige omgeving niet verlaten en raken ze in paniek als je ze dwingt.

Hoe snel kan je een pup socialiseren?

Vanaf een leeftijd van ongeveer 12 weken komt de pup in de volgende fase van socialisatie. Deze fase wordt ook wel de angstfase genoemd. Veel honden zijn nu aarzelender over nieuwe dingen dan ze waren als kinderen en een beetje angstiger.

Vanaf welke leeftijd mag een pup het nest verlaten?

Puppy’s moeten tot 8 weken in het nest zijn. Puppy’s moeten regelmatig contact hebben met mensen vanaf de leeftijd van 3 weken. Puppy’s moeten in een normale thuisstaat worden geplaatst na 8 weken van het verlaten van hun nest, en niet voor langere tijd in de kennel van een fokker.

Vanaf welke leeftijd is het karakter van de pup zichtbaar?

Als de pup ongeveer 12 weken oud is begint hij dominant gedrag te vertonen en grenzen te verkennen om zijn plaats in het gezin te bepalen. Dit is een tijd waarin je consequent moet zijn, maar je puppy ook veel bevestiging moet geven.

We zijn aan het einde van dit artikel gekomen. Hopelijk heb je er iets aan gehad. Mocht je na het lezen van dit artikel nog vragen of opmerkingen hebben, dan horen we die ook graag hieronder in de reacties.


kimberly

Over de auteur

Hoi! Ik ben Kimberly en ik ben schrijver voor Hondendeal. Als trots baasje van een Toller en mijn jarenlange ervaring met allerlei uiteenlopende hondenrassen help ik mijn bezoekers graag een goede keuze te maken. Dit kunnen nieuwe hondenproducten zijn, maar ik geef ook graag handige tips omtrent opvoeding en de leukste hondensporten. Als je een vraag hebt over één van de blogs op mijn website, neem dan gerust contact met mij op!

Plaats een reactie