Russische hondenrassen: De top 13 populairste

Dit artikel is voor het laatst geupdate op 26 oktober 2023 door Kimberly

Ben jij benieuwd wat de populairste Russische hondenrassen zijn? In dit uitgebreide artikel kom je daar achter! Het kan als een verrassing komen dat er meer Russische hondenrassen zijn dan de Siberische Husky, de Samojeed en de Barzoi.

De meerderheid van de Russische honden werden gefokt voor bescherming en om in koud weer te leven, maar veel van hen zouden een geweldige hond zijn om mee naar huis te nemen voor je familie. Laten we snel de lijst met meest populaire Russische hondenrassen bekijken!

De populairste Russische hondenrassen

Als grootste land ter wereld is het geen verrassing dat Rusland verschillende productieve hondenrassen heeft. Van de slee-trekkende Siberische husky tot de barzoi, veel majestueuze rassen noemen Rusland hun thuis. Hoewel elk Russisch hondenras uniek is, hebben ze allemaal één gemeenschappelijke kenmerk: volharding. Doorheen de geschiedenis van Rusland hebben veel van zijn hondenrassen een aanzienlijke hoeveelheid tragedie gekend.

In 1917 slachtten revolutionairen het Russische koninklijke gezin uit, evenals veel van de volbloedhonden die geassocieerd werden met de adel (werkhonden werden gespaard). Gelukkig hebben hondenliefhebbers uit andere landen sommige Russische rassen in leven gehouden. Hieronder vind je de meest interessante Russische hondenrassen die geweldige metgezellen zijn.

1 Siberische Husky

siberische husky hond

De Siberische Husky is de meest populaire hond op deze lijst. Er wordt gedacht dat de stamboom van de Siberische Husky teruggaat tot meer dan 4000 jaar geleden en werd gefokt door de Chukchi-mensen (semi-nomadische inheemse mensen van oud Siberië) voor jagen, sleehonden en ook als gezelschap voor de families.

De Siberische Husky is een energieke, trouwe en vriendelijke ras dat een pak hond is en daarom goed omgaat met andere honden. Ze hebben wel een hoge prooibeleid en zullen kleine dieren achtervolgen, maar hun vriendelijke aard maakt hen slechte waakhonden, hoewel ze bekend staan om erg spraakzaam te zijn.

De Siberische Husky heeft een zeer dikke dubbele vacht die slechts enkele keren per jaar een bad nodig heeft en een wekelijkse borstelbeurt. Ze zijn een beetje een uitdaging om te trainen omdat ze onafhankelijk van aard zijn, maar ze zijn ook intelligent, dus consistente en beloningsgerichte training zou het trucje moeten doen.

Ze zijn werkhonden en zeer energiek, dus verwacht dat je de Siberische Husky veel oefent elke dag. Dit omvat activiteiten, zoals hardlopen en agility-proeven, naast dagelijkse wandelingen.

Lees ook: Top 15 keer de beste hondensnacks

Product advies

2 Samojeed

samojeed

De Samojeed is een populaire hond en behoort ook tot de werkhonden. Net als de Siberische Husky werd de Samojeed gefokt door semi-nomadische mensen genaamd de Samojeden die ruim 1000 jaar geleden vanuit Azië naar Siberië migreerden. Sammies werden gefokt om slee- en jachthonden te zijn en vormden een zeer nauwe band met hun mensen.

De Samojeed is een vriendelijke, zachtaardige en streken uithalende hond die zeer sociaal is en veel aandacht nodig heeft. Interessant feit; de beroemde ‘glimlach’ van de Samojeed is eigenlijk een kenmerk van hun snuit dat ervoor zorgt dat de hond niet slobbert, wat in het koude klimaat van Siberië zou voorkomen dat er ijspegels om de mond van de Samojeed vormen.

De Samojeed heeft een extreem dikke dubbele vacht die enkele keren per week geborsteld moet worden. Vooral omdat ze veel verharen, maar in het voorjaar en de herfst vrij veel verliezen. Ze hebben veel oefening nodig, waaronder dagelijkse wandelingen en veel tijd met hun familie spelen. Ze moeten altijd in een afgesloten ruimte of aan de lijn zijn omdat ze geneigd zijn om weg te lopen.

De Samojeed heeft een onafhankelijke streep maar heeft ook uitzonderlijk nauwe banden met mensen en daarom zal hij gemakkelijk trainen met vasthoudendheid en liefde, maar wees bereid om zo veel mogelijk tijd door te brengen met deze zachte en affectieve honden.

