Goldendoodle

Dit artikel is voor het laatst geupdate op 26 oktober 2023 door Kimberly

De Goldendoodle is een één van de populairste honden op dit moment. Het is een kruising tussen een Golden Retriever en een Poedel. Hij heeft het uiterlijk van een grote knuffelbeer, maar deze honden zijn zoveel meer dan dat!

In dit artikel vertel ik je graag alles over deze bijzondere kruising tussen de poedel en de golden retriever. Maar ook waarom hij zo geliefd is, en je komt erachter of dit dé hond is die jij graag wilt!

Net zoals bij veel andere honden zijn er bij de Goldendoodle een aantal belangrijke punten waar je rekening mee moet houden. Denk hierbij aan het karakter van de hond, de verzorging en zijn of haar behoeftes.

Ook is het verstandig om vooraf rekening te houden met eventuele dierenarts kosten, de honden producten die je moet aanschaffen als jij een Goldendoodle verwacht, en het beste hondenvoer niet te vergeten!

Nog steeds enthousiast over deze superleuke kruising? Lees dan zeker verder! In dit artikel ga ik in op de normale Goldendoodle, en niet de kleine Goldendoodle, al lijkt deze in heel veel opzichten op z’n grotere broer!

Uiterlijke kenmerken

AfkomstAustralië
GroepKruisingen
HoogteReuen: 60 centimeter
Teven: 55 centimeter
GewichtTussen de 25 – 35 kg
Levensverwachting13 tot 15 jaar
KleurAlle kleuren en variaties zijn mogelijk

Geschiedenis van de Goldendoodle

Net zoals bij heel veel kruisingen is de geschiedenis niet helemaal duidelijk. Wel weten we dat deze in de vroege jaren ’60 voor het eerst werden gefokt met als doel om geleidehond te worden. Deze lieve honden zijn daar zeer geschikt voor, daar kom ik verderop in dit artikel nog op terug.

In de jaren negentig werden deze honden bekender, zoals dat bij meerdere kruisingen het geval is. Deze honden zijn niet alleen in Nederland populair, maar in heel veel andere landen. In Nederland wordt de Goldendoodle op dit moment niet erkend als hondenras. Daardoor is het niet mogelijk om een stamboom te krijgen bij een Goldendoodle pup.

goldendoodle hond

Er zijn gelukkig heel veel fokkers die deze honden op een zeer verantwoorde manier fokken. Deze zijn vaak aangesloten bij lokale hondenclubs en hebben als doel het fokken van gezonde Goldendoodles.

De geschiedenis kan voor het grootste deel helpen om de persoonlijkheid en karakter van de hond te achterhalen. In dit geval kan je het beste kijken naar de voorouders van de Goldendoodle, de poedel en de golden retriever.

Als we kijken naar de Golden Retriever dan is dat oorspronkelijk een jachthond uit Schotland. Deze honden werden gefokt om jagers te helpen hun prooi op te halen.

De normale poedel is een Duitse jachthond die het liefst op eenden jaagt. Deze sportieve honden hebben veel energie en zijn gek op water! Als we beide karakters combineren dan krijgen we een hond met veel energie die graag voor zijn gezin wil werken. Maar ook een hond die het heerlijk vindt om samen te spelen en te knuffelen.

Karakter van de Goldendoodle

Het karakter van de Goldendoodle is het beste te omschrijven als een lieve hond die gek is op het leven. Ze zijn bijna altijd vrolijk en opgewekt en willen maar al te graag met je spelen. Hij heeft veel energie waar je als hondeneigenaar rekening mee moet houden, daar kom ik later op terug.

Veel nieuwe baasjes die de Goldendoodle als eerste hond hebben kunnen vanwege deze energie voor verassingen komen te staan. Deze hoeveelheid energie hebben ze geërfd van de Poedel.

In huis zijn deze honden over het algemeen rustig en kalm. Vanwege hun karakter zijn ze gek op knuffelen en willen ze graag voor je werken. Dat stukje hebben ze dan weer van de golden retriever geërfd. Omdat deze honden van nature vrij kalm zijn worden ze door professionals ook regelmatig als therapiehond ingezet.

