Belgische hondenrassen: Top 10 populairste honden

Dit artikel is voor het laatst geupdate op 21 februari 2023 door Kimberly

Benieuwd wat de populairste Belgische hondenrassen zijn? België staat bekend om zijn vele culturele en historische bezienswaardigheden, maar weinigen weten dat het land ook bekend staat om zijn unieke hondenrassen. België heeft een aantal hondenrassen die over de hele wereld populair zijn vanwege hun intelligentie, gehoorzaamheid en werkvermogen.

Hoewel deze rassen in dit artikel erg verschillen in grootte en uiterlijk, hebben ze allemaal gemeen dat ze zeer intelligent en loyaal zijn. Het is dan ook geen verrassing dat de Belgische hondenrassen wereldwijd populair zijn en gewaardeerd worden om hun werkvermogen en gezelschap.

De populairste Belgische hondenrassen

Laten we snel beginnen met de lijst met populaire Belgische hondenrassen. Hieronder zie je de top 10 meest populaire honden uit België. Er zijn er uiteraard nog veel meer. Het kan ook zijn dat de honden die je hieronder ziet in andere kleuren kunnen voorkomen.

1 Mechelse herder

mechelse herder

De Mechelse herder is een van de vier Belgische hondenrassen en staat bekend om zijn werkvermogen en intelligentie. De hond is genoemd naar de stad Mechelen in België, waar het ras oorspronkelijk werd gefokt.

De Mechelse herder is een middelgrote tot grote hond met een atletisch lichaam en een kortharige vacht die meestal zwart van kleur is. Het ras is gefokt als herdershond en wordt vaak gebruikt als politiehond, speurhond en bewakingshond. Mechelse herders zijn zeer wendbaar en kunnen snel bewegen, wat hen geschikt maakt voor verschillende taken.

De Mechelse herder is een zeer actieve hond die veel beweging nodig heeft. De hond is intelligent en leergierig, en heeft daarom uitgebreide training en mentale stimulatie nodig om zijn potentieel te bereiken. Mechelse herders zijn loyaal aan hun gezin en kunnen goed opschieten met kinderen en andere huisdieren als ze goed gesocialiseerd worden.

Vanwege hun hoge energieniveau en intelligentie zijn Mechelse herders niet geschikt voor elke eigenaar. Mensen die geïnteresseerd zijn in het adopteren van een Mechelse herder moeten zich bewust zijn van de verantwoordelijkheden die gepaard gaan met het bezitten van zo’n actieve en intelligente hond. De hond heeft regelmatige beweging en training nodig om gezond en gelukkig te blijven.

In het algemeen is de Mechelse herder een loyale en toegewijde hond die zeer geschikt is voor gezinnen die veel tijd en energie hebben om aan hun huisdier te besteden. Met de juiste training en socialisatie kan de Mechelse herder een geweldige metgezel zijn en een waardevol lid van het gezin.

2 Tervurense herder

De Tervurense herder is een van de vier Belgische herdershonden en is vernoemd naar het Belgische dorp Tervuren. Dit ras staat bekend om zijn intelligentie, waakzaamheid en werkvermogen. Het wordt beschouwd als een van de meest elegante en majestueuze van de Belgische herdershonden.

De Tervurense herder heeft een middelgroot tot groot formaat en heeft een lange en dichte vacht met meestal een roodachtige kleur. Het ras is gefokt als herdershond en wordt vaak gebruikt voor bewaking, speuren en als politiehond.

De Tervurense herder heeft een alerte en attente persoonlijkheid. Deze honden zijn zeer intelligent en leergierig en hebben daarom uitgebreide training en mentale stimulatie nodig om te gedijen. Ze zijn loyaal aan hun gezin, maar hebben vanwege hun waakzame aard meestal enige tijd nodig om mensen die ze niet kennen te accepteren.

3 Groenendaeler

groenendaeler

De Groenendaeler is een van de vier Belgische herdershonden en staat bekend om zijn elegantie, intelligentie en waakzaamheid. Het ras is genoemd naar het Belgische dorp Groenendaal, waar het oorspronkelijk werd gefokt als herdershond.

De Groenendaeler is een middelgrote tot grote hond met een elegante uitstraling. Het ras heeft een dichte, zwarte vacht die vaak glanzend is. Groenendaelers zijn gefokt als herdershond en worden vaak gebruikt als waakhond en politiehond. Deze honden hebben een hoog energieniveau en zijn zeer actief, waardoor ze geschikt zijn voor gezinnen die veel tijd hebben om met hen te spelen en trainen.