3 Barzoi

barzoi

Barzoi’s worden ook wel Russische Wolfhonden genoemd en ontstonden tijdens de heerschappij van de Romanovs (1613-1917). Ze werden gebruikt om mee te jagen op wolven. Toen de Romanov-familie tijdens de revolutie werd geëxecuteerd, werden de Barzoi’s samen met iedereen die met de familie verbonden was, vermoord. Ze zouden waarschijnlijk uitgestorven zijn als er niet Barzoi fokkers in het Verenigd Koninkrijk en Noord-Amerika waren geweest.

De Barzoi is een kalme, liefdevolle en trouwe hond die een aristocratische lucht heeft tijdens het rennen of als hij bij je voeten ligt. Ze spelen niet ruw of doen iets wat onwaardig lijkt, maar hun hoge jachtdrang zal ze aanzetten om kleine dieren te jagen.

De Barzoi heeft een lange, zijdeachtige vacht die minstens een paar keer per week geborsteld moet worden en alleen een bad krijgt wanneer nodig, om zijn natuurlijke oliën niet te verwijderen. Het trainen van de Barzoi kan een uitdaging zijn, omdat ze geneigd zijn tot onafhankelijkheid en koppigheid, dus consistent trainen met humor en liefde is de sleutel.

Ze zijn energieke honden die elke dag veel beweging nodig hebben en altijd in een omheind gebied of aan de lijn moeten zijn als ze buiten zijn, omdat ze geneigd zijn om alles wat beweegt achterna te rennen.

4 Russische toyterriër

De Russische toyterriër is een zeer grote en krachtige hond die intelligent, rustig en moedig is en bij vreemden terughoudend is. Hun instincten zijn om hun familie te beschermen, net zoals thuis te ontspannen en hun omgeving te monitoren. De Russische toyterriër heeft een zeer dikke dubbele vacht die minstens een paar keer per week geborsteld moet worden en af en toe een gezichtsborstel nodig heeft.

Ze zijn zeer energieke honden die minimaal 40 minuten per dag aan oefeningen nodig hebben, naast andere activiteiten, waaronder hardlopen, zwemmen en lange wandelingen. Zonder voldoende beweging of tijd met hun eigenaar, zal de Russische toyterriër vernietigend worden. Training zal een uitdaging zijn, omdat ze dominante persoonlijkheden hebben en het beste zullen doen met consistente, beloningsgebaseerde training met een ervaren eigenaar.

De Russische toyterriër heeft zijn oorsprong in de Engelse Toy Terrier, die in de 18e eeuw in Rusland arriveerde. De Russische Toy Terrier stond bijna op het punt uit te sterven tijdens de Russische revolutie in 1917, maar in 1958 werd door middel van verschillende foklijnen een nieuw en uniek pupje geïntroduceerd en was de oorsprong van de Russische toyterriër.

De Russische toyterriër is een klein, intelligent en speels Russisch ras dat de hele dag zal spelen en dan genieten van het slapen op je schoot zolang je het laat. Ze zijn zeer toegewijd aan hun familie, maar zijn bij vreemden terughoudend.

Er zijn twee rassen van de Russische toyterriërs, en verzorging zal afhangen of je de gladharige of langharige hond hebt. De gladharige variëteit is duidelijk veel lager in het onderhoud. Het heeft een wekelijkse borstelbeurt nodig in vergelijking met de borstel de longhaired 2 of 3 keer per week. Ze zijn matig actief en hebben regelmatig oefening nodig, maar korte runs (zelfs in je appartement) zullen voldoen.

5 Russische Tsvetnaya Bolonka

De Russische Tsvetnaya Bolonka is onderdeel van de Foundation Stock Service (FSS), waarmee records bijgehouden kunnen worden voor rassen die momenteel niet geregistreerd zijn bij de AKC. De Russkaya Tsvetnaya Bolonka betekent “Russische gekleurde lapdog” en stamt uit de 18e eeuw als een geschenk aan de Russische adel van koning Lodewijk IV van Frankrijk. Russische speelhonden waren tot die tijd niet gebruikelijk vanwege het koude klimaat en de noodzaak aan gezonde werkhonden.

De Bolonka is een speelse, liefdevolle en intelligente kleine hond die gewijd is aan zijn familie en kinderen absoluut geweldig vindt. Ze kunnen zeer goed samenleven met andere dieren, maar zijn onafhankelijk, wat niet typisch is voor de speelhonden. De Bolonka is zeer affectief en charmant en is de perfecte hond voor een gezin dat in een appartement woont.