Hij is dol op gezelschap en is het liefst dicht bij je in de buurt. Wil je liever een hond die zelfstandiger is, dan is deze hond niet geschikt. De meeste mensen kiezen gelukkig juist vanwege deze eigenschap voor de Goldendoodle. Niet iedereen kan dit namelijk waarderen.

Bovendien beschikken deze honden over een hoge intelligentie. In combinatie met zijn energieniveau kan dit tot problemen leiden als je hem of haar niet voldoende beweging geeft. Maar ook mentale stimulatie is bij deze honden belangrijk. Denk hierbij aan een hondenpuzzel of snuffelmat. Deze producten zijn bij uitstek geschikt voor Goldendoodles!

goldendoodle pup

Naar onbekende mensen is hij doorgaans rustig en kalm, mits de hond op een positieve manier wordt benaderd. Dit laatste geldt trouwens voor de meeste honden. Deze honden zijn geschikt voor gezinnen met kinderen. Als je met het gezin op vakantie gaat dan wil de Goldendoodle het liefste met je mee. Gezinnen die op zoek zijn naar een waakhond kunnen beter naar een ander hondenras kijken.

Kortom, als je in staat bent om de Goldendoodle goed op te voeden en te trainen dan is het een geweldige familiehond! Vanwege de voorouders kan het zijn dat hij niet goed overweg kan met eenden, maar dit staat zeker niet vast.

Zo hebben wij een Nova scotia duck tolling retriever, afgekort een Toller. Deze honden zijn gefokt om met hun staart eenden te lokken en uit het water te halen. Evie is echter gek op eenden en zal ze nooit verwonden.

Uiterlijk & Formaat van de Goldendoodle

Gemiddeld worden Goldendoodles 53 centimeter groot en wegen ze tussen de 20 en 23 kilogram, althans dat is volgens de ras standaard. In werkelijkheid worden Goldendoodles tussen de 55 en 60 centimeter groot en wegen ze ergens tussen de 25 en 35 kilogram.

Deze grote verschillen zijn gemakkelijk te verklaren, er zijn namelijk een aantal soorten Goldendoodles. Denk hierbij aan de mini, klein, standaard, middel en groot. Mocht je je zorgen maken dan is het verstandig deze zorgen met de fokker te bespreken.

Goldendoodles zijn, ik kan het niet vaak genoeg benoemen, echte knuffelberen. En niet alleen qua uiterlijk. Een volwassen Goldendoodle is goed in vorm en heeft een uitgebalanceerd uiterlijk. Hij heeft een kalm en vrolijk karakter en staat open voor vreemden, mits deze hem op een goede manier benaderen.

Dankzij zijn uiterlijk maakt hij kenbaar dat het een toegankelijke vriendelijke hond is. De bouw van deze honden is doorgaans atletisch en hij heeft een lichte en soepele pas tijdens het wandelen. De normale en grotere Goldendoodle is over het algemeen gespierder dan zijn kleinere broertjes en zusjes.

Als we kijken naar de snuit van de Goldendoodle dan heeft deze meer weg van de Golden Retriever dan van de Poedel. Daardoor heeft deze hond een rondere vorm. Dankzij de ovaalgevormde ogen heeft hij een lief en nadrukkelijk uiterlijk.

De hebben een gemiddelde grootte en hangen over zijn gehele gezicht tot de kaaklijn. Tot slot hebben ze een mooie volle vacht waardoor een goede vacht verzorging essentieel is bij deze honden, daar kom ik later in dit artikel op terug!

golden doodle

Kleuren & Vacht van de Goldendoodle

Dit wordt een uitgebreid stukje, er zijn namelijk drie verschillende soorten vacht, recht, golvend en gekruld, Waarbij de gekrulde vacht ongeveer vergelijkbaar is met de Poedel. Het zogenaamde KRT71 gen is verantwoordelijk welk soort vacht de Goldendoodle krijgt.

Sommige fokkers kunnen dit gen testen om zo gemakkelijker te kunnen voorspellen welk soort vacht de Goldendoodle krijgt. Voor veel mensen is de vacht een bewuste keuze, maar naar mijn mening is het karakter en zijn gezondheid belangrijker om rekening mee te houden.