De Groenendaeler heeft een alerte en toegewijde persoonlijkheid. Deze honden zijn zeer intelligent en hebben uitgebreide training en mentale stimulatie nodig om gezond en gelukkig te blijven. Groenendaelers zijn loyaal aan hun gezin, maar kunnen enigszins gereserveerd zijn tegenover vreemden.

4 Laekense herder

De Laekense herder is een van de vier Belgische herdershonden en is vernoemd naar het Belgische dorp Laeken. Dit ras staat bekend om zijn elegantie, intelligentie en waakzaamheid. Het is het minst voorkomende Belgische herdersras en wordt vaak beschouwd als een zeldzaamheid.

De Laekense herder heeft een middelgroot tot groot formaat en heeft een ruwe, stugge vacht in verschillende tinten rood, fawn of grijs. Het ras is gefokt als herdershond en wordt vaak gebruikt voor bewaking, speuren en als politiehond. Laekense herders hebben een hoog energieniveau en zijn zeer actief, waardoor ze geschikt zijn voor gezinnen die veel tijd hebben om met hen te wandelen, trainen en spelen.

5 Brusselse Griffon

brusselse griffon

Hoewel het geen herdershond is, is de Brusselse Griffon een zeer populair Belgisch hondenras dat vaak wordt geassocieerd met België. Het ras is vernoemd naar de Belgische hoofdstad Brussel en is een kleine, levendige hond met veel karakter.

De Brusselse Griffon is een kleine hond, meestal niet groter dan 25 cm en weegt tussen de 3 en 6 kg. Het ras heeft een korte, ruwe vacht die in verschillende kleuren kan voorkomen, waaronder zwart, zwart en bruin, rood en beige. Het ras heeft een karakteristieke uitstraling met grote ogen en een stopneus.

De Brusselse Griffon is een speelse, levendige hond met een hoge intelligentie. Het ras is zeer aanhankelijk en loyaal aan zijn eigenaar en kan goed overweg met kinderen. Brusselse Griffons kunnen soms wat terughoudend zijn tegenover vreemden, maar ze wennen meestal snel aan nieuwe mensen als ze goed gesocialiseerd zijn.

6 Belgische Mastiff

De Belgische Mastiff, ook bekend als de Mechelse Mastiff, is een groot Belgisch hondenras dat een lange geschiedenis heeft als werkhond. Het ras staat bekend om zijn kracht, uithoudingsvermogen en beschermende instincten en wordt vaak gebruikt als politiehond, bewakingshond en militaire hond.

De Belgische Mastiff heeft een imposante verschijning en kan tot 70 kg wegen en meer dan 60 cm hoog worden. Het ras heeft een korte, dichte vacht die meestal in tinten van rood of fawn voorkomt. Belgische Mastiffs hebben een sterke, gespierde bouw en een robuust skelet dat hen geschikt maakt voor fysiek veeleisende taken.

Als werkhond heeft de Belgische Mastiff een hoog energieniveau en heeft hij veel beweging nodig om gezond en gelukkig te blijven. Het ras is zeer intelligent en heeft uitgebreide training nodig om zijn potentieel te bereiken. Belgische Mastiffs zijn ook zeer beschermend en kunnen agressief worden tegenover vreemden als ze niet goed gesocialiseerd zijn.

7 Belgische kortharige Pointer

De Belgische Kortharige Pointer, ook wel bekend als de Brak of de Chien d’Artois genoemd, is een van de oudste hondenrassen uit België en wordt al eeuwenlang gebruikt als jachthond. Dit ras is van gemiddelde grootte en heeft een korte, dichte vacht in verschillende tinten van rood, wit en zwart.

De Belgische Kortharige Pointer is een zeer energieke en atletische hond die zeer geschikt is voor de jacht op klein wild, zoals konijnen en hazen. Dit ras is zeer intelligent en gemakkelijk te trainen, waardoor het een geweldige metgezel is voor ervaren jagers. Ze zijn ook sociaal en vriendelijk tegenover hun gezin, en kunnen het goed vinden met kinderen.

Hoewel de Belgische Kortharige Pointer een uitstekende jachthond is, heeft hij veel beweging nodig om gelukkig en gezond te blijven. Het is daarom belangrijk dat eigenaren voldoende tijd en energie hebben om dit ras regelmatig te laten bewegen en trainen. Dit ras is ook zeer onafhankelijk en kan soms koppig zijn, waardoor het belangrijk is om vast te houden aan een consistente training.