De Bolonka is hypoallergeen en heeft een lang haar dat meerdere keren per week geborsteld moet worden en af en toe een gezichtskapsel nodig kan hebben. Ze hebben dagelijks oefening nodig en zijn energiek, maar ze hebben niet veel oefening nodig. Korte stevige wandelingen en het spelen van spellen zoals het rollen van een bal en het leren van nieuwe trucjes houden hen blij en gezond.

Hun onafhankelijke aard maakt het trainen uitdagend, maar vroege socialisatie en training met geduldige vasthoudendheid zou goed moeten werken voor de Bolonka.

6 Kaukasische owcharka

De Kaukasische owcharka is een grote hond die oorspronkelijk afkomstig is uit het oostelijke Europees berggebied van Kavkaz (Kaukasus). Het werd gefokt in deze bergen voor het bewaken en beschermen van kudden schapen, en veel worden vandaag de dag gebruikt als bewakingshonden in Russische gevangenissen.

Als waakhond is de Kaukasische owcharka zeer beschermend voor zijn familie. Het is erg moeilijk om vreemden (volwassenen, kinderen en andere dieren) in het huis te brengen zonder dat deze hond agressief wordt. Ze zijn ongelooflijk trouw aan hun familie (hun roedel) en kunnen lief en lief zijn, zelfs ten opzichte van huisdieren. Echter, het duurt een zeer ervaren eigenaar met een stevige hand om de Kaukasische owcharka te behandelen.

De verzorging van de Kaukasische owcharka bevat het borstelen minstens 2 of 3 keer per week (de langharige ras zal dagelijks moeten borstelen) en ze neigen er vaak toe om regelmatig te verharen. Ze zullen het beste doen in een huis met een grote tuin en lange dagelijkse wandelingen en hikes. Training is een uitdaging omdat ze zeer onafhankelijk en intelligent zijn, dus veel geduld en positieve versterking zal helpen.

7 Centraal-Aziatische owcharka

De Centraal-Aziatische owcharka wordt beschouwd als één van de oudste honden vandaag (teruggaand tot 5.000 jaar). Dit ras is niet gefokt of gecreëerd door iemand; ze zijn door natuurlijke selectie geëvolueerd. Ze werden gebruikt als bewakers voor vee en voor hun families.

De Centraal-Aziatische owcharka is een onafhankelijke, moedige en stille hond die het beste zou profiteren van een ervaren hondeneigenaar. Ze zijn groot en krachtig en, net als de Kaukasische owcharka, zijn ze zeer beschermend voor hun territorium en familie en reageren niet goed op vreemden. Ze zijn actief buiten maar stil en rustig binnen.

De Centraal-Aziatische owcharka is nogal eenvoudig in onderhoud met betrekking tot verzorging, want ze zullen misschien slechts eenmaal per maand borstelen. Echter, ze verliezen massaal elke lente en zullen meer frequente borstelbeurten nodig hebben.

Hoewel het rustige honden zijn, hebben ze een redelijke hoeveelheid oefening nodig en zullen ze het beste doen in huizen met grote tuinen. Ze zijn moeilijk te trainen vanwege hun intelligentie en onafhankelijkheid, maar vasthoudendheid en een stevige maar liefdevolle hand zal helpen.

8 Yakutische Laika

De Yakutische Laika is een andere Foundation Stock Service-hond bij de AKC en had zijn oorsprong in de regio Yakutia in Siberië. De inheemse Yakute-mensen gebruikten de Yakutische Laika als gezinshonden en voor het drijven van rendieren en jagen. Ze waren een van de eerste honden om sleeën te trekken.

Yakutische Laikas zijn geweldige gezinshonden omdat ze sterke banden met kinderen vormen en het goed kunnen vinden met andere honden. Ze hebben een hoog jachtinstinct en kunnen kleine dieren achtervolgen, maar als ze samen met een kat opgroeien, kunnen ze een vriendschap vormen. De Yakutische Laika is liefdevol, toegewijd en teder.

De Yakutische Laika moet ongeveer een keer per week worden geborsteld, maar ze verliezen veel haar in de lente en de herfst en moeten dan elke dag worden geborsteld. Ze zijn energieke honden die veel regelmatige oefening nodig hebben en niet te lang alleen gelaten moeten worden.

Ze zijn relatief gemakkelijk te trainen vanwege hun intelligentie en gehoorzaamheid, maar wees je ervan bewust dat ze behoorlijk onafhankelijke honden zijn en vreemden wantrouwen.

9 Zuid-Russische owcharka

De Zuid-Russische owcharka wordt ook wel de Russische Ovcharka genoemd en is onderdeel van de grootste hondenrassen. Men gelooft dat het een afstammeling is van de wolf gecombineerd met waakhonden en andere regionale herdershonden. Ze werden gebruikt als herders en bewakers van kuddes vee in de Russische steppen.