Ook lees je op sommige websites dat de Goldendoodle één van de hypoallergene honden is. Dat klopt voor een groot deel. De Goldendoodle heeft namelijk de eigenschap om weinig vacht te verliezen. Dat maakt ze een goede keuze voor mensen die een lichte allergie hebben.

Goldendoodles zijn er in allerlei verschillende kleuren, de meest bekende is de crème kleur. Dit is de kleur die je doorgaans op straat vaak tegenkomt. Er zijn ook Goldendoodles die een zwarte of bruine vacht hebben.

Beweging van de Goldendoodle

De standaard Goldendoodle die wij in dit artikel bespreken heeft veel energie. Deze honden moeten dagelijks meerdere keren uitgelaten worden, en hebben tenminste één uur beweging nodig. Bij de opvoeding van deze hond is het zeer belangrijk om hier consequent in te zijn.

Honden die te weinig beweging krijgen kunnen onrustig worden, gedragsproblemen ontwikkelen of op spullen in huis beginnen te knagen. Vanwege zijn intelligentie moet je de Goldendoodle ook mentaal uitdagen!

Ook zijn ze gek op water, net zoals de meeste golden retrievers daarvan houden. Moedig dit gedrag gerust aan, als hij tijdens de wandeling zin heeft om de vijver in te gaan. Mits dat natuurlijk kan, en het geen vervuild water is. Je kan natuurlijk ook altijd een hondenzwembad opzetten, dat is bij deze honden altijd een succes!

Ik heb het al eerder even benoemd, maar mentale stimulatie is bij de Goldendoodle van groot belang. Hij moet zijn koppie echt gebruiken. De hond kan ongewenst gedrag vertonen als je hem deze mentale stimulatie niet geeft. Het is dan ook verstandig om te investeren in denkspelletjes en ander leuk speelgoed.

goldendoodle traning

Leefomgeving van de Goldendoodle

Een Goldendoodle heeft ruimte nodig om te kunnen spelen en te rennen. Een ruime achtertuin is dan ook bijna een vereiste voor deze honden. Als je in een appartement woont met een klein balkon dan is deze hond niet geschikt voor jouw.

Ook wil hij het liefst met ieder gezinslid spelen en ravotten. Je vermaakt hem bijvoorbeeld goed met een zwembad in de achtertuin waar jullie samen in kunnen spelen tijdens warme dagen. Ze zijn niet voor niets enorm geliefd en populair. Het is een echte familiehond die graag bij z’n gezin en familie is.

Training van de Goldendoodle

Deze intelligenten honden vragen om een goede training. Naast de bijna verplichte cursus doe je er verstandig aan om verder te trainen met deze hond. Denk hierbij aan hondensporten zoals Agility of een andere uitdagende sport. Zorg er wel voor dat deze sport een mentale uitdaging is voor hem.

Deze honden pakken nieuwe hondencommando’s en trucjes snel op, en als je hem beloond met goed gedrag, dan leren deze honden heel snel. De Goldendoodle is daardoor een goede keuze voor nieuwe hondeneigenaren, mits deze tijd en moeite willen steken in de hond.

Begin dan ook met de training zodra je de Goldendoodle pup in huis hebt. Consequentie is één van de belangrijkste aspecten die komen kijken bij het trainen van deze honden. Stel regels op en probeer ongewenst gedrag snel af te leren. Beloon goed gedrag, jouw Goldendoodle is slim genoeg om snel te leren!

Socialisatie is één van de belangrijkste onderdelen bij de training van de hond, dit geldt trouwens niet alleen voor de Goldendoodle. Iedere hond moet goed opgevoed worden. Laat de hond dan ook veelvuldig met andere honden spelen, op een losloopveld bijvoorbeeld. Neem hem ook gerust mee naar de drukke stad, en laat hem wennen aan lawaai en andere geluiden. Hiermee vergroot je het zelfvertrouwen van de hond.