8 Belgische Lakenois

De Belgische Lakenois is een hondenras dat afkomstig is uit België en deel uitmaakt van de Belgische herdershondenfamilie, samen met de Mechelse Herder, Tervurense Herder en Groenendaeler. Het ras staat bekend om zijn ruige, golvende vacht die in tinten van rood, grijs en fawn kan voorkomen.

De Lakenois heeft een middelgroot formaat en weegt tussen de 20-30 kg. Het ras heeft een sterke, gespierde bouw en is zeer alert en behendig. De Lakenois heeft een uitgesproken en eigenwijs karakter, maar kan ook zeer loyaal en beschermend zijn jegens zijn gezin.

9 Bouvier des Flandres

bouvier

De Bouvier des Flandres, ook wel Vlaamse Koehond genoemd, is een Belgisch hondenras dat oorspronkelijk werd gefokt voor het hoeden van vee. Het ras staat bekend om zijn indrukwekkende omvang, krachtige bouw en beschermende karakter.

De Bouvier des Flandres heeft een ruige, dichte vacht in tinten van zwart, grijs of blonde en kan tot 68 cm hoog en 41 kg zwaar worden. Het ras heeft een vierkante, gespierde bouw en een imposante verschijning. De Bouvier des Flandres heeft een zelfverzekerd en kalm karakter en is zeer loyaal en beschermend jegens zijn gezin.

Als werkhond is de Bouvier des Flandres intelligent, gehoorzaam en zeer toegewijd aan zijn taken. Het ras kan worden getraind als politiehond, bewakingshond of hulphond. De Bouvier des Flandres heeft veel beweging nodig en moet regelmatig worden getraind om zijn fysieke en mentale gezondheid te behouden.

10 Schipperke

schipperke

Het Schipperke is een klein Belgisch hondenras dat bekend staat om zijn waakzaamheid, intelligentie en energieke persoonlijkheid. Het ras is van oorsprong een werkhond, vaak gebruikt op schepen en in werven om ongedierte te bestrijden en als waakhond.

Het Schipperke heeft een zwarte, dichte vacht en een compacte, stevige bouw. Het ras weegt meestal tussen de 3 en 9 kg en heeft een hoogte van ongeveer 25 cm. Het Schipperke is alert en zeer actief en heeft veel beweging en mentale stimulatie nodig om gelukkig en gezond te blijven.

Als huisdier is het Schipperke een loyale en aanhankelijke metgezel die zeer gericht is op zijn gezin. Het ras kan goed opschieten met kinderen en andere huisdieren, maar kan soms territoriaal en beschermend zijn. De Schipperke is zeer intelligent en kan gemakkelijk worden getraind voor gehoorzaamheid en trucs, maar kan soms koppig zijn en een sterke wil hebben.

Conclusie

België heeft een aantal prachtige hondenrassen voortgebracht die elk hun eigen unieke kenmerken en persoonlijkheden hebben. Van de krachtige en indrukwekkende Bouvier des Flandres en Belgische Mastiff, tot de intelligente en energieke Schipperke en Belgische kortharige Pointer, er is een Belgisch hondenras voor elke soort hondenliefhebber.

De Belgische herdershondenfamilie, met de Mechelse Herder, Tervurense Herder, Groenendaeler en Lakenois, staat bekend om hun werkethiek, intelligentie en loyaliteit. Deze honden worden vaak gebruikt als werkhonden en kunnen getraind worden voor verschillende doeleinden, zoals bewaking, speurwerk en zelfs hulpverlening.

België heeft ook een aantal minder bekende hondenrassen, zoals de Brusselse Griffon en het Schipperke, die elk een uniek en interessant ras vertegenwoordigen. Hoewel deze rassen misschien niet zo bekend zijn als sommige andere Belgische rassen, zijn ze nog steeds zeer geliefd bij hun eigenaren vanwege hun eigenzinnige persoonlijkheden en charme.

Kortom, de Belgische hondenrassen hebben veel te bieden en zijn zeer gewaardeerd door hondenliefhebbers over de hele wereld. Of je nu op zoek bent naar een werkende hond, een intelligente metgezel of gewoon een loyale en liefdevolle huisdier, er is een Belgisch hondenras dat bij jou past.


kimberly

Over de auteur

Hoi! Ik ben Kimberly en ik ben schrijver voor Hondendeal. Als trots baasje van een Toller en mijn jarenlange ervaring met allerlei uiteenlopende hondenrassen help ik mijn bezoekers graag een goede keuze te maken. Dit kunnen nieuwe hondenproducten zijn, maar ik geef ook graag handige tips omtrent opvoeding en de leukste hondensporten. Als je een vraag hebt over één van de blogs op mijn website, neem dan gerust contact met mij op!

Plaats een reactie