De Zuid-Russische owcharka is een zeer onafhankelijke hond die graag tijd met hun gezin doorbrengt. Ze doen echter ook goed als ze alleen zijn en brengen tijd door met het patrouilleren van hun territorium. Ze kunnen speels en liefdevol zijn, maar alleen matig omdat hun bewaker-natuur hen altijd waakzaam houdt.

De Zuid-Russische owcharka heeft een dubbele vacht die lang haar heeft en een behoorlijke hoeveelheid verzorging nodig heeft om te helpen met het verliezen en om knopen te voorkomen. Ze zijn zeer energieke honden die veel oefening nodig hebben en minstens 60 minuten dagelijkse oefening vereisen. Trainen, zoals bij de meeste Russische rassen, is een uitdaging vanwege hun onafhankelijke aard, maar doorzettingsvermogen en stevige training en socialisatie zijn geschikt.

10 Russisch-Europese laika

De Russisch-Europese laika wordt ook wel de Russo Laika genoemd en is onderdeel van de werkhondengroep bij de Raad van Beheer. Hun oorsprong begon in het gebied tussen Finland en de Uralmountains, en ze zijn het kleinste van de 3 rassen Laika. Ze werden gefokt om jachthonden te zijn van zowel klein als groot wild, maar voornamelijk van eekhoorns.

De Russisch-Europese laika is een zeer vriendelijke, affectieve en trouwe hond die het goed kan vinden met kinderen. Maar ze zijn erg territoriaal en kunnen agressief zijn tegen onbekende honden op hun terrein en zijn wantrouwig tegenover vreemden.

Zoals bij de meeste Russische rassen heeft de Russisch-Europese laika een dikke dubbele vacht die dagelijks geborsteld moet worden, maar slechts een paar keer per jaar een bad nodig heeft. Ze zijn zeer energieke honden die minstens 60 minuten oefening per dag nodig hebben. Ze zullen niet gelukkig zijn als ze in de stad wonen, maar zullen bloeien als ze in het platteland wonen.

Trainen is net zo’n uitdaging voor de Russisch-Europese laika als voor de andere Russische rassen vanwege hun onafhankelijke streep. Door stevig geduld en beloningen te gebruiken, krijg je een liefdevolle en beschermende metgezel.

11 Oost Siberische Laika

De Oost Siberische Laika is de grootste van de Laika-rassen en maakt deel uit van de werkhonden groep. Ze worden gezien als het ras dat het meest verwant is aan wolven (samen met de andere Laika-rassen) en zijn gefokt om te jagen. Ze zijn vandaag een zeldzaam ras.

Ze zijn erg trouwe honden voor hun familie en doen het goed met oudere kinderen, maar ze zijn territoriaal en kunnen niet goed opschieten met andere honden. Ze zouden het beste doen in een huishouden zonder andere huisdieren, vooral vanwege hun hoge prooidrift. De Oost Siberische Laika maakt een uitstekende waakhond omdat hij vreemden wantrouwt.

Ze hebben een zeer dikke, dubbele vacht van medium lengte die minstens een keer per week geborsteld moet worden, maar vaker als ze ’s lente en ’s herfst verliezen. De Oost Siberische Laika is zeer energiek en heeft dagelijks lange wandelingen en beweging nodig om gelukkig te zijn, maar vermijd hondenparken vanwege hun agressiviteit tegenover andere honden. Training, zoals gebruikelijk, zal een uitdaging zijn vanwege hun onafhankelijke en koppige aard.

12 West Siberische Laika

De West Siberische Laika is qua karakter en uiterlijk vrijwel hetzelfde als de andere twee Laika-rassen en maakt ook deel uit van de Northern Breed Group in de UKC. Ook zij werden gebruikt als jachthonden en zijn iets lichter en kleiner van bouw in vergelijking met de East Siberische Laika.

De West Siberische Laika is liefdevol en toegewijd aan zijn familie, maar kan ook vriendelijk zijn tegen vreemden. Net als de meeste honden op deze lijst, zijn ze niet geschikt voor beginnende hondeneigenaren, omdat ze koppig zijn en niet lang alleen gelaten kunnen worden, anders worden ze vernietigend. Ze zijn intelligent en bereid om te leren, maar hebben een hoge prooidrift en zouden het beste doen in een huis zonder kleine huisdieren.