De hond op een positieve manier benaderen is verstandig als hij of zij iets goed- of iets verkeerds doet. Straffen is bij geen enkele hond verstandig, ook bij de Goldendoodle niet.

Omdat deze honden echte gezinshonden zijn vinden de meesten het ook niet prettig om lang alleen gelaten te worden. Natuurlijk is het goed om de hond te leren om soms ook alleen te zijn, maar laat hem niet constant vaak en langdurig alleen in huis.

goldendoodle kopen

Gezondheid van de Goldendoodle

De Goldendoodle is over het algemeen een zeer gezonden hond. Ze kunnen tussen de 13 en 15 jaar oud worden, dat is een hoge leeftijd voor middelgrote honden. Geef je de hond voldoende beweging, dan zorg je ervoor dat hij de oudere leeftijd in goede gezondheid bereikt.

Geef ze goed uitgebalanceerd hondenvoer van hoge kwaliteit en bezoek de dierenarts regelmatig voor een controle. Een voorwaarde is wel dat je de Goldendoodle koopt bij een goede hondenfokker.

Net zoals andere honden zijn ook deze honden vatbaar voor sommige gezondheidsproblemen. Daarvoor kan je het beste kijken naar de gezondheidsproblemen van de ouders van deze honden. In dit geval de Poedel en de Golden Retriever. Hieronder staan twee problemen die bij beide ouders het meeste voorkomen.

Oogaandoeningen

Een Goldendoodle is vatbaar voor mogelijke oogaandoeningen. Vaak worden deze zichtbaar op latere leeftijd, maar het kan ook zijn dat jouw hond het op jongere leeftijd ontwikkeld.

De meest voorkomende oogproblemen zijn juveniele cataracten en progressieve retinale atrofie. Deze aandoeningen kunnen helaas leiden tot permanente schade waardoor jouw hond mogelijk zijn gezichtsvermogen verliest.

Het is daarom belangrijk te letten op een aantal signalen om er zo snel mogelijk bij te zijn. Denk hierbij aan een gezwollen oog, tranende ogen, jeukende ogen of ontstoken ogen. Dit hoeft natuurlijk niets te betekenen, en kan net zo goed onschuldig zijn. Vroege opsporing kan mogelijk leiden tot het behandelen van deze aandoeningen.

Heup- en elleboogdysplasie

Van deze term heb je ongetwijfeld wel eens eerder gehoord. Het is bij middelgrote honden één van de meest voorkomende gezondheidsproblemen. Helaas zijn zowel de Poedel als de Golden Retriever vatbaar voor deze ziekte. In het geval van deze ziekte groeien de gewrichten te snel waardoor er problemen kunnen ontstaan.

Helaas kan deze aandoening leiden tot vervelende klachten zoals pijn bij het lopen of artritis. Ook kan het zijn dat de hond moeite heeft met staan, wandelen of andere inspanningen.

Sebaceous Adenitis

Dit is een zeer zeldzame huidaandoening die de Goldendoodle heeft meegekregen van de Poedel. Deze ziekte zorgt voor een lagere productie van talg in de haarzakjes. Daardoor krijgen honden met deze ziekte last van huidschilvering.

Deze ziekte kan je herkennen aan jeuk, droge plekken en mogelijk zelfs haaruitval. Deze ziekte kan helaas niet worden behandel, maar het is mogelijk wel onder controle te houden. Vraag altijd je dierenarts om advies als je twijfels hebt!

Subvalvulaire stenose

Tot slot kunnen Goldendoodles Subvalvulaire stenose krijgen. Dit is een aandoening aan het hart en wordt overgebracht door de Golden Retriever. Deze ziekte veroorzaakt een vernauwing in de klep van de aorta. Die vernauwing kan leiden tot hartfalen.

De dierenarts kan hierop controleren door naar het hart te luisteren van jouw hond. Dit is één van de redenen waarom het verstandig is regelmatig de dierenarts te bezoeken!

goldendoodle voeding

Voeding voor de Goldendoodle

Afhankelijk van welk soort Goldendoodle je hebt eten ze gemiddeld 2 tot 3 maaltijden per dag. Het gewicht hangt sterk af van welk soort hondenvoer je koopt. Daar heb je allerlei verschillende mogelijkheden in, daar kan je op deze website alles over lezen!

In bijna alle gevallen staat op de achterkant van verpakking aangegeven hoeveel gram hondenvoeding je Goldendoodle moet hebben. Als je dit niet zeker weet kan je dit natuurlijk altijd met jouw dierenarts overleggen.

Goldendoodles doen het goed op voeding van hoge kwaliteit. Probeer in ieder geval het goedkoopste hondenvoer die je in de supermarkt kunt kopen te vermijden. Het beste kan je kiezen voor hondenvoer dat geschikt is voor middelgrote honden.

Als je jouw Goldendoodle net hebt en hij is 8 weken oud dan krijg je in de meeste gevallen hondenvoer mee van de fokker. Het is verstandig deze voeding de eerste tijd te geven. Hij is namelijk aan deze voeding gewend. Deze puppyvoeding moet je geven tot ze ongeveer 9 maanden oud zijn. Daarna kan je kijken naar voeding geschikt voor adult honden.

Hondenvoer van hoge kwaliteit zit boordevol goede voedingsstoffen zoals omega-3, en 6 vetzuren, vitaminen en tal van andere essentiële oliën en voedingsstoffen. Voor de ontwikkeling van jouw Goldendoodle moet je hem of haar goede voeding geven!

goldendoodle fokkers

Een goede verzorging

Het meest kenmerkende van deze hond is misschien wel zijn vacht. Een heerlijk bos met in de meeste gevallen veel krullen. Goede verzorging is mede daardoor essentieel. Dagelijks de hond borstelen met een speciale hondenborstel is bij deze honden echt noodzakelijk.

Met deze borstel zorg je er niet alleen voor dat mogelijke klitten en knopen worden verwijderd, maar met deze borstels haal je de onder vacht ook los. Gebruik in ieder geval niet jouw eigen kam of borstel, deze is te hard waardoor er huidirritatie kan ontstaan. In dit artikel heb ik het over de vacht van deze honden gehad, ze verharen weinig maar ook deze honden verharen een klein beetje.

Daarnaast is het verstandig de hond eens in de 7 tot 8 weken te wassen onder de douche. Om ervoor te zorgen dat jouw Goldendoodle lekker fris blijft ruiken kan je speciale hondenshampoo gebruiken. Ook hiervoor geldt, gebruik nooit jouw eigen shampoo! Deze bevatten ingrediënten waar jouw hond mogelijk huidirritatie van krijgt.

Tot slot is het goed om zijn gebit regelmatig te poetsen. Je wilt natuurlijk niet dat jouw hond gebits- of tandvleesproblemen krijgt. Net zoals hierboven moet je daar een speciale hondentandenborstel voor gebruik. Een normale mensentandenborstel is niet geschikt, de haren van deze borstels zijn namelijk te hard.

Ook zijn de tandenborstels voor honden specifiek ontwikkeld voor het gebit van de hond. Zo kom je gemakkelijker bij de kiezen waar zich vaak het meeste vuil ophoopt. Het is verstandig om iedere 2 weken zijn gebit te poetsen, maar als je de mogelijkheid hebt mag je dit gerust vaker doen!

Veel eigenaren van deze honden laten hun viervoeter iedere 7 tot 8 weken knippen bij een honden trimsalon. Je bent gemiddeld tussen de € 60,- en € 120,- per keer kwijt. Dit hangt er natuurlijk vanaf hoe groot jouw Goldendoodle is. Daarom kan het verstandig zijn zelf te investeren in een trimtafel en een honden tondeuse. Zo kan jij zelf aan de slag! Een belangrijk punt om rekening mee te houden!

De prijs van een Goldendoodle

Prijzen van deze honden kunnen sterk wisselen. Probeer in ieder geval geen hond te kopen bij een broodfokker. Er wordt vaak voor gewaarschuwd, maar helaas gebeurd het nog steeds vaak dat honden bij deze fokkers gekocht worden.