De West Siberische Laika heeft een dikke dubbele vacht die minstens een keer per week geborsteld moet worden, maar in de herfst en lente uitgebreid zal verliezen en dan dagelijks geborsteld moet worden. Ze zijn hoogenergetische honden die veel beweging nodig hebben, anders worden ze vernietigend. Ze doen het niet goed in appartementen. Training is een uitdaging vanwege hun koppigheid, maar ze zullen het snel oppikken vanwege hun intelligentie en trouw.

De Oost-Europese Herder is een onderdeel van de Pastoral en Stock Dog Breeds van de CKC en, zoals je aan zijn uiterlijk kunt zien, is hij gefokt van de Duitse Herder. De Sovjet-leger fokte de Duitse Herder met Russische honden zoals de Laikas en de Ovcharkas, en ze werden tussen de jaren 1930 en 1950 gevestigd. Ze werden voornamelijk gebruikt door de politie en het leger voor patrouille en in de KGB-dienst.

De Oost-Europese Herder is een zelfverzekerde, waakzame, trouwe en speelse hond die toegewijd is aan zijn familie. Ze kunnen goed overweg met andere huisdieren, maar moeten opgevoed en gesocialiseerd worden met katten. Ze zullen anders iedere persoon en het dier in het gezin beschermen.

Net als de meeste Russische rassen hebben ze een dikke dubbele vacht die minstens twee keer per week geborsteld moet worden, vooral omdat ze het grootste deel van de tijd verharen. De Oost-Europese Herder is een zeer actieve hond die elke dag 1 of 2 lange wandelingen nodig heeft en een huis met een grote tuin nodig heeft. Ze zijn gretig om te behagen en intelligent en makkelijk te trainen, maar met de gebruikelijke waakzaamheid voor hun onafhankelijke aard.

13 Russische Spaniël

De Russische Spaniël werd in 1951 in Rusland ontwikkeld in een poging om de benen van Spaniels zoals de Cocker Spaniël te verlengen. Ze zijn opgewekte en vriendelijke honden die geweldige gezinshuisdieren zijn, omdat ze lief zijn voor kinderen en andere huisdieren. Ze hebben wel instincten die ze kunnen aanzetten om kleine dieren achterna te jagen, maar ze houden van bijna iedereen die ze tegenkomen.

Een van de weinige Russische rassen zonder dubbele vacht, heeft de Russische Spaniel een vacht van gemiddelde lengte die water en vuil afstoot. Daarom heeft hij maar een paar keer per jaar een bad nodig en moet hij meerdere keren per week geborsteld worden.

Ze zijn energiek, maar hebben maar een gemiddelde hoeveelheid wandelingen en speeltijd nodig. Zolang ze de juiste hoeveelheid beweging krijgen, kunnen ze het goed doen in een appartement. Trainen is gemakkelijk met de Russische Spaniël, omdat hij graag wil behagen en een intelligente hond is.

Veelgestelde vragen

Wat is de meest populaire hond in Rusland?

De meest populaire hond in Rusland is de Russische Tsjevakov – ook wel de Russische Laika genoemd. Deze staartloze hondenras komt oorspronkelijk uit Noord-Rusland en heeft een uithoudingsvermogen en veerkracht die erkend wordt door liefhebbers van over de hele wereld. Deze honden zijn intelligent, liefdevol en gemakkelijk te trainen.

Welke hond wordt ook wel de wolfkiller genoemd?

De Karelische Berenhond, ook wel bekend als de Karelski Ovtcharka, wordt ook wel de Wolfkiller genoemd. Deze hond is sterk, intelligent en gedisciplineerd. Hij is zeer toegewijd aan zijn eigenaar en beschermt zijn gezin met alles wat hij heeft. Hij is een geweldige waakhond, maar hij is ook gevoelig en wordt graag verwend.

Conclusie

Er zijn verschillende andere rassen Russische honden die niet op de lijst staan, omdat ze uitzonderlijk zeldzaam waren, of omdat ze uitgestorven zijn (zoals de Moskou waterhond). De meeste Russische honden werden gefokt voor koud weer, dus verwacht veel verharen, en veel van hen zijn werkhonden en hebben een zeer onafhankelijke aard. Ze zijn allemaal prachtige honden, en misschien is er een van hen de perfecte match voor je gezin.


kimberly

Over de auteur

Hoi! Ik ben Kimberly en ik ben schrijver voor Hondendeal. Als trots baasje van een Toller en mijn jarenlange ervaring met allerlei uiteenlopende hondenrassen help ik mijn bezoekers graag een goede keuze te maken. Dit kunnen nieuwe hondenproducten zijn, maar ik geef ook graag handige tips omtrent opvoeding en de leukste hondensporten. Als je een vraag hebt over één van de blogs op mijn website, neem dan gerust contact met mij op!

Plaats een reactie