De prijs van een Goldendoodle wisselen tussen de € 1750,- en € 2300,-. Met name in de tijd waarbij corona op z’n hoogtepunt was waren de prijzen van de honden een stuk hoger. Inmiddels lijkt het weer terug te zijn op het normale punt.

hond goldendoodle

Goldendoodle fokkers

Ben je tot nu toe helemaal enthousiast geworden over deze leuke honden? In dat geval wil je meer weten over Goldendoodle fokkers. Gelukkig is het tegenwoordig niet moeilijk om een goede hondenfokker te vinden. Dit heeft natuurlijk alles met zijn populariteit te maken.

Het kan echter best zo zijn dat je een fokker vindt die niet bij jouw in de buurt zit. Zelf hebben beide honden aan de andere kant van Nederland vandaan. Het is dan ook slim om niet al teveel rekening te houden met de afstand.

Als je een Goldendoodle pup op marktplaats tegenkomt voor minder dan € 1250,- dan is dit één van de signalen dat er iets niet in orde is. De kans dat je in dat geval te maken hebt met een betrouwbare fokker zijn klein.

Heb je toch een pup gekocht voor veel minder? Zorg er dan voor dat je voldoende financiële mogelijkheden achter de hand hebt. De kans dat je veel geld bent bij de dierenarts omdat jouw pup allerlei problemen blijkt te hebben is vrij groot.

Zorg er ook altijd voor dat je de moeder, en misschien ook vader, van de puppy’s kunt zien. Bij goede hondenfokkers lopen deze in de meeste gevallen gewoon tussen de pups. Ook is het slim om te kijken naar de leefomstandigheden van deze pups. Worden ze bijvoorbeeld in huiselijke sfeer opgevoed? Is er veel contact tussen de fokker en de pups?

Daarnaast moet je vooraf kijken of er recensies te vinden zijn van de fokker die je op het oog hebt. Je kunt ook lid worden van Facebook groepen met andere Goldendoodle liefhebbers. Daar vindt je in veel gevallen het antwoord op jouw vragen!

Als je nog steeds heel graag een Goldendoodle wilt zijn er ook andere zaken waar je rekening mee moet houden. Zo moet jouw huis “puppyproof” zijn op het moment dat je de pup op kunt halen. Werk kabels weg die mogelijk doorgebeten kunnen worden en blokkeer plekken waar hij niet mag komen.

Ook moet je vooraf al een aantal producten voor jouw hond in huis halen. Denk hierbij aan een hondenmand, puppy speelgoed, puppyren en natuurlijk een riem en halsband. Zorg er in ieder geval voor dat je voldoende financiële middelen hebt om de kosten van de hond te kunnen betalen!

Conclusie

In dit artikel heb ik je alles verteld wat je moet weten over deze leuke hond! Hij is niet voor niets geliefd en populair in Nederland. Het is een liefdevolle hond met een speels karakter. Ook is het een zeer intelligente hond die je mentaal moet stimuleren.

Veelgestelde vragen

Wat kost een Goldendoodle pup?

De prijs van een Goldendoodle wisselen tussen de € 1750,- en € 2300,-. Het is belangrijk om een pup te kopen bij een bekende en verantwoorde hondenfokker.

Wat is een F1 Goldendoodle?

F1 staat voor eerste generatie kruisingen. De F1 Goldendoodle is een kruising tussen een Golden Retriever en de Poedel. Daarom is de verhouding Golden Retriever tot Poedel 50/50. De F1 Goldendoodle heeft een vacht met een lossere krul dan de F1B.

Je bent aan het einde gekomen van dit artikel en we hopen dat je er iets aan hebt gehad. Als je op basis van dit artikel nog vragen hebt horen wij dat graag in de reacties hieronder!


kimberly

Over de auteur

Hoi! Ik ben Kimberly en ik ben schrijver voor Hondendeal. Als trots baasje van een Toller en mijn jarenlange ervaring met allerlei uiteenlopende hondenrassen help ik mijn bezoekers graag een goede keuze te maken. Dit kunnen nieuwe hondenproducten zijn, maar ik geef ook graag handige tips omtrent opvoeding en de leukste hondensporten. Als je een vraag hebt over één van de blogs op mijn website, neem dan gerust contact met mij op!

Plaats een reactie